Trešdaļa lauku ģimenes ārstu brīvdienās sniegs attālinātās konsultācijas pacientiem

© Pixabay

Aptuveni trešdaļa lauku ģimenes ārstu gaidāmajās brīvdienās sniegs attālinātas konsultācijas pacientiem, pēc apspriedes ar Veselības ministrijas (VM) pārstāvjiem informēja Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska.

Šodien sanāksmēs apspriesti daudzi jautājumi, tostarp ģimenes ārstu pieejamība brīvdienās. Kozlovska stāstīja, ka brīvdienās attālinātās konsultācijas varēs sniegt aptuveni trešdaļa no kopumā 700 lauku ģimenes ārstiem. Savukārt desmitā daļa speciālistu vienu no dienām pieņems klātienē, un visbiežāk pieņemšanas diena būs sestdiena. Informācija par nedēļas nogalē pieejamiem speciālistiem pieejama Nacionālā veselības dienesta mājaslapā.

Pārrunāta arī individuālo aizsardzības līdzekļu nodrošināšana ģimenes ārstu praksēm nākamgad. Kozlovska skaidroja, ka gada sākumā vēl tiks precizēts, kādā tieši veidā individuālie aizsardzības līdzekļi praksēm tiks piegādāti.

Apspriestas arī problēmas "E-veselības" darbībā. Pēc Kozlovskas teiktā, sistēmā joprojām ir "aizķeršanās".

Savukārt jaunā gada sākumā plānotajā kārtējā ārstu un VM sapulcē paredzēts runāt par nepieciešamību nodrošināt ģimenes ārstu praksēm trešo valsts apmaksāto medicīnas māsu. "Ir daudz pacientu, arī hronisku," nepieciešamību pamatoja Kozlovska, piebilstot, ka darba apjomu palielinās arī gaidāmā potēšana pret Covid-19, ko varētu nodrošināt arī ģimenes ārstu prakses.

Jau ziņots, ka ģimenes ārstus Latvijas reģionos satrauc neskaidrība par darbam nepieciešamo individuālās aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļu nodrošinājumu, kā arī par iespējamu ambulatoro pakalpojumu ierobežošanu, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja Kozlovska.

Viņa informēja, ka individuālie aizsarglīdzekļi ģimenes ārstiem pagaidām pietiek tikai tuvākajām divām nedēļām, kā tas arī iepriekš bija plānots, bet neesot skaidrības par kārtību, kādā notiks nākamais aizsarglīdzekļu pievedums, lai nodrošinātu nepārtrauktību.

Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente arī pauda satraukumu par neziņu, vai tuvākajā nākotnē tomēr netiks nolemts ierobežot plānveida ambulatoro pakalpojumu sniegšanu. Šī neziņa apgrūtina hronisko pacientu aprūpes plānošanu, kas arī ir ļoti būtiska, skaidroja Kozlovska.

"Nevar teikt, ka hronisko pacientu aprūpe ir nesvarīga. Tā ir ļoti svarīga. (..) Daudzas smagās hroniskās slimības mūsu valstī vienalga ir pirmajā vietā gan saslimstības, gan mirstības ziņā. Pakalpojuma iespējamā atlikšana mūs visus ļoti satrauc," izteicās reģionu ģimenes ārstu pārstāve.

Veselība

Slimību un profilakses kontroles centram (SPKC) epidemioloģiskajā izmeklēšanā apzinot 45 personas, nav izdevies noskaidrot nesen konstatētā difterijas uzliesmojuma infekcijas avotu, liecina Veselības ministrijas sagatavotā paskaidrojuma vēstule Saeimas prezidijam.

Svarīgākais