Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Infektologs Dumpis: Iespējams, būs vēl citi bīstami vīrusi

© Pixabay

„Mēs lienam iekšā dzīvnieku lauciņā, pasaule ir pārapdzīvota. Dzīvnieki jau nenāk mums virsū. Šī vīrusu izplatība notiek, jo pārņemam dzīvo radību teritorijas. „Nopietnie cilvēki” saka, ka būs vēl kaut kas... es negribu baidīt. Tās slimības nāk no turienes, kur ir pārapdzīvotība”, RīgaTV 24 raidījumā „Kur tas suns aprakts?” Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis skaidroja to, kāpēc mūsdienās tik plaši izplatās vīrusi.

Dumpis ir pārliecināts, ka lienot džungļos, tos izzāģējot, paši cilvēki ir vainīgi pie tā, ka saslimst un pārnēsā šos vīrusus, piemēram, Ebolu. Dzīvnieki jau neesot tie, kas lien pie cilvēkiem, bet tieši otrādāk.

Mēs tagad daudz labāk diagnosticējam dažādus nezināmus vīrusus, agrāk mēs to nespējām. Šie visi notikumi - vīrusi un dažādas saslimšanas pēdējo divu gadu laikā notiek, jo mēs pārņemam dzīvo radību teritorijas”, pārliecināts ir infektologs.

Nopietnie cilvēki saka, ka būs vēl kaut kas...es negribu baidīt...visu laiku notiek šī pāreja no dzīvniekiem, bet tagad tā notiek aktīvāk, jo ir daudz cilvēku un viņi visi ir kopā,” secina Dumpis.

Pēc viņa teiktā šāda veida slimības nāk no turienes, kur ir pārapdzīvotība. Arī COVID - 19 nākot tieši no šādas vietas. Ķīna vīrusu izplatībai esot kā radīta vieta, jo tā ir blīvi apdzīvota, bet Latvijā šāda vīrusu izplatība diez vai varētu notikt, jo esam skaitliski maz, uzskata Dumpis.

Daļa šo vīrusu nāk tieši no Ķīnas. Pasaulē ir zināmi septiņi koronavīrusi ar ko var inficēties cilvēks, pieci no šiem vīrusiem ir parādījušies šajā gadsimtā un no tiem trīs nāk tieši no Ķīnas. Arī agrāk cilvēki dzīvoja džungļos, bet viņi nebija tik ciešā kontaktā viens ar otru, viņi nelidoja ar lidmašīnu, piemēram, no Malaizijas uz Ameriku. Mūsdienās vīruss ceļo jau ar lidmašīnām,” infektologa Dumpja domu raidījumā papildināja Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošais pētnieks, Latvijas Universitātes profesors Kaspars Tārs.