Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

Veselības aprūpē valda nevienlīdzība; visām pacientu grupām jānodrošina vienādi pieejama ārstēšana

© f64.lv, Oksana Džadana

Ir jānovērš pacientu diskriminācija un visām pacientu grupām jānodrošina vienādi pieejamu mūsdienīgu ārstēšanu, aicina biedrība "EAPN-Latvia", kas ir Eiropas Pretnabadzības tīkla dalībniece.

Kā norāda biedrības valdes priekšsēdētāja Laila Balga, Latvijas veselības aprūpē ir iesakņojusies nevienlīdzīga attieksme, jo joprojām ir lielas pacientu grupas, kurām nav pieejama mūsdienīga ārstēšana.

Viena no diskriminētajām grupām, pēc Balgas paustā, ir sirds mazspējas pacienti, kuriem nav nodrošināta vitāli nepieciešamu zāļu apmaksa no veselības aprūpes budžeta pilnā apmērā. Viņa teica, ka tie ir vairāki desmiti tūkstošu pacientu.

Sirds mazspējas ārstēšanai paredzētie medikamenti tiek kompensēti 75% apjomā no to cenas, turklāt šī saslimšana lielākoties skar vecākus cilvēkus. Proti, sabiedrības daļu, kuras ienākumi nav augsti, tādēļ lieli pacientu līdzmaksājumi būtiski apgrūtina zāļu iegādi un veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu, uzskata biedrības vadītajā. Tas savukārt novedot pie hospitalizācijas, tādējādi radot vēl lielākus izdevumus veselības aprūpes budžetam.

Lai gan pēdējos gados Latvijas veselības aprūpes sistēmā ir īstenota virkne uzlabojumu, sociāli mazāk aizsargātajiem iedzīvotājiem veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība joprojām ir apgrūtināta, apgalvo Balga. Viņasprāt, viens no būtiskākajiem šķēršļiem ir lieli pacientu līdzmaksājumi gan par dažādiem veselības aprūpes pakalpojumiem, gan par medikamentiem.

"Turklāt joprojām pret pacientiem saglabājas nevienlīdzīga attieksme, jo daļai pacientu medikamenti no valsts budžeta tiek kompensēti pilnībā, bet vairākām lielām pacientu grupām zāļu cenas kompensācija ir daļēja. Šāda pacientu šķirošana nav pieļaujama," uzsver biedrības valdes priekšsēdētāja.

Eiropas Savienības rekomendācijās Latvijai vairākkārt ir uzsvērta nepieciešamība sabiedrībai kopumā un īpaši sociāli mazaizsargātajām iedzīvotāju grupām nodrošināt pieejamāku veselības aprūpi, piešķirot tai lielāku finansējumu. Arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) Latvijai vairākkārt jau ir norādījusi uz nepieciešamību samazināt pacientu līdzmaksājumus, viņa uzsvēra.

Biedrības vadītāja atgādināja, ka pēc 2008.gada ekonomiskās krīzes daudziem medikamentiem valsts kompensētā cenas daļa tika samazināta, savukārt krīzei beidzoties, lielai daļai medikamentu cenas kompensācijas apjoms pakāpeniski tika atjaunots iepriekšējā līmenī. Tomēr joprojām vairāku slimību ārstēšanai paredzētas zāles netiek kompensētas pirmskrīzes līmenī, tādēļ diskriminācijai ir pakļautas lielas pacientu grupas, norāda Balga.

Biedrība kā Eiropas Pretnabadzības tīkla dalībniece ir vērsusies pie Saeimas deputātiem, Veselības, Labklājības un Finanšu ministrijas ar aicinājumu novērst pacientu diskrimināciju, jau 2021.gada valsts budžetā paredzot līdzekļus sirds mazspējas ārstēšanai nepieciešamo medikamentu cenas kompensācijas paaugstināšanai līdz 100%.

Vienlaikus biedrība aicina sirds mazspējas un citu medikamentu pieejamības palielināšanai izmantot Eiropas Atveseļošanas un noturības mehānisma piedāvāto finansējumu.

Biedrība "EAPN-Latvia" ir 2013.gadā dibināta nevalstiska organizācija, kuras mērķis ir, darbojoties Eiropas Pretnabadzības tīklā, strādāt uz sociāli drošu Latviju, kas brīva no nabadzības un sociālās atstumtības un kurā pieejamas ekonomiskās, sociālās un kultūras tiesības visiem. Biedrība iestājas pret visa veida diskrimināciju un sociālo atstumtību.

Pašlaik "EAPN-Latvia" ir 29 biedru organizācijas un astoņi asociētie biedri. Biedru vidū ir Latvijas Sarkanais Krusts, biedrība "Skalbes", Rīgas aktīvo senioru alianse, Latvijas Atkarības psihologu apvienība, Latvijas Neredzīgo biedrības Rīgas pilsētas teritoriālā organizācija un citas. Asociēto biedru vidū ir Latvijas Pensionāru federācija, Latvijas Sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīkls, Liepājas Diabēta biedrība un citas.