Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Izveidotas individuālo aizsarglīdzekļu rezerves vidēji vienam līdz diviem mēnešiem

© F64, Dmitrijs Suļžics

Stacionārajām ārstniecības iestādēm un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD), ņemot vērā šo iestāžu sniegtos datus, ir izveidotas individuālo aizsarglīdzekļu (IAL) rezerves vidēji vienam līdz diviem mēnešiem, atkarībā no IAL veida, trešdienas Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē atklāja Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga.

Viņa skaidroja, ka NMPD saskata riskus attiecībā uz IAL iepirkumiem, jo ir novērota termiņu atlikšana un kavējumi. Pēc Heibergas paustā, individuāli veicot IAL iegādes mazos apjomos, tās varbūt būtu vieglāk īstenojamas, bet, veicot lielākus iepirkumus, pastāv riski saskarties ar to, ka izsludinātie konkursi paliek bez rezultāta.

Sēdē arī NMPD direktore Liene Cipule stāstīja, ka šobrīd rezerves ir, bet, strauji pieaugot saslimstībai, "mēs nesatiekamies ar pavasara patēriņu - mēs satiekamies ar patēriņu, kas ir vairākas reizes lielāks". "Nelielam laikam mēs varam būt mierīgi, bet mums ir bažas par situācijas attīstību, jo, diemžēl, tā atkal attīstās pietiekami strauji," komentēja Cipule.

Viņa piebilda, ka, ja attiecībā uz stacionārajām ārstniecības iestādēm un NMPD var paredzēt IAL patēriņu, tad citās jomās tas ir grūtāk, jo tas ir saistīts ar epidemioloģiskajiem lēmumiem.

Attiecībā uz pavasarī veiktajiem IAL iepirkumiem, NMPD direktore pauda cerību, ka "nekad vairāk nenāksies saskarties ar tāda līmeņa problēmām, kurās mums ir jāpieņem nestandarta risinājumi, par kuriem vēlāk var rasties šaubas, un noteikti ņemsim vērā visus ieteikumus, kas ir bijuši līdz šim un arī secinājumus, ko esam izdarījusi".

Vienlaikus viņa informēja, ka arī pašreizējā situācija attiecībā uz IAL iepirkumiem gan nozarē kopumā, gan arī atsevišķām ārstniecības iestādēm nav vienkāršā. Epidemioloģiskā situācija Eiropā mainās strauji un, pieaugot saslimstībai, mainās pieprasījums pēc IAL ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā kopumā.

No 6. līdz 8.oktobrim NMPD arī aptaujājis kopumā 38 slimnīcas par pašreizējo situāciju ar IAL. Šajā aptaujā atklājies, ka vairums ārstniecības iestāžu izmanto Elektroniskās iepirkšanas sistēmu, tomēr šajā sistēmā neesot iespējams iegādāties visas IAL pozīcijas. Tāpat kopumā 14 slimnīcas norādījušas, ka pēdējo divu mēnešu laikā saskārušās ar situāciju, ka resursu piegāde neiekļaujas līgumā paredzētajā termiņā.

Jau ziņots, ka iepriekš Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" Cipule skaidroja, ka pašlaik IAL dienestam pietiek, turklāt ir arī rezerve.

Cipule gan atzina, ka ir problēmas ar aizsarglīdzekļu iepirkšanu, jo piegādātāji ik pa laikam maina savus solījumus un spējas piegādāt ne vienmēr ir tādas, kādas dienests vēlētos. Tomēr viņa uzsvēra, ka NMPD nepārtraukti pie tā strādā. "Ceru, ka izdosies visu laiku atjaunot šīs rezerves un problēmu nebūs," viņa teica.