Latvijas eksperti pārliecināti par "Astra Zeneca" vakcīnas efektivitāti visās vecuma grupās

© Imago images/Scanpix/LETA

Pagājušajā nedēļā eksperti vairākās valstīs nāca klajā ar paziņojumu, ka “Astra Zeneca” poti nav ieteicams lietot iedzīvotājiem virs 65 gadiem, bet eksperti norāda uz pilnīgu uzticību Eiropas Zāļu aģentūrai, kas “Astra Zeneca” vakcīnu apstiprinājusi visiem cilvēkiem vecumā virs 18 gadiem, vēsta TV3 ziņas.

Jautājums par Lielbritānijā izstrādātās vakcīnas lietošanas efektivitāti senioru vidū, aktualizējās pēc tam, kad Vācijas eksperti rekomendējuši nepotēt Astra Zeneca vakcīnu iedzīvotājiem virs 65 gadiem. Viņi to pamato ar neskaidrībām par vakcīnas efektivitāti šajā iedzīvotāju vecuma grupā, jo seniori līdzšinējos pētījumos bijuši pārstāvēti pārāk mazā skaitā.

Zāļu valsts aģentūras Zāļu reģistrācijas departamenta vadītāja Elita Poplavska: “Kur pēta vakcīnas iedarbību vai efektivitāti vai spēju pasargāt no saslimšanas, tur arī bija iekļauti šie gados veci cilvēki, bet nebija daudz, aptuveni 13%. Bet, lai statistiski precīzi aprēķinātu šo lielumu vai procentuālo aizsardzībai šajā vecuma grupā, vajadzīgs lielāks skaits cilvēku.”

Taču Zāļu valsts aģentūra uzsver, pamata uztraukumam par efektivitāti neesot. Latvijas eksperti ir pārliecināti, ka “Astra Zeneca” vakcīna ir efektīva visās vecuma grupās. Pirmkārt, vakcīnas iedarbība, tostarp, vecāka gada gājuma cilvēku vidū, apstiprinājusies jau pirmajās vakcīnas pētījumu fāzēs. Otrkārt, Eiropas Zāļu aģentūra neapstiprinātu vakcīnu, ja tā nebūtu iedarbīga visiem.

“Turklāt vektoru vakcīnas, kas ir “Astra Zenec” vakcīna, jau ir iepriekš reģistrētas. Un arī iepriekš pētītas, tāpēc mēs zinām, ka nav lielas atšķirības pieaugušajiem dažādās vecuma grupās. Mēs visās sagaidām, ka būs šī aizsardzība,” norāda Poplavska.

Veselības ministrija jautājumā par “Astra Zeneca” vakcīnu lietošanu pilnībā uzticoties Imunizācijas valsts padomei. Tur, jautājums par “Astra Zeneca” lietošanu vecāku cilvēku vidū pārrunāts 29.janvārī, dienā, kad Eiropas Komisija apstiprināja Lielbritānijas kompānijas vakcīnu izmantošanai Eiropas Savienībā.

Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska:

“Imunizācijas valsts padome vienbalsīgi nolēma, ka tā ir indicēta visiem cilvēkiem virs 18 gadu vecuma. Un arī ar uzsvaru, ka tās lietošana vecuma grupa virs 65 gadiem ir droša. (..) Un sagaidāms, ka šai grupai, līdzīgi kā jaunākiem pieaugušajiem, vakcīna nodrošinās aizsardzību.”

Pētījumi gan liecina, ka citām vakcīnām efektivitāte ne tikai senioru vidū, bet kopumā ir augstāka. “Astra Zeneca” tā ir ap 60%, kamēr “Pfizer” un “Moderna” virs 90%. Taču vakcīnu deficīta laikā izvēles iespējas, ar ko potēties, iedzīvotājiem nebūs, šodien uzsvēra Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča.

Tikmēr Imunizācijas valsts padomes vadītāja akcentē, efektivitāte ir tikai viens no rādītājiem, kas jāvērtē. Svarīgākais ir, novērst smagas saslimšanas iespēju. To nodrošina arī mazāk efektīvās britu un grieķu kopražojuma potes.

Paredzams, ka pirmās “Astra Zeneca” potes Latvija saņems februāra otrajā pusē. Ja nebūs nekādu aizķeršanas, piegāde būs līdz šim apjomīgākā - līdz 170 000 šo vakcīnu devu un tas jau ļautu sākt vakcināciju Covid smagi skartajos aprūpes centros.

Veselība

Visā pasaulē zaudēto dzīvību skaits infekciju dēļ, kas ir rezistentas pret zālēm to ārstēšanai, līdz 2050. gadam varētu palielināties par gandrīz 70%, liecina jauni pētījumu projekti, ieskicējot arvien pieaugošu superbaktēriju krīzi, vēsta cnn.com.

Svarīgākais