Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Ieteikumi, kā saglabāt veselu sirdi

© Pixabay

Nepatīkamas sajūtas un sāpes krūtīs daudzus satrauc, jo viss, kas saistīts ar sirdi, ir nopietni. Sirdsklauves ir jūtamas dažādos veidos, vismaz reizi dzīvē ikviens to var piedzīvot. Bet ko darīt, ja jūsu sirds pukst, it kā tā gatava izlēkt?

Karantīnas dēļ daudziem pacientiem bija pieejama tikai attālināta konsultācija. Tomēr nav viegli noteikt patieso slimības cēloni, sazinoties pa tālruni vai virtuāli.

Kardiologi neslēpj faktu, ka pandēmijas dēļ ir pasliktinājies daudzu sirds un asinsvadu slimnieku veselības stāvoklis. Mediķi saskaras ar problēmu, ka pacienti, kuriem sāp sirds vai novērojama sirds ritma maiņa, karantīnas apstākļu dēļ nav varējuši savlaicīgi doties pie ārsta pēc palīdzības. Taču tagad pažizolācijas laiks ir beidzies un pienācis brīdis parūpēties par savu sirdi.

Raksturīgas iezīmes daudzām slimībām

Nepatīkamas sajūtas norāda, ka sirdij ir vajadzīga palīdzība, tāpēc nedrīkst ignorēt šīs kaites, domāt, ka tās pašas no sevis pazudīs. Tomēr, lai precīzi pateiktu, kādus sirds ritma traucējumus izraisa sirdsklauves, paši traucējumi jāreģistrē elektrokardiogrammā.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas valdes loceklis Pauls Princis šādā gadījumā iesaka doties pie sava ģimenes ārsta, kurš noteiks, vai traucējumi liecina par klīnisku saslimšanu. Ja jūs uztrauc tā saucamā pukstēšana, sirdsklauves vai dauzīšanās, reibonis, elpas trūkums vai ģībonis, tas nav sīkums. Lai arī šie simptomi nav raksturīgi tikai vienai slimībai, tie var būt bīstami.

Dažreiz tiek uzskatīts, ka sāpes krūtīs izraisa caurvēji vai saaukstēšanās, un cilvēks cer, ka pēc neilgas atpūtas paguļot uzlabosies labsajūta, taču šāda taktika ne vienmēr var glābt.

Sirds kaites dažreiz ir maldinošas, nav ļoti izteiktas, taču vēlāk izrādās, ka tā ir bijusi “nepamanīta” sirdslēkme.

Novilcinot vizīti pie ārsta, var tikai pasliktināt situāciju, tāpēc jums vajadzētu apstāties un ieklausīties, ko saka jūsu ķermeņis, bet sāpes ir brīdinājums, ka kaut kas nav kārtībā.

Nomāc nervu spriedzi

Ja poliklīnikā pie ārsta nav iespējams tikt, varat ieiet aptiekā un pajautāt, kā rīkoties. Augu izcelsmes preparātus var iekļaut sirds un asinsvadu slimību profilaksē. Šie preparāti nav ķīmiskās tabletes, bet cilvēki jau sen ir novērtējuši sirdij labvēlīgus augus.

Šādi augi ir ne tikai populāri kā pašārstēšanās līdzeklis, bet arī labi izpētīti.

«Ja rodas nopietna kardioloģiska problēma, acīmredzot, tikai ar augu preparātiem nepietiks, taču tie palīdzēs nomierināties, ja sirds sitas nervozēšanas dēļ. Esam novērojuši, ka cilvēki bieži lieto šādus preparātus. Ir, piemēram, sirds pilieni - uzlējums, ko ražo gan pie mums, gan Lietuvā. Mani pacienti, īpaši tie, kas vecāka gadugājuma, teic, ka šie pilieni ļoti labi palīdz, ja radusies paātrināta sirds sišanās vai neliela aritmija. Tātad tas ir gadījumos, ja nav radies funkcionāli pārāk smags stāvoklis. Piemēram, ja jūtams diskomforts krūtīs,” stāsta ārsts Pauls Princis.

Viņš atzīmē, ka augu preparāti darbojas kā adaptogēni - uz kādu laiku palīdz uzlabot cilvēka pašsajūtu. Jo par adaptogēniem tieši sauc dabas vai mākslīgi radītus preparātus, kas spēj paaugstināt organisma pretestību pret dažādām kaitīgām iedarbībām.

«Tā kā manā vairāk kā piecpadsmit gadu ilgajā darbā par ģimenes ārstu ir uzkrājusies pieredze, es nevairos ieteikt cilvēkiem, kādos konkrētos gadījumos lietot zāles vai pilienus,” saka Pauls Princis. “Nedrīkst atstāt pacientu bez ārsta padoma. Jau pats padoms dod terapeitisku efektu. Esmu novērojis, ka pacienti, kas lieto sirds pilienus, jūtas labāk.

Protams, šie pilieni nav ķīmiskas tabletes, tomēr cilvēce jau sen ir novērtējusi ārstniecisko augu labo efektu, kas atstāj pozitīvu iespaidu uz sirdi. Īpaši tas attiecas uz vilkābeli, baldriānu, piparmētrām, kas kopā ar citu augu ekstraktiem ir sirds pilienu sastāvā.

Kaut arī augi nav burvju tabletes, kuras pieprasa daudzi pacienti, tie ir lietderīgi, jo tiem ir unikālas īpašības.”

Stiprina sirds muskuli

Trīs augi un to kombinācijas, kas palīdz sirdij, jau sen ir labi zināmi. Tie ir vilkābele, mātere un baldriāns.

«Sirds pilieni nav nemaz tik vienkārši,” saka Pauls Princis. “Ja to sastāvā ir gan vilkābele, gan baldriāns, tas veicina pulsa palēnināšanos un nomierināšanos. Citos gadījumos, kad ir problēmas ar zemu asinsspiedienu, iesaku lietot Zeļeņina pilienus, kuros arī ir vienlaikus vairākas augu valsts izcelsmes sastāvdaļas.”

Vilkābeļu ziedi un augļi ir bagāti ar dabīgām vielām, piemēram, flavanoīdiem, glikozīdiem. Šīs bioloģiski aktīvās vielas savā darbībā ir līdzīgas zālēm, kas samazina paaugstinātu asinsspiedienu, kā arī tām, kuras tiek izrakstītas sirds mazspējas gadījumā.

Vilkābele satur antioksidantus, kas labvēlīgi ietekmē sirds muskuli. Vilkābele nebūs kaitīga pat tad, ja cilvēkam tiek diagnosticēta išēmiskā sirds slimība, jo tā satur vielas, kas paplašina asinsvadus, kā arī palīdz pie palielinātas fiziskās slodzes.

Palīdz pie asinsspiediena lēkāšanas

Pēdējā laikā daudz cerību tiek saistīts ar ārstniecības augu māteri. Šo augu ieteicams lietot pacientiem ar sirds un asinsvadu neirozi, sirds muskuļa iekaisumu, ar sirds defektu.

Šis augs satur veselību veicinošus alkaloīdus un ēteriskās eļļas, kas samazina trauksmi, uzlabo miegu un pat pazemina asinsspiedienu.

Ir daudz cilvēku, kuri, nespējot tikt galā ar trauksmi, cieš no pēkšņas asinsspiediena paaugstināšanās. Lietojot augu izcelsmes preparātus, kas satur māteri, ir iespējams izvairīties no atkārtotiem asinsspiediena lēcieniem.

Baldriāns jau sen ir zināms kā nervu sistēmu nomierinošs līdzeklis, kas mazina nervu spriedzi. Baldriāns tiek izmantots dažādos augu maisījumos.

Izšķīst labāk nekā ūdens

Daži cilvēki apsver, vai ir vērts lietot ārstniecisko zāļu tinktūru. Tas ir ārstnieciskas vielas ekstrakts, ko iegūst uzlējumā ar ūdeni, spirtu vai ēteri. Tinktūra parasti satur etanolu. Etanols zāļu ražošanā tiek izmantots jau 2000 gadus, un tā iedarbība ir pētīta un ir droša, ja to lieto atbilstoši paredzētajām devām, kas norādītas lietošanas instrukcijās.

Var akcentēt galvenās etanola priekšrocības. Pirmkārt, etanols ir labs šķīdinātājs, tāpēc aktīvo sastāvdaļu tinktūrā ir daudz vairāk, nekā ja garšaugus apliesim ar ūdeni.

Turklāt nevar nepamanīt faktu, ka uz etanola bāzes radītas ārstniecisko zāļu tinktūras uz organismu iedarbojas trīs reizes labāk nekā tās, kas radītas uz ūdens bāzes. Tas nozīmē, ka organisms ir labāk apgādāts ar lietderīgām vielām.

Ieteicamā deva ir droša

Vēl viena svarīga īpašība ir tā, ka etanols viegli nonāk smadzenēs, kas ir vissvarīgākais nervu sistēmas orgāns. Tāpēc etanolā izšķīdinātās aktīvās vielas ātrāk sasniedz mērķi.

Piemēram, ja sirdsklauvju dēļ cilvēks izvēlas ārstniecisko augu tinktūru, kas satur etanolu, viņa labsajūta uzlabosies ātrāk nekā dzerot zāļu tējas. Etanols ir arī labs konservants, kas nozīmē, ka tinktūrai ir daudz ilgāks glabāšanas laiks nekā uzlietai tējai, jo pēc ilgākas turēšanas tā sāk rūgt.

No otras puses, toksikologi brīdina, ka tinktūras nedrīkst dot cilvēkiem, kam ir atkarība no alkohola, tās jālieto atbilstoši ieteikumiem - pilienos ar minimālu un drošu etanola devu.

Asinsspiedienu var "pazemināt" ar vingrinājumu palīdzību

Augsts asinsspiediens slikti ietekmē arī sirdi un asinsvadus. Neatkarīgi no tā, vai cilvēkam ir divdesmit vai sešdesmit gadu, ideālā asinsspiediena robežas nemainās, jo optimālais asinsspiediens ir mazāks par 120/80 mmHg.

Ja asinsspiediena diapazons pārsniedz 140/90, var būt aizdomas par hipertensiju - slimību, kas jāārstē. Paaugstināts arteriālais asinsspiediens ir riska faktors, kuru nedrīkst ignorēt, neraugoties uz to, ka daudzi pacienti nejūt kaiti.

Speciālisti iesaka kādu laiku izmēģināt nemedikamentozu ārstēšanu, nevis tabletes. Piemēram, konstatējot, ka asinsspiediena augšējā robeža ir sasniegusi 140, bet apakšējā - 90 mmHG, vairāk laika vajadzētu veltīt fiziskām aktivitātēm - skriešanai, braukšanai ar riteni, darbam dārzā. Tāds darbs vēlāk atmaksājas.

Mazāk kilogramu - mazāk tablešu

Ja rodas sirdsdarbības traucējumi, ir nepieciešams samazināt lieko svaru. Ir aprēķināts, ka, zaudējot vienu kilogramu svara, asinsspiediens var samazināties par vienu milimetru dzīvsudraba stabiņa.

Ja ir mazāks ķermeņa svars, ir nepieciešams vēl mazāk zāļu, kas regulē asinsspiedienu, jo tās darbojas labāk, piemēram, trīs tablešu vietā var pietikt ar divām, kas ir svarīgi, jo pacientam jālieto mazāk ķīmisku vielu.

Sāls ierobežošana, izvairīšanās no alkohola, dārzeņu un augļu ēšana katru dienu, lai gremošanas sistēmā netrūktu uztura šķiedrvielu, - tie ir pozitīvi ieradumi, kas palīdz saglabāt sirds veselību.

Mainot dzīvesveidu, pārskatot ēdienkarti, sākot vingrot, asinsspiediens bieži normalizējas, kas var aizkavēt zāļu lietošanu vairākus gadus.

Mediķi atgādina, ka izmaiņas asinsvados attīstās lēnām, tāpēc nekad nav par vēlu apstāties un izvēlēties veselīgu dzīvesveidu.