Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Kā ārstniecības augi palīdz sirds-asinsvadu veselībai

© Pixabay

„Augu drogu pagatavojumi, ieskaitot zāļu tējas, ir nozīmīgi palīgi sirds mazspējas un koronārās nepietiekamības sākumstadijas gadījumos, aterosklerozes komplikāciju aizkavēšanā un ārstēšanā, arī kā tiem piemīt antiaritmiska iedarbība un asinsspiedienu pazeminošas vai paaugstinošas īpašības,” stāsta Dr.biol. Dailonis Pakalns.

Nozīmīgi, ka drogas ar asinsspiedienu pazeminošo darbību labvēlīgi ietekmē arī sirdsdarbību!

Zāļu tējas jālieto regulāri

Pierādīts, ka regulāra zāļu tēju lietošana saglabā sirdij tik nepieciešamās kālija daudzumu organismā, kas savukārt mazina sirds nepietiekamības un ritma traucējumu risku. Hipertoniskās slimības pamatā ir nervu sistēmas un asinsrites traucējumi, ko ietekmē negatīvās emocijas, pārpūle, miega traucējumi, hroniskie iekaisumi, endokrīnās disfunkcijas.

Pirmā palīdzība

Saslimšanas sākumstadijā darini zāļu tēju, izmantojot drogas ar nomierinošām, spazmolītiskām un asinsspiedienu pazeminošām īpašībām.

Asinsspiediena pazemināšanā jāuzsver vilkābeļu drogu, dilles augļu, māteres lakstu, liepu ziedu nozīme. Izmanto arī melisas, rozmarīna un nātres lapas, pasifloras un pelašķa lakstus, baldriāna saknes - tās spiedienu pazemina, mazinot nervu sistēmas uzbudinājuma sekas. Spazmolītiski darbojas kumelītes ziedi, fenheļa augļi, pētersīļa saknes. Izteikti asinsspiedienu pazemina drogas ar asinsvadus paplašinošo darbību arī tad, ja tie nav spazmēti. Tādas drogas ir māteres, dumbrāju zaķpēdiņas laksti, aronijas augļi.

Kad slimība pilnā plaukumā

Aktivitātes ziņā zāļu tējas ir vājāki līdzekļi nekā standartizētie drogu preparāti vai sintētiskie līdzekļi, tādēļ akūtas saslimšanas vai stipri paaugstināta asinsspiediena gadījumā tām ir palīglīdzekļa nozīme. Ja tev ir hipertoniskās slimības dēļ ir sirds mazspējas pazīmes, pārslodzes mazināšanai izmanto drogas ar diurētisko jeb urīndzenošo darbību - zāļu tējas no tīrumu kosas lakstiem, ortosifona lapām, pētersīļa saknēm, kas mazina šķidruma daudzumu organismā, uzlabo skābekļa piekļuvi audiem un vienlaicīgi mazina asinsspiedienu. Šīs drogas īpaši vērtīgas tad, ja tev ir arī urīnceļu iekaisums. Ērtības labad droši vari iegādāties speciālu drogu maisījumu “Tēja asinsspiedienam”, kas uzlabo asinsrites sistēmas funkcijas, nomierina nervu sistēmu un pazemina asinsspiedienu. Ja asinsspiediens nav izteikti paaugstināts, bet ir tahikardija, rekomendē tējas, kurās ir baldriāna saknes, apiņa rogas, piparmētras lapas, pasifloras, māteres laksti.

Sirds ritma traucējumi

Ikdienišķas sirdsklauves var sākties pēkšņi. Tā ir stresa, baiļu, nervu spriedzes izpausme, dažreiz pārmērīgas kafijas, tējas vai kolas dzeršanas rezultāts. Lai to novērstu, dzer liepu ziedu uzlējumu. Nopietnākos sirds ritma traucējumu gadījumos zāļu tējas izmanto kā spriedzes mazināšanas palīglīdzekļus un kompleksās aritmiju terapijas sastāvdaļu. Netieša ietekme piemīt arī līdzekļiem ar nomierinošo un sirds asinsvadus paplašinošo, kā arī trofiku jeb šūnu vielmaiņu uzlabojošo darbību. Šajā nolūkā tēju maisījumā iekļauj vilkābeļu drogas. Ja ir sirds ritma traucējumi jeb ekstrasistoles, kas saistītas ar neirotiskām reakcijām, iesaka piparmētras lapas. „Piemēram, vari sagatavot šādu maisījumu: vilkābeļu lapas ar ziediem vai augļi, asinszāles un māteres laksti, kliņģerītes ziedi, zemenes lapas vienādās daļās,” stāsta zinošais ārsts.

Koronārā sirds slimība

Tās cēlonis ir izmaiņas koronārajās artērijās. Sirds muskulim sāk trūkt skābekļa, jo skābekļa patēriņš vairs neatbilst tā piegādei. Pie vainas ir sašaurināti vai spazmēti asinsvadi, kas veidojas sklerotisku izmaiņu un emocionālās spriedzes dēļ un var izraisīt stenokardijas lēkmi. Ārstēšanā izmanto zāļu līdzekļus, starp kuriem, atkarībā no slimības smaguma, ir arī augu valsts līdzekļi. Slimības sākumā, iekļaujot kompleksajā terapijā, izmanto vilkābeļu drogas ar asinsvadus paplašinošo, sirds frekvenci mazinošo un nomierinošo darbību. Stenokardijas profilaksei iesaka drogu maisījumu: baldriāna saknes, māteres un pelašķa laksti, anīsa augļi, lieto arī drogas ar adaptogēnām jeb uzmundrinošām un spēcinošām īpašībām, piemēram, žeņšeņa, eleiterokoka sakņu preparātus, kuriem piemīt asinsvadus aizsargājoša un stresu mazinoša darbība.

Sirds mazspēja

Ilgstoši paaugstināta asinsspiediena radīta pārslodze, sirds vārstuļa bojājums vai sašaurināti asinsvadi, kā arī sirds muskuļa trofikas traucējumi, ko izraisa asins apgādes traucējumi sirds muskulim, veicina sirds mazspējas attīstību. Pārslodzes mazināšanai lieto augus ar diurētisku darbību (piemēram, tīruma kosas un rasaskrēsliņa lakstus), kas samazina organismā cirkulējošā šķidruma daudzumu un audu tūsku. Urīndzenoša darbība, piemīt arī ortosifona lapām, bērzu pumpuriem, plūškoka ziediem, paegļa čiekurogām, rudzupuķes ziediem. Šīs drogas kombinē ar nomierinošajiem un kardiotoniskajiem jeb sirdsdarbību tonizējošiem augiem.

Zems asinsspiediens

Lai normalizētu hipotensiju, jāsakārto darba, atpūtas un uztura režīms. Var dzert kafiju un melno vai zaļo tēju, lietot tonizējošos ehināciju, eleiterokoka, vilkābeļu drogu pagatavojumus, piparmētras, nātres lapu zāļu tējas. Ieteicams kompleksais drogu maisījums tējai “Enerģijai un mundrumam,” kas veicina koncentrēšanos un adaptāciju, palielina fiziskā un intelektuālā darba spējas, novērš nogurumu. „ Svarīgi noskaidrot hipotonijas cēloni!” atgādina Dailonis Pakalns.