Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

Kas ir sarkoma un kādēļ tas ir izaicinājums ārstiem

© Pixabay

Sarkoma ir agresīvs audzējs ar sarežģītu ārstēšanas gaitu un virkni izaicinājumu tā diagnostikā. Ar mērķi aktualizēt slimības specifiku un pievērst uzmanību tās ārstēšanai Latvijas Onkologu asociācija šī gada 29.oktobrī rīko konferenci "Sarkomu diagnostikas un ārstēšanas iespējas mūsdienās". Konferencē ar lekcijām uzstāsies ārzemju un vietējie izcili savas jomas speciālisti, pievēršoties dažādiem sarkomu diagnostikas un ārstēšanas aspektiem.

Sarkomu veidi un to simptomi

Sarkoma ir viens no vēža veidiem, kas var skart vairākus audu veidus dažādās vietās uz ķermeņa, un kopumā ir zināmi 159 sarkomu apakštipi. Visbiežāk sarkomu atklāj bērniem un jauniešiem līdz 25 gadu vecumam un cilvēkiem pēc 50 gadu vecuma. Parasti izšķir mīksto audu sarkomu un kaulu sarkomu. Mīksto audu sarkoma skar muskuļus, taukaudus, asinsvadus, dziļās ādas audus, skrimšļus, cīpslas un saites. Kaulu sarkoma jeb osteosarkoma ir kaulu vēža veids, kas sākas kaulaudos.

Kaulu sarkoma izpaužas ar tūsku, grūtībām veikt noteiktas kustības, kā arī sāpēm slimības skartajā apvidū. Mīksto audu sarkoma izpaužas ar cieta un blīva veidojuma veidošanos mīkstajos audos, iespējamas pavadošas sāpes un tirpoņa slimības skartajā vietā, kā arī iespējamas grūtības veikt kustības atkarībā no vietas, kur slimība izpaužas. Atkarībā no slimības lokalizācijas, iespējamie simptomi iekļauj arī elpas trūkumu, sāpes krūškurvī, klepošanu ar asins izdalīšanos, sāpes vēderā un caureju, kas ir raksturīga, ja ir skarti iekšējie orgāni: gremošanas sistēma, plaušas vai limfmezgli.

Sarkomas diagnostika

Aizdomas par sarkomu var rasties ģimenes ārstam vai citam speciālistam. Lai noraidītu vai apstiprinātu radušās aizdomas par sarkomu, ģimenes ārsts izraksta norīkojumus uz vairākām pārbaudēm. Pārsvarā tie sākotnēji ir ultrasonogrāfijas izmeklējumi, kuros tiek apskatīti iekšējo orgānu un cīpslu lielumu, virspusējos bojājumus un struktūru. Ja tiek konstatēts kāds bojājums, to mērķtiecīgi pārbauda ar magnētiskās rezonanses izmeklējumu. Veicot audu biopsiju, savukārt, tiek pārbaudīts konkrēts audu paraugs, kas tiek ņemts no orgāna vai audu bojājuma vietas un analizēts laboratorijā. Gadījumā, ja tiek atklāta sarkoma, šie un papildus izmeklējumi palīdz noteikt sarkomas izplatību un tās iespējamo turpmākās attīstības ceļu un ātrumu. Izmeklējumi palīdz noteikt efktīvāko ārstēšanas stratēģiju, lai kontrolētu sarkomas attīstību, un saglabātu pēc iespējas vairāk slimības skarto orgānu un orgānu sistēmu.

Sarkomas terapijas iespējas

Sarkomas ārstēšana pārsvarā notiek slimnīcā. Galvenās terapijas metodes iekļauj ķirurģiju, radioterapiju, ķīmijterapiju un medikamentus, kuri tiek pielāgoti katram pacientam atkarībā no simptomiem. Gadījumos, kad slimība tiek atklāta agrīnā stadijā, ķirurģija ir galvenā metode tās ārstēšanā. Radioterapija un ķīmijterapija var tikt izmantotas, ja ķirurģiska operācija nav iespējama, vai kā papildu terapija pirms un pēc ķirurģiskas operācijas. Šīs metodes samazina audzēja šūnu augšanas ātrumu, audzēja lielumu un izplatību, lai tas būtu vieglāk izņemams.

Ārstēšanas iespējas ir atkarīgas no tā, cik agrīni tiek atklāta slimība. Ja slimība tiek atklāta agrīni, ir augsta iespēja ķirurģiski izņemt audzēju un pilnībā izveseļoties. Ja slimība tiek atklāta vēlā stadijā vai ir plaši izplatījusies pa vairākām orgānu sistēmām, ārstēšana ir daudz smagāka un ilgāka. Kā arī vienmēr ir jāseko līdzi slimības gaitai. Arī pēc atveseļošanās sarkoma var atgriezties. Svarīgi ir savlaicīgi vērsties pie ģimenes ārsta par simptomiem, lai būtu iespējama pēc iespējas ātrāka un efektīvāka ārstēšana.

Latvijas Onkologu asociācijas onkoloģijas dienas konferenci "Sarkomu diagnostikas un ārstēšanas iespējas mūsdienās" rīko Latvijas Onkologu asociācija. Konference norisināsies 2020.gada 29.oktobrī no plkst. 11.00 Latvijas Universitātes Zinātņu mājas Alfa auditorijā, Jelgavas ielā 3, Rīgā. Klātienes vai attālināto dalību konferencei var pieteikt aizpildot reģistrācijas anketu: http://ej.uz/sarkomas. Plašāka informācija: http://www.onkologi.lv/.