Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Veselība

Viņķele: Latvijai nevajag palielināt robežu, no kuras uz valsti attiecina pašizolācijas prasību

© f64

Latvijai nevajadzētu palielināt robežvērtību, no kuras uz valsti tiek attiecināta pašizolācijas prasība, no 16 uz 25 Covid-19 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju, šādu nostāju šorīt Latvijas Radio pauda veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Ministre atgādināja, ka pēc Ekonomikas ministrijas rosinājuma par šo jautājumu valdībā jau tika diskutēts, bet vairums ministru neatbalstīja izmaiņas, un politiķe cer, ka Latvijai šis rādītājs nebūs jāceļ arī turpmāk.

Pamatojot savu nostāju, politiķe uzsvēra, ka izšķiršanās esot starp diviem svaru kausiem - vienā ir viesmīlības joma, kas veido ap 2,5% no valsts iekšzemes kopprodukta, bet otrā - brīvas pārvietošanās iespējas valsts iekšienē. Viņķele uzskata, ka svaru kausi šajā gadījumā sliecoties par labu otrajai izvēlei.

Viņķele atzina, ka spiediens veikt izmaiņu esot ievērojams, tostarp no Latvijas kaimiņvalstīm, tomēr joprojām aktuāls ir jautājums, kāpēc Latvijai būtu jāriskē ar savu sabiedrības locekļu iespējamu inficēšanos ar Covid-19. Ja kaimiņam deg māja, diezin vai jūs samazināsiet drošības prasības savā mājā, runājot līdzībās, izteicās politiķe.

Ministre uzsvēra, ka minētā rādītāja palielināšana palielinātu inficēšanās ar Covid-19 riskus, kas savukārt varētu novest pie dažādu ierobežojumu noteikšanas valsts iekšienē, kas "ekonomikai būtu daudz traumatiskāk".

Tā vietā Veselības ministrija šodien valdībā prezentēs ierosinājumu samazināt pašizolācijas termiņu no 14 uz 10 dienām.

Pretējās domās ir iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV), kurš uzskata, ka rādītājs no 16 uz 25 būtu jāpalielina, jo esot maksimāli jācenšas stimulēt ekonomiku un valsts ienākumus, lai neļautu nesamērīgi augt valsts parādam un tā apkalpošanas izmaksām.

Es neapstrīdu, ka pastāv Covid-19, taču ir alternatīvi risinājumi - prasīt lietot maskas, veikt testēšanu uz robežas vai pie iebraukšanas pieprasīt uzrādīt veiktu testēšanu rezultātus, izteicās iekšlietu ministrs.

Ģirģens atkārtoti atzīmēja, ka Valsts policijai ir būtiski pieaudzis darba apjoms, kontrolējot Covid-19 pašizolācijas noteikumu ievērošanu.