Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Iepazīsti "kluso slepkavu" - holesterīnu

© Pixabay

COVID – 19 pandēmijas laikā tiek ieviesti dažādi ierobežojumi, kas apgrūtina cilvēku pārvietošanos, iespējas baudīt kultūru un mākslu, vingrot, sportot. Tomēr eksperti aicina Latvijas iedzīvotājus rūpēties par savu sirdi. Piespiedu izolācija, samazināta fiziskā aktivitāte, stress un neveselīgi ēšanas paradumi var izprovocēt sirds un asinsvadu slimību pieaugumu.

Paaugstināts holesterīna līmenis ir viens no galvenajiem faktoriem, kas izraisa aterosklerozi. Pārmērīgs holesterīna daudzums sakrājas un nogulsnējas uz asinsvadu sienām, ietekmējot koronāro artēriju, smadzeņu apgādes asinsvadus - miega, mugurkaula un kāju artērijas. Attiecīgi cilvēkam attīstās išēmiska sirds slimība, smadzeņu asinsvadu mazspēja, sirdslēkme, insults.

Ateroskleroze ir „mēms” ienaidnieks, tā attīstās lēnām un pakāpeniski, holesterīnu bez pārspīlējuma var saukt par “kluso” slepkavu. Latvijā pēc pētījumu datiem 70 procentiem iedzīvotāju ir augsts holesterīna līmenis. Turklāt 8000 cilvēkiem ir iedzimta nosliece uz paaugstinātu holesterīna līmeni. Tāpēc ir svarīgi ņemt vērā ekspertu padomus. Pārbaudiet holesterīna līmeni vismaz reizi gadā! Saskaņā ar pētījumu, kas veikts pat pirms pandēmijas, 20,5% pieaugušo Latvijā nekad nebija mērījuši holesterīna līmeni.

Pandēmija ir radījusi ievērojamas izmaiņas mūsu ikdienas dzīvesveidā - mēs vairāk laika pavadām mājās, fiziskās aktivitātes samazinās, bet apetīte, īpaši pēc neveselīgiem ēdieniem, palielinās. Tomēr eksperti mudina kontrolēt holesterīna līmeni.

Eksperti sniedz vairākus ieteikumus, kas palīdzēs kontrolēt "slikto" holesterīnu:

• Aktīvi vingrinājumi. Fiziskās aktivitātes ir tieši saistītas ar jūsu ikdienas labsajūtu. Jo vairāk jūs vingrojat, jo labāka būs jūsu asinsrite un mazāka iekaisuma iespēja asinsvados. Katru dienu ieplānojiet vismaz 30 minūtes fizisku aktivitāšu (pastaigas, skriešana, riteņbraukšana, peldēšana).

• Norūdiet ķermeni! Tas stiprina izturību pret slimībām, uzlabo asinsriti. Ejiet aukstā dušā vai kontrasta dušā!

• Izvairieties no stresa! Stress var palielināt kopējo holesterīna līmeni. Pēc stresa ķermenis atkal var atgriezties normālā stāvoklī. Rūpējieties par savu psiholoģisko stāvokli, neuztraucieties par to, ko nevarat mainīt! Koncentrējiet domas uz tagadni un atrodiet iemeslus, lai būtu pateicīgi pasaulei un apkārtējiem cilvēkiem! Biežāk meditējiet, veiciet relaksējošus elpošanas vingrinājumus!

• Atmetiet sliktos ieradumus - samaziniet alkohola lietošanu, atmetiet smēķēšanu!

• Ievērojiet sabalansētu uzturu! Pieturoties pareizām uztura vadlīnijām var samazināt holesterīna līmeni līdz pat 10 procentiem. Pasākumi asinsrites un holesterīna kontrolei var palīdzēt sasniegt labākus rezultātus. Papildiniet savu uzturu ar aktīvām vielām, kas pazemina "sliktā" holesterīna līmeni, piemēram, ar monakolīnu K, fermentu Nattokināze, Q10 un augu ekstraktu kombinācijām!

Sabalansēts uzturs var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni asinīs līdz pat 10%. Izpildiet šīs vadlīnijas:

• atteikties vai samazināt uzturā jebkuru dzīvnieku olbaltumvielu (gaļu, pienu, zivis, olas),

• izvairīties no sāls, cukura, alkohola, tabakas, kafijas, rafinētu miltu izstrādājumiem (maize, konditorejas izstrādājumi, cepumi),

• izvairīties no pārstrādātiem pārtikas produktiem (desas, zivju nūjiņas, pelmeņi utt.).

Uztura speciālisti iesaka patērēt vairāk dārzeņu, augļu un citu pārtikas produktu, kas palielina "labā" holesterīna līmeni organismā un vienlaikus samazina "slikto" holesterīnu:

• avokado satur daudz fitosterīnu, kas palīdz samazināt sliktā holesterīna līmeni un paaugstināt holesterīna līmeni asinīs. Starp citu, daudzi fitosterīni ir atrodami kviešu dīgļos, klijās, sezama sēklās, pistācijās, ķirbjos, linos, saulespuķēs, mandelēs un olīveļļā,

• sarkanā rauga fermentēti rīsi ar aktīvo sastāvdaļu Monacolin K ir iekļauti Eiropas Kardiologu biedrības ieteikumos kā efektīvs holesterīna līmeni pazeminošs līdzeklis,

• dzērvenes, mellenes un avenes ir "labā" holesterīna ražošanas katalizatori. Ogas var ēst svaigas vai dzert to sulu. Arī kaltētas ogas ir veselīgas.