Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Latvijas onkologi pieprasa palielināt finansējumu vēža slimnieku ārstēšanai

© Oksana Džadana/F64

Vēstulē amatpersonām Latvijas Onkologu asociācija (LOA) un Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācija (LOĶA) prasa 2021.gada valsts budžetā iekļaut finansējumu vairāk nekā 40 miljonu eiro apmērā, lai pacientiem nodrošinātu inovatīvas zāles, marķierus, komplicētus izmeklējumus un iekārtas, kā arī sarežģītas un rekonstruktīvas operācijas, informēja organizāciju pārstāvji.

Vēstulē, kas adresēta Saeimas frakcijām, Ministru prezidentam un Finanšu un Veselības ministrijai, pausts, ka Latvija ir viena no trim Eiropas valstīm, kurās onkoloģija joprojām nav noteikta par prioritāti un nav izveidots vienots onkoloģiskās palīdzības tīkls valstī ar starptautiski atkreditētu centru.

Turklāt, kā norāda organizācijas, vēža skrīninga programmas Latvijā neatbilst Eiropas noteiktajiem kvalitātes kritērijiem. Latvija ir viena no valstīm, kurai nav efektīva plāna cīņai ar šo slimību. Taču, ņemot vērā lielo vēža pacientu skaitu, tā nav tikai slimība, bet ir arī sociāla un tautsaimnieciska problēma, kurai ir tieša un ļoti būtiska ietekme uz valsts ekonomiku, uzskata onkologi.

Kā skaidro LOA vadītājs Jānis Eglītis, lai Latvija varētu ekonomiski attīstīties, ir nepieciešams darbaspēks - cilvēki, kuri ir nodokļu maksātāji un kvalificēti speciālisti. "No savas pieredzes zinām, ka liela daļa onkoloģijas pacientu ir ekonomiski aktīvi iedzīvotāji - strādājošie un uzņēmēji," norāda onkologs.

LOA un LOĶA uzskata, ka valsts tautsaimniecības pamatā ir vesela sabiedrība, tādējādi pilnvērtīga veselības aprūpe ir valsts ekonomikas ilgtspējas jautājums.

Asociācijas skaidro, ka jau šobrīd Latvijā notiek aktīvas diskusijas par darbaspēka ievešanu, turklāt tiek īstenotas dažādas programmas par atsevišķu grupu iekļaušanu sabiedrībā un darba tirgū. To apmērs mērāms daudzos miljonos. "Vai nav lietderīgāk šos līdzekļus ieguldīt ļaundabīgo audzēju agrīnā diagnostikā un onkoloģisko pacientu efektīvā ārstēšanā, lai iespēju robežās novērstu slimības attīstību, sekmīgi to ārstētu un tādējādi ātrāk atgrieztu cilvēkus darba tirgū?" retoriski vaicā asociācijas vadītājs.

Minētās mediķu asociācijas uzskata, ka Veselības ministrijas iepriekš plānotais finansējuma palielinājums vairāk nekā 40 miljonu eiro apmērā 2021.gadā valsts kompensēto medikamentu apmaksai samazinās valsts īstermiņa un ilgtermiņa budžeta kopējās izmaksas, tostarp pacientu un viņu piederīgo sociālo pabalstu maksājumus.

LOA un LOĶA arī uzskata, ka ārstniecības personu atalgojums ir svarīgs, bet tikpat svarīga ir kopējā veselības aprūpes infrastruktūra, tehnoloģijas, medikamenti, jo tikai visu elementu sinerģija spēs dot uzlabojumus.

Līdz ar to LOA un LOĶA mudina piešķirt papildu finansējumu diagnostisko un ārstniecisko tehnoloģiju, onkoloģisko medikamentu un biomarķieru apmaksai.

Latvijā ir aptuveni 81 000 vēža slimnieku, kas ir uzskaitē vai saņem aktīvu ārstēšanu. Katru gadu šis skaitlis pieaug par apmēram 11 000 pacientu, kuriem diagnoze ir uzstādīta pirmo reizi mūžā.