Atšķirībā no pavasara, šoreiz slimnīcām ļaus pašām lemt par sniegto pakalpojumu ierobežošanu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Kaspars Krafts/F64

Pretēji pavasarī piekoptajai kārtībai, kad centralizēti tika uz laiku apturēta konkrētu pakalpojumu sniegšana, šoruden slimnīcām pašām tiks ļauts lemt par veselības aprūpes pakalpojumu ierobežošanu, preses konferencē pavēstīja Veselības ministrijas valsts sekretāre un Valsts operatīvās medicīniskā komisijas priekšsēdētāja Daina Mūrmane-Umbraško.

"Mēs centralizēti nepasakām, ka pilnīgi noteikti ir jāpārtrauc, piemēram, ķirurģiskie pakalpojumi pacientiem dienas stacionārā. Tā mēs darījām pavasarī, izrunājot ar speciālistiem," skaidroja komisijas priekšsēdētāja.

Līdz ar to, pēc viņas sacītā, patlaban netiks piekopta pavasara prakse, jo šorīt ar ekspertiem panākta vienošanās, ka medicīnas pakalpojumu ierobežojumi tiks atstāti slimnīcu izlemšanā.

"Ja redzēsim, ka ir nepieciešamība pēc vienotas pieejas, tad mēs tā darīsim, bet es tomēr paļaujos uz katras slimnīcas vadītāja un galvenā ārsta zināšanām un pieredzi," skaidroja Mūrmane-Umbraško, piebilstot, ka slimnīcas vadība noteikti labāk pārzina, kas ir tie pakalpojumi, kurus varētu atlikt vai nedaudz samazināt pacientu plūsmu.

Jau ziņots, ka pavasarī Covid-19 izplatības dēļ centralizēti tika ieviesti plaši ierobežojumi attiecībā uz veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību.

Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka pagājušajā diennaktī slimnīcās ievietoti kopumā 35 Covid-19 pacienti, bet kopumā stacionāros atrodas 197 sasirgušie.

No visiem stacionētajiem pacientiem 189 ir ar vidēju slimības gaitu, savukārt astoņi - ar smagu.

Pagājušajā diennaktī no stacionāra izrakstīti 18 pacienti, savukārt kopumā līdz šim no stacionāra izrakstīti 383 pacienti.

Kā vēstīts, pagājušajā diennaktī, tāpat kā otrdien, Latvijā atklāts 251 saslimšanas ar Covid-19 gadījums, tomēr trešdien viens sasirgušais miris, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Mirušais pacients bijis vecuma grupā no 80 līdz 90 gadiem. Līdz šim mirušas 64 personas, kam bija apstiprināta saslimšana ar Covid-19.

Aizvadītajā diennaktī valstī veikti kopumā 5105 Covid-19 testi, savukārt pozitīvo testu īpatsvars bijis 4,9%. SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Veselība

Jau kopš mazotnes vecāki, vecvecāki, pēc tam arī bērnudārza audzinātājas un skolotājas sākumskolā uzstāj, ka ir jādzer ūdens. Tā ir mācība, kas apgūstama pietiekami agri, lai saprastu vēlāk, ka ikdiena bez ūdens nav iedomājama. Un tas viss - veselības labad.

Svarīgākais