Valsts asinsdonoru centra direktore: Pašlaik trūkst pilnīgi visas asinsgrupas

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" Valsts asinsdonoru centra direktore Egita Pole skaidroja, ka pašlaik trūkst pilnīgi visu asinsgrupu asinis.

"Liels izaicinājums būs šie Ziemassvētki, jo šobrīd trūkst praktiski visu asinsgrupu asinis," atzina Pole.

Pašlaik visvairāk pietrūkst tieši 0 rēzus negatīvā un A grupas negatīvās asinis.

Asinsdonoru centra direktore atzina, ka pandēmijas laikā ir krietni samazinājusies donoru aktivitāte, taču pieprasījums slimnīcās nav sarucis.

Lai arī dažādas asinsgrupu asinis trūkst, tomēr vēl nav bijusi situācija, kad smagi slimiem pacientiem nav bijusi iespēja sniegt palīdzību. Pašlaik pieprasījums pēc dažādām asinsgrupu asinīm nav palieninājies, taču konstanti šis pieprasījums ir liels.

Nododot asinis, cilvēkiem ir iespēja arī noskaidrot vai viņiem ir izstrādājušās Covid-19 antivielas. "Bezmaksas papildus bonuss ir antvielu noteikšana," min Pole.

Sākot no augsta jau 17 tūkstošiem iedzīvotāju ir noteiktas antvielas pret Covid-19. Ja sākotnēji pierādījās, ka tikai 0,36 - 0,4 procentu gadījumos cilvēkiem organismos ir izstrādājušās antivielas, tad tagad šis rādītājs ir audzis. Pašlaik palielinājums ir tik liels, ka dienā aptuveni astoņiem cilvēkiem pierādās tas, ka viņiem ir izstrādājušās antivielas pret Covid-19.

Kopumā līdz šim ir noteikts, ka 160 cilvēkiem organismā ir izstrādājušās antivielas pret Covid-19.

Kā min Pole, tad cilvēkiem, kuri ir pārslimojuši Covid-19, antivielas var arī neizstrādāties. Savukārt tām personām, kurām ir izstrādājušās antivielas, tiek piedāvāta iespēja nodot Covid-19 plazmu, kas var būt būtiska svarīga smagi saslimušo personu ārstēšanā.

Lai varētu ziedot asinis, personām ir jābūt pilnīgi veselām. Cilvēkam ir jājūtas labi, nevar būt ne temperatūra, ne klepus, ne iesnas. Tās personas, kuras ir bijušas inficējušās ar Covid-19, asinis var nodot 28 dienas pēc slimības beigām.

Svarīgākais