Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Kas jāzina par sievietes veselību ziemā?

© pexels.com

Pienākot gada tumšākajam periodam, organisms pastiprināti tērē vasarā uzkrātās rezerves, tāpēc tas ātrāk nogurst un ir uzņēmīgāks pret dažādām saslimšanām. Papildus tam sievietes biežāk novēro ne tikai izmaiņas ādas, matu un nagu stāvoklī, bet arī saskaras ar intīmās veselības problēmām. Vairāk par to, kā šajā laikā parūpēties par sievietes veselību un kādi vitamīni un minerālvielas organismam nepieciešami, skaidro sertificētā farmaceite Laila Zālīte.

“Mūsu organismā viss ir saistīts, tāpēc spēcīga vispārējā imunitāte nodrošinās arī stipru intīmo veselību. Šajā laikā ir ļoti svarīgi izvēlēties piemērotu apģērbu un nepakļaut ķermeni pārmērīgai sasilšanai vai gluži otrādi - atdzišanai. Runājot par intīmo veselību, tieši ikdienišķi ieradumi - nesabalansēts darba un atpūtas režīms, stress un laikapstākļiem nepiemērota apģērba izvēle - var pakļaut to riskam, piemēram, veicināt urīnceļu iekaisumu vai diskomfortu dzimumorgānos,” stāsta farmaceite Laila Zālīte.

Urīnceļu iekaisumam pietiek vien ar dažām minūtēm aukstumā

Sievietēm urīnizvadkanāls ir izteikti īsāks nekā vīriešiem, tāpēc, iestājoties vēsākiem un mitrākiem laikapstākļiem, arvien vairāk sieviešu saskaras ar urīnceļu iekaisumu. Tā ir ļoti nepatīkama un sāpīga saslimšana, kuru bieži vien izraisa nepiemērots apģērbs - pat īslaicīgi, uz pāris minūtēm nosalstot, tiek pazemināta lokālā imunitāte, kas apdraud urīnceļus. Nepiemērots apģērbs nav tikai pārāk īsa vai plāna jaka, bet arī aukstumā un lielā vējā atsegta galva, ausis un laikapstākļiem neatbilstoši apavi.

Par vienu no brīnumlīdzekļiem urīnceļu veselībai uzskata dzērvenes. Un lai arī tās tik tiešām ir bagātas ar vitamīniem un citām vērtīgām vielām, kas var pasargāt no infekcijām, tās derēs organisma aizsargspēju stiprināšanai ikdienā, bet ne ārstēšanā.

Neatbilstoša apakšveļa var izraisīt infekcijas

Liela loma ir arī atbilstošas veļas nēsāšanai attiecīgajos laikapstākļos. Valkājot sintētisku veļu, ir lielāka iespējamība sasvīst, arī ziemā, un tas var veicināt nelabvēlīgas mikrofloras attīstību sievietes dzimumorgānos, līdz ar to var provocēt diskomfortu - bakteriālu iekaisumu, piena sēnītes attīstību un citas saslimšanas. Lai no tā izvairītos, ikdienai jāizvēlas dabīga materiāla apakšveļa, piemēram, kokvilnas.

Pats galvenais - veselīgs dzīvesveids!

Imunitātei un veselībai kopumā pats svarīgākais ir dzīvesveids - sabalansēts darba un atpūtas režīms, svaigs gaiss, pilnvērtīgs miegs, fiziskās aktivitātes un psihoemocionālais stāvoklis. Sievietēm, kuras bieži vien ir uzņēmīgākas un emocionālākas, tas atsaucas arī intīmajā veselībā - ilgstošs stress un nogurums ir viens no izplatītākajiem piena sēnītes iemesliem. Tāpēc - jo īpaši gada tumšajā sezonā - ir svarīgi rūpēties par savu labsajūtu un atrast nodarbes, kas ļauj aizmirst par ikdienas rūpēm un vairo pozitīvās emocijas.

5 sievietei nepieciešamas minerālvielas un vitamīni

Rudenī un ziemā, kad mazāk pieejami vietējie augļi un dārzeņi, jāpiedomā arī pie uztura un tā, vai organisms saņem visas tam nepieciešamās uzturvielas un vitamīnus. Par atbalsta vielu un vitamīnu trūkumu var liecināt nogurums, matu un ādas stāvoklis, kā arī izmaiņas menstruāciju norisē.

#1 D vitamīns - tam ir būtiska ietekme uz imunitāti, ādas stāvokli un vispārējo pašsajūtu. Par D vitamīna trūkumu var liecināt nogurums, vājums, arī biežas saslimšanas, taču ne vienmēr to var pamanīt, tāpēc ieteicams pārbaudīt tā līmeni, veicot analīzes.

#2 Naktssveces eļļa - bagāta ar omega 6 nepiesātinātajām taukskābēm, tā rūpējas gan par sievietes ādu un matiem, gan pozitīvi ietekmē sievietes hormonālo sistēmu, atvieglojot PMS un labvēlīgi ietekmējot menstruāciju norisi.

#3 E vitamīns - specīgs antioksidants, aizkavē organisma novecošanos, cīnās pret brīvajiem radikāļiem, palīdz saglabāt matu, nagu, ādas veselību, kas izteikti nepieciešams aukstajā laikā, kad krasi atšķirīgo temperatūru dēļ mati un āda nepārtraukti tiek traumēti. E vitamīns atrodams nerafinētās eļļās, kāpostos, zaļajos zirnīšos un spinātos.

#4 Dzelzs - apgādā organismu ar skābekli, kas ir ļoti svarīgi, lai pārējie sievietes organisma procesi notiktu bez aizķeršanās. Par dzelzs deficītu var liecināt bālums, nespēks, reiboņi, ēstgribas zudums, arī cikla traucējumi. Tāpat to var novērot izskatā - āda var kļūt sausāka, savukārt mati un nagi - trausli. Novērojot kādu no šīm pazīmēm, nepieciešams vērsties pie ārsta un veikt pārbaudes. Produkti ar augstu dzelzs sastāvu ir gaļa, pākšaugi, spināti, brokoļi, kvinoja, rieksti, piemēram, mandeles un valrieksti.

#5 Magnijs - piedalās neskaitāmos organisma ķīmiskajos procesos, tas stiprina centrālās nervu sistēmas darbību, kas ir īpaši svarīgi, lai pārlaistu tumšo un drūmo laiku un lai visa organisma sistēma kopumā darbotos bez aizķeršanās. Magnijs atrodams riekstos, tumši zaļajos dārzeņos, pupās un zirņos, kā arī banānos.