Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Katrs otrais Latvijas iedzīvotājs nevēršas pie ārsta, novērojot smaganu asiņošanu

© pexels.com

Lāzeru zobārstniecības klīnika Era Esthetic Dental sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat Latvija veica aptauju, kas parādīja, ka Latvijas iedzīvotāji diezgan vieglprātīgi izturas pret savu veselību: katrs otrais nevēršas pie stomatologa, pat novērojot smaganu asiņošanu, lai gan tā ir nopietnas saslimšanas pazīme, kas var izraisīt sāpīgas operācijas nepieciešamību, darbaspēju zudumu uz vairākām nedēļām un pat zoba zaudēšanu.

«Šī ir ļoti satraucoša tendence, kuras sekas ir acīmredzamas: tās rezultātā katrs desmitais zaudē zobu, neskatoties uz ārstēšanu, katram piektajam izārstētie zobu kanāli atkārtoti iekaist vairāk nekā divas reizes, bet 25% saskaras ar to vismaz vienu reizi, - komentē klīnikas Era Esthetic Dental virsārste, Dr. med. Ieva Henkuzena, - Novērojot smaganu asiņošanu, ļoti svarīgi ir pie speciālista vērsties laicīgi; pat savlaicīgi konsultējoties ar stomatologu, konservatīvās ārstēšanas metodes diemžēl var nesniegt vēlamos rezultātus, jo periodontīts ir ļoti nopietna saslimšana, kas var izraisīt insultu un sirds slimības». Ārste piebilst, ka pastāv vairāki riska faktori, kas paaugstina periodontīta attīstības iespējamību, ko raksturo smaganu apsārtums, asiņošana un sāpīgums:

  • Smēķēšana vai zelējamās tabakas lietošana
  • Cukura diabēts un sistēmiskas saslimšanas, kas pasliktina imūnsistēmas darbību
  • Iedzimtība
  • Noteikti medikamenti, piemēram, kontracepcijas tabletes, antidepresanti, zāles asinsspiediena regulēšanai utt.
  • Grūtniecība - hormonālās izmaiņas var padarīt grūtnieci uzņēmīgāku pret baktērijām, kas izraisa smaganu slimību
  • Stress
  • Nepareizs uzturs
Tradicionāli periodontītu ārstē diezgan sāpīgā veidā. Ārstēšanās procesā smaganu atdala no zoba, lai notīrītu zoba saknes, bet veikto iegriezumu sašuj. Process ir ļoti sāpīgs un prasa ilgu atveseļošanās laiku - parasti 2 līdz 4 nedēļas, turklāt šajā laikā drīkst lietot tikai šķidru pārtiku. «63% Latvijas iedzīvotāju jau tāpat izjūt uztraukumu pirms došanās pie zobārsta, bet 81% - diskomfortu pēc ārsta apmeklējuma, un tas viss neskatoties uz piedāvātajām anestēzijas metodēm! Tāpēc pašsaprotami, ka periodontīta ārstēšanas iespējamība ar nopietnu ķirurģisku iejaukšanos var šķist biedējoša», - komentē klīnikas Era Esthetic Dental virsārste, Dr. med. Ieva Henkuzena.

Tomēr tagad Latvijā ir pieejama inovatīva zobu ārstēšanas metode ar
Er: YAG lāzeru. «Salīdzinot ar klasiskajām zobārstniecības tehnoloģijām, lāzers piedāvā virkni priekšrocību. Arī periodontītu tas ārstē daudz ātrāk un efektīvāk: lāzers atpazīst bojātos, slimos audus, un likvidē gan tos, gan baktērijas, ko ar parastu skalpeli paveikt nav iespējams. Procedūras ietvaros tiek noņemts zobakmens, bet lāzera radītais siltums apstrādā audus - tas nozīmē, ka atkārtots baktēriju parādīšanās risks tiek samazināts līdz minimumam. Nav nepieciešams atdalīt smaganu audus no zoba, liekot šuves. Vairumā gadījumu pat nav jālieto anestēzija! Pacienti var atgriezties savās ikdienas gaitās jau nākamajā dienā, nevis pēc vairākām nedēļām, kā tas bija ierasts», - skaidro ārste, piebilstot, ka, protams, lāzera iespējas neaprobežojas tikai ar periodontīta ārstēšanu: tas efektīvāk ārstē gan kariesu, gan citas mutes dobuma saslimšanas, kā arī to izmanto estētiskajā zobārstniecībā, ļaujot saudzīgāk izbalināt zobus līdz sešiem toņiem gaišākus.

71% Latvijas iedzīvotāju sapņo par zobu ārstēšanu bez sāpēm, bet katrs otrais (56%) ar nepacietību gaida inovācijas šajā jomā. «Atsaucoties uz mūsu pacientu gaidām, ar prieku varam informēt, ka pirmo reizi Latvijā ir pieejama mutes dobuma slimību ārstēšanas tehnoloģija ar lāzeru. Tagad sāpju sajūtas gan procedūras laikā, gan pēc tās ir kļuvušas par pagātni, tāpat var aizmirst par vienas un tās pašas slimības atkārtošanos. Turklāt, tā kā lāzera izmantošanas laikā rotējošie instrumenti, proti, urbji, netiek lietoti, ārstēšanas gaitā nepalielinās baktēriju saturs gaisā, tātad, salīdzinot ar tradicionālajām tehnikām, šī metode ir ievērojami drošāka koronavīrusa pandēmijas apstākļos, - stāsta stomatoloģijas klīnikas Era Esthetic Dental direktore Jūlija Jurgele, - Jaunā tehnoloģija ir ļoti nozīmīga arī augsta riska grupu pacientiem:

  • Tiem, kas lieto asins šķidrinošos līdzekļus, jo lāzers ir baktericīds un ārstēšana ar to ir saistīta ar mazāku asins zudumu;
  • Tiem, kas cieš no pazeminātas imunitātes, jo ārstēšana ir nesāpīga un nepieprasa zāļu lietošanu pēcoperācijas periodā;
  • Senioriem, kas cieš no dažādām sistēmiskām saslimšanām.

Turklāt jaunās lāzera tehnoloģijas ir lieliski izmantojamas bērnu zobārstniecībā: pateicoties ārstēšanas iespējai bez sāpēm, vibrācijas un injekcijām, bērni izjūt daudz mazāk baiļu un negatīvu emociju, kas ļauj vecākiem izvairīties no smagā lēmuma ārstēt bērna zobus vispārējā narkozē».