Aptauja: rīdzinieki gatavāki zāļu iegādei interneta aptiekās nekā reģionu iedzīvotāji

© Ilze Zvēra/F64

Lai gan vairāk nekā puse jeb 64% Latvijas iedzīvotāju būtu gatavi bezrecepšu zāles iegādāties interneta aptiekās, neizejot no mājas, vien puse no tiem jeb teju 29% šo iespēju līdz šim ir izmantojuši, liecina "Mēness aptiekas" un pētījumu aģentūras „Norstat” veiktā aptauja.

Kopumā rīdzinieki biežāk nekā reģionu iedzīvotāji pauž gatavību bezrecepšu medikamentus iegādāties interneta aptiekās. Tā norāda 70% Rīgā un 64% Pierīgā dzīvojošie, kā arī 60% Zemgalē un pa 55% Latgalē un Kurzemē dzīvojošie, kā arī 51% Vidzemē.

Ja būtu nepieciešams, iespēju nopirkt zāles interneta aptiekā kopumā izmantotu katrs trešais jeb 33%. Savukārt 8% no tiem līdz šim nebija informēti, ka bezrecepšu zāles var iegādāties attālināti. Aptiekās internetā biežāk iepirkušās ir sievietes, savukārt vīrieši biežāk norādījuši, ka, viņuprāt, iepirkšanās aptiekā attālināti nav droša.

Zemāka produkta cena un dažādas akcijas ir galvenā motivācija iegādāties preces interneta aptiekā - tā atzinuši 70% respondentu.

Gandrīz piektdaļa (22%) respondentu atklāj, ka viņiem nešķiet droši medikamentus iegādāties interneta aptiekā. Savukārt 14% aptaujāto dod priekšroku pirkuma veikšanai klātienē, jo viņiem ir būtiska klātienes saruna ar farmaceitu. Par īpaši būtisku tiešo komunikāciju ar farmaceitu uzskata respondenti vecumā virs 60 gadiem - 21%.

20% aptaujāto kā priekšrocību atzīmējuši iespēju saņemtu pasūtījumu ar piegādi uz mājām. Tikpat daudziem būtiski ir saņemt pasūtījumu savā tuvākajā aptiekā. 38% respondentu atklāj, ka priekšroku dod tieši interneta nevis fiziskai aptiekai, jo tā iepirkties viņiem šķiet ērtāk. Savukārt 13% uzskata, ka interneta aptiekā pieejamais preču sortiments ir plašāks.

Veselība

Ērces ir ļoti labi pārziemojušas aizvadīto ziemu, un šobrīd ir vērojama liela to aktivitāte, aģentūrai LETA sacīja profesore, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) galvenā ārste Baiba Rozentāle.