Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Veselības indekss: 40% iedzīvotāju gribasspēka trūkums ir lielākais šķērslis veselīgam dzīvesveidam

© Dāvis Ūlands/F64

Lai arī cilvēki ar veselīgiem ieradumiem atzīst, ka viņiem ir laba veselība, 40% Latvijas iedzīvotāju pietrūkst gribasspēka pievērsties veselīgam dzīvesveidam, liecina jaunākā "Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss" pētījuma rezultāti. 26% aptaujāto kā būtiskāko šķērsli dzīvot veselīgāk norāda laika trūkumu, bet 22% - nepietiekamas finanses.

Sievietes (43%) un aptaujātie ar augstāko izglītību (44%) biežāk izjūt gribasspēka trūkumu pievērsties veselīgam dzīvesveidam, salīdzinot ar vīriešiem (36%) un cilvēkiem ar vidējo vai pamatizglītību (36%). Vivendi veselības centra speciāliste Ilze Maksima norāda, ka gribasspēku ietekmē dažādi faktori, piemēram, audzināšana, stress, arī miega režīms. Sieviešu vidū nereti tā ir hiperatbildība par daudzām citām dzīves sfērām, tāpēc arī veselīgs dzīvesveids mēdz palikt otrajā plānā. Speciāliste gan uzsver - gribasspēka trūkums pievērsties veselīgākam dzīvesveidam, nenozīmē, ka cilvēkam gribasspēka nav citās jomās.

Farmaceite Agnese Ritene papildina, ka cilvēkiem ar augstāko izglītību, savukārt, ir kritiskāka domāšana un augstākas prasības pret sevi, tāpēc var šķist, ka sevis labā var paveikt vairāk un gribasspēks nav pietiekams, kaut gan patiesībā cilvēks ikdienā cenšas dzīvot veselīgi.

"Vienlaikus 31% iedzīvotāju norādījuši, ka tiem nekas netraucē vai nav nepieciešamības pievērsties veselīgākam dzīvesveidam. Un šeit cilvēkus varam iedalīt divās grupās - daļa ir tie, kuri jau dzīvo veselīgi, tāpēc arī viņi nejūt nepieciešamību pēc papildu rīcības, savukārt tie, kuri apgalvo, ka šķēršļu dzīvot veselīgāk nav, iespējams, dzīvo drīzāk neveselīgi. Gribasspēks ir ikvienā no mums mītošs spēks, kas palīdz atteikties no kaut kā mums nederīga (piemēram, smēķēšanas) un paveikt kaut ko, kas šķiet teju neiespējams, piemēram, vingrot, rūdīties utt.," stāsta A. Ritene.

Neskatoties uz gribasspēka trūkumu, pēdējo piecu gadu laikā Latvijas iedzīvotāju veselīga dzīvesveida pašvērtējums ir pieaudzis par 9%. Pētījuma rezultāti atklāj, ka sievietes biežāk cenšas dzīvot veselīgāk (69%) nekā vīrieši (59%), vairāk pievēršot uzmanību veselīgām maltītēm (51% pret 34%), savukārt vīrieši ir tie, kuri regulārāk nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm - 41%, kamēr sievietes - 29%.