Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Pētījums liek šaubīties par kolektīvās imunitātes efektivitāti cīņā ar Covid-19

© AP/SCANPIX/LETA

Spānijā veikts pētījums licis apšaubīt kolektīvās imunitātes sasniegšanu kā piemērotu ceļu covid-19 pandēmijas apkarošanai, liecina medicīnas žurnāla "Lancet" publikācija.

Pārbaudot vairāk nekā 60 000 spāņu, antivielas konstatētas tikai pieciem procentiem, vēsta žurnāls.

Taču kolektīvā imunitāte tiek sasniegta tikai tad, kad antivielas izstrādājušās pietiekami lielam skaitam sabiedrības locekļu, lai pasargātu vēl neinficētos cilvēkus. Tiek lēsts, ka tas notiek, kad imunitāti ieguvuši 70 līdz 90% sabiedrības locekļu.

Spānijas piekrastes reģionos koronavīrusa antivielas atrastas tikai nepilniem trīs procentiem cilvēku, lai gan reģionos, kurus pandēmija skārusi smagāk, imūno cilvēku ir vairāk.

"Par spīti tam, cik smagi covid-19 skāra Spāniju, aplēstā izplatība joprojām ir zema un noteikti nav pietiekama, lai nodrošinātu kolektīvo imunitāti," norāda pētījuma autori.

"Šādā situācijā sociālās distancēšanās pasākumi un centieni atklāt un izolēt no jauna inficētos un to kontaktus ir obligāti turpmākai epidēmijas kontrolei," uzsvērts publikācijā.

Šis līdz šim ir plašākais šāda rakstura pētījums Eiropā.

Līdzīgi pētījumi iepriekš veikti Ķīnā un ASV, un tajos secināts, ka pat teritorijās ar lielu vīrusa izplatību vairums iedzīvotāju, šķiet, nav skarti, norāda "Lancet".