Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Ārste atklāj, kāpēc patiesībā ausis nav jātīra

© pexels.com

“Es aicinātu cilvēkus pašiem ausis netīrīt, tas nav jādara, jo ausis ir pašattīrošs orgāns,” RīgaTV 24 raidījumā “Dr. Apinis” cilvēkus neaiztikt ausis pašiem un ar sūdzībām vērsties pie speciālistiem aicināja otorinolaringoloģe Alise Adoviča.

“Cilvēki bieži tiecas tīrīt un bakstīt ausis, es gribētu visiem pateikt, ka ausis ir pašattīrošs orgāns, sēram tur ir jābūt, tas ražojas ar konkrētu nolūku, jo nekas mūsu ķermenī netiek ražots tāpat vien.”

Sērs pasargā no bakteriālām un virālām infekcijām, notur mitruma līmeni ausu ejās nepieciešamajā apjomā, norādīja ārste, bet daudziem cilvēkiem ausu kasīšana, bakstīšana sagādājot baudu.

Cilvēki bieži ausīs mēdzot bāzt dažāda veida adatas, ausu kociņus, bet “es esmu strikta un saku, ka tie nav ausu, bet gan kosmētiskie kociņi.”

Otorinolaringoloģe skaidroja, ka, ja ausīs parādoties sēra korķi, tad aptiekās ir pieejami dažādi sēru šķīdinošie līdzekļi, vai arī var vērsties pēc palīdzības pie otorinolaringologa.

“Cilvēkiem tieksme darīt kaut ko ar ausīm dažādos veidos. Ir tādas ausu puķes, kas tiek liktas ausīs pie sāpēm, tās ausīs stāvot pat vairākas dienas. Liek arī ķiplokus, sīpolus, pat vīra dārgo viskiju.”

Ārstes aicinājums ikvienam ir likt ausis mierā un neko tajās iekšā nelikt un, parādoties sāpēm, nebaidīties lietot pretsāpju līdzekļus, jo tie neradīs nekādu kaitējumu, bet cilvēks spēs paciesties līdz nonāks pie ģimenes ārsta vai lora.