Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Atklāj, kuriem jaunais Covid-19 paveids var "pielipt" visvieglāk

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Jaunais Covid-19 vīrusa variants, kas radies Lielbritānijā, krietni straujāk izplatīsies starp masku nenēsētājiem un sociālās distances neieturētājiem, par Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā secināto vēsta TV3 ziņas.

Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā jauno vīrusa paveidu kāda iebraucēja genomā konstatēja svētdien, 10.janvārī, sadarbojoties ar infektologiem, kas vērsa uzmanību uz iespējamo gadījumu. Pētnieki vīrusa mutācijas atklāšanu Latvijā iebraukušajam dēvē par “ekspress medībām”, kas aizņēma veselu nedēļu. Tas nozīmē, ka konkrētā paveida pacients jau vismaz nedēļu atradies Latvijā, vēsta TV3 ziņas.

Kad jaunā paveida nēsātājs Latvijā ieradies, kurā Latvijas pilsētā no Anglijas atceļojušais dzīvojis, vai ievērojis pašiozlāciju, cik daudz kontaktpersonu tam varētu būt - visu šo informāciju Biomedicīnas centra pētnieki aicina uzdot Slimību profilakses un kontroles centram, kas atsūtīja ļoti lakonisku e-pastu. Par pirmo ar Anglijas vīrusa paveida saslimušo Latvijā ir skopas ziņas.

Slimību profilakses un kontroles centra komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja: “Slimniekam noteikti visi nepieciešamie drošības pasākumi. Atgriežoties no Apvienotās Karalistes un Dienvidāfrikas Republikas, jāveic Covid-19 tests un ļoti rūpīgi jāievēro pašizolācijas prasības. Rekomendējam testu veikt arī pašizolācijas devītajā dienā, jo slimība var attīstīties arī līdz tam. Slimības gaita jaunajam variantam neatšķiras no esošā Covid-19 Latvijā.”

Galvenā jaunā Covid-19 vīrusa paveida īpatnība - pateicoties mutācijai, tas daudz labāk pielīp cilvēka šūnai. Tiešā vārda nozīmē! Vīrusa mutācija notikusi tieši pīķa proteīna daļā, kas saistās ar cilvēka šūnu receptoru. Pagaidām nav norāžu, kas liecinātu, ka vīruss būtu bīstamāks par klasisko, un, visticamāk, līdz šim izstrādātās vakcīnas neitralizēs arī šo mutāciju.

Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra pārstāvis Jānis Kloviņš: “Šis jaunais vīrusa variants noteikti mazāk tolerē šo te noteikumu pārkāpšanu. Ja visi cilvēki ievērotu ierobežojumus un nosacījumus, kas tagad ir, šim jaunajam variantam būtu praktiski neiespējami inficēt. Neuzliekot masku, neievērojot distanci - šis vīruss noteikti to izmantos! Tieši tas ir iemesls, kādēļ Anglijā tas izplatījās tajā brīdī, kad infekcija jau gāja uz leju.”

Tikmēr vēl aizvien Latvijā ieceļojošie mēdz neievērot Covid-19 drošības normas. Valsts policijā skaidro, ka no 1.- 11. janvārim uzsākti 28 procesi par pašizolācijas pārkāpumu neievērošanu, ieceļojot Latvijā no ārvalstīm. Sīkāks valstu sadalījums, no kurienes ieceļojuši noteikumu pārkāpēji, gan policijai nav veidots.