Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Stradiņa slimnīca izstrādā ātrās reaģēšanas Covid-19 testu

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Vairāku mēnešu ilgušajā Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Zinātniskā institūta vadītajā projektā top jauns ātrās reaģēšanas Covid-19 siekalu tests, telpu epidemioloģiskās drošības sensors "Viedā telpa" un īpaša elpināšanas palīgaparāta modifikācija, informēja slimnīcas pārstāve Janita Veinberga.

Projektā "Jaunās tehnoloģijas Covid-19 pacientu tēmētai monitorēšanai, testēšanai un terapijai (3-T Project)" spēkus apvienojuši Stradiņa slimnīcas un Latvijas Universitātes (LU) profesori, kā arī speciālisti no Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra. Projekta laikā savu artavu snieguši arī Kembridžas universitātes kolēģi.

Sadarbojoties LU un Kembridžas universitātes speciālistiem, top produkts "Viedā telpa". Infektologi atzīst, ka Covid-19 izplatības ierobežošanā būtiska loma ir distances ievērošanai, tomēr ir situācijas, kurās tā ir iespējama vien daļēji.

Tādēļ, sadarbojoties zinātniekiem, top īpašs sensoru komplekts, kurš spēs aprēķināt telpā esošo cilvēku skaitu, izvietojumu un cilvēku izelpas intensitāti. Iesaistoties mākslīgajam intelektam, sensoru komplekts spēs aprēķināt telpā esošo cilvēku epidemioloģisko drošību un, līdzīgi kā luksofors, ziņos par mērījumiem.

Tas ir tiks darīts ar krāsu kodu palīdzību - zaļais signāls nozīmēs, ka telpa ir droša, dzeltenais, ka pastāv apdraudējuma iespēja, savukārt sarkanais, ka telpa ir nekavējoties jāpamet, jo tā nav droša. Šādā veidā daudz drošāk varētu justies gan skolēni mācību telpās, gan dažādu iestāžu apmeklētāji, kā arī kolēģi, veicot ikdienas darba pienākumus darba vietās, kad attālināti strādāt nav iespējams, norādīja slimnīcā.

Latvijas Biomedicīnas un pētījumu un studiju centra darba grupa veikusi izpētes darbu, lai radītu augstākas jutības ātrās diagnostikas testu. Tas ļaušot ātrāk identificēt šī vīrusa klātbūtni uztriepēs vēl pirms antivielu produkcijas pacienta organismā.

Pat tad, ja tomēr ir notikusi saskarsme ar kontaktpersonu, laiks no kontakta līdz rezultāta saņemšanai parasti prasa zināmu laiku, tādēļ Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošās pētnieces Renātes Rankas vadītās darba grupas veikums, ar kura palīdzību testa rezultātu varēs iegūt mazāk nekā 30 minūtēs, varētu būt plaši izmantojams, piemēram lidostās vai citās vietās, kurās pulcējas cilvēki, akcentēja slimnīcā.

Šobrīd mediķi, kuri strādā ar Covid-19 pozitīviem pacientiem, uzsver, cik būtiski ir noteikt un mērīt skābekļa saturāciju organismā, ko mājas apstākļos viegli izdarīt ar pulsa oksimetra palīdzību. Stradiņa slimnīcas speciālistiem sadarbojoties ar Rīgas Tehniskās universitātes kolēģiem, izstrādes finālstadijā šobrīd ir īpaša elpināšanas palīgaparāta modifikācija.

Tā pievienota elpošanas ierīcei, kuru šobrīd sekmīgi izmanto miega apnojas gadījumā, nodrošinās ierīces lietotāju ar pietiekamu skābekļa plūsmu, kas ir īpaši būtiski Covid-19 pozitīvu pacientu veseļošanās laikā. Šobrīd jau ir izstrādāts pirmais adaptera prototips, kuru klīnisko pētījumu ceļā testēs Stradiņa slimnīcā. Iestādē skaidro, ka miega apnoja ir patoloģisks stāvoklis, kas rodas, guļus stāvoklī periodiski noslēdzoties augšējiem elpceļiem.

Modifikācijas izstrādātāji ir pārliecināti, ka radīto iekārtu varēs sekmīgi izmantot ārstniecības iestādēs, vieglas vai vidēji smagas pneimonijas gadījumā, tādejādi atslogojot iestāžu resursu izmantošanu.

PSKUS projekta vadītājs ir slimnīcas profesors Valdis Pīrāgs. Savukārt tajā piedalījās Stradiņa slimnīcas profesors Imanuels Taivāns, PSKUS pneimonoloģe, Latvijas tuberkulozes un plaušu slimību asociācijas valdes locekle Dace Žentiņa, LU vadošais pētnieks, laboratorijas vadītājs profesors Andris Jakovičs un LU profesors Leo Seļāvo.

Tāpat projektā piedalījās LU profesors Guntis Arnicāns, RTU profesors Dmitrijs Blizņuks un Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra asociētā profesore Renāte Ranka.

Projekta budžets ir 486 838 eiro.

Latvijas zinātnes padomes Valsts pētījumu programmā "Covid-19 seku mazināšanai" līdz gada beigām tiks īstenoti desmit projekti, kas nodrošinās visu programmas uzdevumu izpildi trīs tematiskajās jomās. Starptautiskie zinātniskie eksperti šiem desmit projektiem piešķīruši augstu novērtējumu - vidējais ekspertīzes konsolidētais vērtējums ir 12,98 no 15 iespējamajiem punktiem.

Konkursam pieejamais kopējais piešķirtais valsts budžeta finansējums ir līdz pieciem miljoniem eiro desmit projektiem sešu mēnešu periodam. Viena projekta pieteikuma maksimālais finansējums nepārsniedz 497 581 eiro.