Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Bagātās valstis sev paņems vairāk nekā pusi no Covid-19 vakcīnām

© f64

Grupa bagāto valstu, kurās dzīvo 13% no pasaules iedzīvotājiem, jau ir uzpirkušas vairāk nekā pusi no solītajām Covid-19 vakcīnu dozām, teikts nevalstiskās organizācijas "Oxfam" trešdien publicētā ziņojumā.

"Oxfam" analizēja darījumus, kurus farmācijas uzņēmumi un vakcīnu ražotāji ir noslēguši par piecām vadošajām Covid-19 vakcīnu kandidātēm, kurām pašlaik tiek veikti pēdējās stadijas izmēģinājumi. Organizācija balstījās uz datiem, kurus savākusi analītikas kompānja "Airfinity".

"Dzīvību glābjošas vakcīnas pieejamībai nevajadzētu būt atkarīgai no tā, kur jūs dzīvojat vai cik daudz naudas jums ir," sacīja "Oxfam America" pārstāvis Roberts Silvermens.

"Drošas un efektīvas vakcīnas izstrāde un apstiprināšana ir svarīga, bet tikpat svarīgi ir nodrošināt, lai vakcīnas būtu pieejamas visiem un visi tās varētu atļauties. Covid-19 kaut kur ir Covid-19 visur."

Ziņojumā analizētās vakcīnas ir izstrādājuši uzņēmumi "AstraZeneca", "Gamaleya/Sputnik", "Moderna", "Pfizer" un "Sinovac".

"Oxfam" lēsa, ka šīs piecas vakcīnu kandidātes var tikt saražotas 5,9 miljardos dozu, kas ir pietiekami trim miljardiem cilvēku, ņemot vērā, ka šo nākotnes vakcīnu pielietošanā var būt vajadzīgas divas dozas uz cilvēku.

Līdz šim ir noslēgti darījumi par 5,3 miljardu dozu piegādēm, un 2,7 miljardus no tām nopirkušas attīstītās valstis, teritorijas un reģioni, tai skaitā ASV, Lielbritānija, Eiropas Savienība (ES), Austrālija, Honkonga, Makao, Japāna, Šveice un Izraēla.

Atlikušos 2,6 miljardus dozu ir nopirkušas vai tās ir apsolītas attīstības valstīm, tostarp Indijai, Bangladešai, Ķīnai, Brazīlijai, Indonēzijai un Meksikai.

"Oxfam" un citas organizācijas aicina izstrādāt "tautas vakcīnu", kas būtu bez maksas un tiktu izdalīta taisnīgi pēc nepieciešamības.