Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

SIFFA direktors: Kompensējamo medikamentu finansējumam jābūt proporcionālam pret veselības budžetu

© Ilze Zvēra/F64

Lai veselības aprūpes sistēma Latvijā spētu pienācīgi funkcionēt, pacientiem neuzliekot papildu finansiālo slogu, būtu jāievieš proporcionāla budžeta sadales pieeja, kompensējamo zāļu finansējumu balansējot pret kopējo veselības budžetu, norāda Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas (SIFFA) direktors Valters Bolevics.

Viņš skaidro, ka vidējais kompensējamo medikamentu finansējuma līmenis Eiropas Savienībā ir aptuveni viena piektā daļa no kopējiem veselības aprūpes izdevumiem. "Diemžēl Latvijā šis finansējuma līmenis nesasniedz šādu apmēru, turklāt finansējums nevis proporcionāli ar katru gadu pieaug, bet samazinās," norāda Bolevics.

Šogad medikamentu kompensēšanai no kopējā Veselības ministrijas budžeta tiek atvēlēti 13,76% jeb 172 miljoni eiro, taču 2021.gadā kompensēšanai atvēlētais finansējums samazināsies, atzīmē SIFFA direktors. Viņš tostarp norāda, ka no kopējā Veselības ministrijas budžeta, kas ar papildu finansējumu mediķu atalgojuma celšanai veido 1,402 miljardus eiro, kompensējamo medikamentu finansējumam paredzēts atvēlēt aptuveni 11,95% jeb 168 miljonus eiro.

Bolēvica ieskatā 1.aprīļa izmaiņas kompensējamo medikamentu aprites kārtībā ir devušas pozitīvas, taču nelielas izmaiņas uz kopējā fona un ar tām nav pietiekami.

Zemā finansējuma dēļ Latvijas pacientu tiešie izdevumi veselības aprūpei ir ļoti augsti - aptuveni 40% no veselības aprūpes izmaksām pacientiem ir jāsedz no savas "kabatas". Vērtējot šo izdevumu sadaļu attiecībā pret Eiropas Savienības rādītājiem, pacientu tiešie izdevumi veselības aprūpei Latvijā pārsniedz Eiropas vidējos rādītājus trīs reizes, liecina "Eurostat" dati par 2018.gadu. Turklāt lielākā daļa no šiem maksājumiem ir tieši izdevumi par medikamentiem.

"Lai kritisko situāciju uzlabotu un veselības aprūpe Latvijā spētu atbilstoši funkcionēt, ir nepieciešama proporcionālas pieejas īstenošana budžeta sadalei," uzskata Bolevics.

Jau ziņots, ka oktobra sākumā SIFFA, Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācija un Biofarmaceitisko zāļu ražotāju asociācija vērsās pie Saeimas frakcijām un komisijām ar aicinājumu piešķirt nākamā gada budžetā finansējumu kompensējamajiem medikamentiem.