Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Aptuveni 8000 cilvēku Latvijā pakļauti agrīnam infarkta riskam

© Kaspars Krafts/F64

Lai pievērstu uzmanību biežāk pārmantotajai ģenētiskajai slimībai, 24.septembrī tiek atzīmēta Ģimenes hiperholesterinēmijas diena. Arī Latvijā jau piekto gadu pacientu biedrība ParSirdi.lv sadarbībā ar Latvijas Ģimenes hiperholesterinēmijas reģistra kardiologiem aicina iedzīvotājus vērst uzmanību šai slimībai, mudinot laicīgi pārbaudīt holesterīna līmeni un ja nepieciešams, konsultējoties ar speciālistiem, uzsākt ārstēšanu.

Kā uzsver kardiologi - augsts holesterīna līmenis var būt ne tikai neveselīga dzīvesveida sekas, bet arī iedzimta slimība, kas var novest pie agrīna infarkta vai pat pāragras nāves. Pēdējo gadu pētījumi liecina, ka ģimenes hiperholesterinēmija Eiropā sastopama vienam cilvēkam no 250. Tas nozīmē, ka Latvijā varētu būt teju 8 tūkstoši šādu pacientu, tomēr atklāto gadījumu skaits pēc Latvijas Ģimenes hiperholesterinēmijas reģistra datiem ir aptuveni 4%.

Ģimenes hiperholesterinēmija ir slimība, kuras pamatā ir ģenētisks defekts kādā no gēniem, kas atbild par holesterīna vielmaiņu. Galvenā ģimenes hiperholesterinēmijas negatīvā izpausme ir tā, ka cilvēks ar koronāro sirds slimību, kad holesterīns izgulsnējas sirdi apasiņojošās vainagartērijās, saslimst krietni agrāk, nekā tas notiek vidēji citiem, un tas var notikt pat ievērojot ļoti veselīgu dzīvesveidu.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas kardiologs prof. Gustavs Latkovskis: “Ģimenes hiperholesterinēmija pārmantojas no paaudzes paaudzē ar 50% varbūtību. Ja dēls slimību pārmanto no mātes, un viņam ir 4 bērni, tad pastāv liela varbūtība, ka diviem no bērniem tā tiek nodota tālāk. Tā kā šī ir pārmantota slimība, kas pavada cilvēku visu mūžu jau no dzimšanas, holesterīns ir izteikti paaugstināts jau no agras bērnības. Līdz 30 gadu vecumam ģimenes hiperholesterinēmijas gadījumā pacientu asinsvadi ir bijuši pakļauti jau tādai holesterīna "devai" kā viņu vienaudžiem tas būtu tikai ap 60-70 gadiem. Tā rezultātā holesterīna izgulsnēšanās sirds artērijās notiek jau neparasti agrā vecumā, un sirds slimības - stenokardija, miokarda infarkti - nav retums pat trīsdesmitgadniekiem un četrdesmitgadniekiem, turklāt gan vīriešiem, gan sievietēm. Labā ziņa ir, ka Latvijā šobrīd ir pieejama mūsdienīga terapija, kas spēj efektīvi aizkavēt sirds artēriju bojājuma attīstīšanos. Diemžēl, sliktā ziņa ir, ka vairums ģimenes hiperholesterinēmijas pacientu pat nenojauš par savu diagnozi un ar to saistītiem riskiem. Tādēļ aicinām ikvienam Latvijas iedzīvotāju noskaidrot savu holesterīna līmeni un konsultēties ar savu ārstu par tā interpretāciju un sirds slimību profilaksi. Šī ziņa attiecas uz visām vecuma grupām, arī bērniem, bet jo īpaši - pieaugušiem cilvēkiem jau sākot no 20 gadu vecuma.”

Inese Mauriņa, pacientu biedrības ParSirdi.lv vadītaja: ”Lai gan pēdējos gados pieaudzis zināmo pacientu skaits, ģimenes hiperholesterinēmija joprojām ir nepietiekami diagnosticēta slimība. Tādējādi daudzi cilvēki, kas ir riska grupā to diemžēl nezina vai uzzina novēloti, kad infarkts vai insults jau ir noticis. Tāpēc Ģimenes hiperholesterinēmijas dienā vēlamies atgādināt par slimības riskiem, kā arī mudināt pārbaudīt savu veselību un nepieciešamības gadījumā rīkoties, lai tādējādi pasargātu gan sevi, gan savus ģimenes locekļus no iespējamiem slimības riskiem un komplikācijām!”

Šogad pacientu biedrība ParSirdi.lv ir pievienojusies iniciatīvai “Ģimenes hiperholesterinēmijas klīniskā un sabiedrības veselības sloga samazināšana: Globālais aicinājums rīkoties”, kuras izstrādē iesaistījās, lai kopīgi ar citām pasaules valstīm mudinātu atbildīgās organizācijas visā pasaulē uzlabot sabiedrības informētību par slimību, kā arī, lai veicinātu slimības savlaicīgu diagnostiku un ārstēšanās pieejamību

Par ģimenes hiperholesterinēmiju var liecināt

  • kopējais holesterīna līmenis asinīs virs 8 mmol/l vai tā sauktais "sliktais" holesterīns (ZBLH) ir virs 5 mmol/l.

  • ja agrīnā vecumā līdz 55-60 gadiem pašam vai pirmās pakāpes radiniekiem ir konstatēta sirds artēriju slimība, piemēram, miokarda infarkts vai holesterīna izraisīta asinsvada sašaurināšanās.