Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Sargi veselību: karstā laikā vērojama salmonelozes izplatība

© Rūta Kalmuka/F64 Photo Agency

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti atgādina, ka vasarā, pieaug saslimstība ar zarnu trakta infekcijām (salmoneloze, kampilobakterioze, pārtikas toksikoinfekcijas, u.c.). Šī tendence ir cieši saistīta ar pārtikas pagatavošanu nepiemērotos apstākļos ārā, neatbilstošu pagatavotā ēdiena uzglabāšanu un nepietiekamu personīgās higiēnas prasību ievērošanu.

Latvijā 2020.gadā laika posmā no janvāra līdz jūnijam ir reģistrēti 104 salmonelozes saslimšanas gadījumi, 2019.gadā attiecīgajā laika periodā - 200 gadījumi. Salmonelozes saslimšanas gadījumi tiek reģistrēti visa gada garumā, taču biežāk ar salmonelozi slimo vasaras siltajos mēnešos.

Inficēšanās ar salmonelozi notiek lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus (gaļu, olas, pienu un piena produktus, zivis, garneles u.c.) vai ar ēdienu, kas pagatavots no šiem termiski neapstrādātajiem produktiem. Kā arī lietojot uzturā tādus ēdienus, kas pagatavoti apstākļos, kur netiek ievērotas higiēnas normas. Mazi bērni var inficēties, spēlējoties ar mājdzīvniekiem, kuri pārnēsā salmonellas - putniem, bruņurupučiem, pelēm un žurkām.

Vasara ir laiks, kad īpaši uzmanīgiem jābūt pārtikas iegādē, gatavošanā un uzglabāšanā. Lai izvairītos no salmonelozes un citām akūtām zarnu infekcijām, ko izraisa neatbilstošos apstākļos pagatavota un uzglabāta pārtika, ir nepieciešams ievērot dažus nosacījumus. Pārtikas produktus, kas ātri bojājas (gaļa, piens, zivis, olas un no tiem ražotie produkti, kā arī konditorejas izstrādājumi ar krēmu, dažādi kulinārijas produkti un gatavie salāti) iegādājieties vietās, kur tie tiek uzglabāti aukstuma vitrīnās vai ledusskapjos, kas aprīkoti ar termometru temperatūras režīma kontrolei. Nelietojiet uzturā bojātus pārtikas produktus, kā arī pārtikas produktus, kuriem beidzies derīguma termiņš. Neļaujiet pagatavotam ēdienam saskarties ar jēliem pārtikas produktiem (gatavos produktus uzglabājiet slēgtos traukos). Jēlproduktu apstrādes laikā izmantojiet tikai tam paredzētu dēlīti un nazi. Pirms un pēc darba ar jēliem produktiem nomazgājiet galda virsmas un rokas. Izvairieties no svaiga piena vai produktu, kas pagatavoti no svaiga piena, lietošanas un dzeriet tikai pasterizētu vai vārītu pienu, kā arī uzmanieties no ledus lietošanas uzturā, ja tas nav pagatavots no droša dzeramā ūdens. Tāpat svarīgi ir rūpīgi nomazgāt augļus un dārzeņus, īpaši, svaigi lietojamos. Ja iespējams, dārzeņus un augļus nomizojiet.

SPKC speciālisti aicina lietot uzturā tikai tādu pārtiku, par kuras kvalitāti esat droši.

Plašāka informācija par salmonelozi un tās profilaksi ir pieejama Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapā - https://www.spkc.gov.lv/lv/tavai-veselibai/infekcijas-slimibas/apraksti/salmoneloze

Atgādinām, ka salmoneloze ir akūta zarnu infekcija, kas galvenokārt skar kuņģa - zarnu traktu. Salmonelozes simptomi parādās 6 - 72 stundas pēc inficēšanās. Salmonelozes pazīmes ir drudzis, slikta dūša, vemšana, krampji un sāpēs vēderā, caureja, galvassāpes. Ja slimība noris smagā formā, vai arī, ja saslimušais ir mazs bērns, liels šķidruma zudums var izraisīt organisma atūdeņošanos, kas var būt dzīvībai bīstams stāvoklis.

Lai nesaslimtu ar akūtām zarnu infekcijām, atceries, ka rokas ar ziepēm un ūdeni jāmazgā bieži un rūpīgi. Rokas vienmēr nomazgā pirms ēšanas un dzeršanas, pēc tualetes apmeklēšanas, pirms pieskaršanās acīm, degunam un mutei, pirms un pēc ievainojumu apstrādes.

Netīrumu noņemšanai no rokām un mikrobu iznīcināšanai var izmantot arī mitrās salvetes vai roku dezinfekcijas līdzekļus.