Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

TOP 5 farmaceita padomi Jāņu svinētājiem

© Publicitātes foto

Līgo svētki jau izsenis ir tradīcijām bagātākie un līksmākie svētki, kad vēlamies patverties no ikdienas steigas un rutīnas. Pirms ļaušanās svētku noslēpumainībai, ugunskuriem un Līgo dziesmām, “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga dalās piecos padomos, kā sagatavoties svētkiem, lai tos aizvadītu bez raizēm.

1. Kā sevi pasargāt no ērcēm un kukaiņiem?

Svētkus ierasti pavadām pie dabas, dodoties pastaigās pa mežu vai uz tuvākajām pļavām pēc Jāņu zālēm. Šādās vietās jo īpaši nepieciešams sevi pasargāt no ērcēm, kuru piesūkšanās rada risku saslimt ar kādu no infekcijas slimībām, ko tās var pārnēsā - ērču encefalītu, Laima slimību. Lai izvairītos no ērču piesūkšanās, farmaceite iesaka izvēlēties koptas pļavu vai mežu takas. Iepriekš nepieciešams piedomāt arī pie attiecīga apģērba izvēles. To labāk izvēlēties gaišā krāsā, lai ātrāk pamanītu un noņemtu ērci pirms tā jau ir pakļuvusi zem apģērba. Apģērbu ieteicams arī appūst ar ērču atbaidīšanas aerosoliem. Savukārt, atgriežoties no pastaigas, nepieciešams pārbaudīt apģērbu un ķermeni, lai pārliecinātos, ka neviena ērce nav piesūkusies. Ja tomēr ērce ir piesūkusies, to nepieciešams noņemt pēc iespējas ātrāk. Ja nav zināms, kā to darīt, labāk doties uz tuvāko ārstniecības iestādi, kurā ērce pēc izņemšanas uzreiz tiktu pārbaudīta uz iespējamām slimībām ar kurām, iespējams, inficējusi arī cilvēku.

Šajā vasaras periodā tiekam pakļauti arī kukaiņu kodumu riskiem, no kuriem īpaši nepieciešams pasargāt zīdaiņus. Tam var palīdzēt īpaši tīkli, ko iespējams ērti pārklāt pār ratiņiem, vienlaikus nemazinot gaisa caurlaidību. Der atcerēties, ka pār bērnu ratiņiem nekādā gadījumā nedrīkst klāt lakatus vai citus bieza auduma pārsegus. Lai arī ir vēlme bērnus pasargāt, vecāki reizēm neaizdomājas, ka aizsedzot ratus, bērnam tiek samazināta gaisa piekļuve, ratos var strauji paaugstināties temperatūra, bērnam radot augstus pārkaršanas riskus.

2. Kā svētkus pavadīt bez galvassāpēm?

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme uz cilvēka organismu. Ja tomēr tas tiek lietots, tad Z.Melberga aicina to darīt atbildīgi, atceroties par nepieciešamā ūdens daudzuma uzņemšanu. Cilvēkam dienā nepieciešams uzņemt vismaz 2 litrus ūdens, bet, lietojot alkoholu, dienā uzņemtā ūdens daudzumam jābūt vēl lielākam. Izdzerot glāzi alkoholiska dzēriena, jāizdzer vismaz pusotra glāze ūdens. Ja tomēr dienā pēc svinībām ir slikta pašsajūta, galvassāpes vai pat vemšana - vislabākās zāles būs miegs un atrašanās vēsā un tumšā telpā. Ātrākai atlabšanai ieteicams dzert sāļu minerālūdeni, lai organismā atjaunotu zudušās minerālvielas. Savukārt, ja rodas apetīte, ieteicams treknu un grilētu ēdienu vietā izvēlēties vieglas uzkodas kā dārzeņus un augļus.

3. Kā izvairīties no pārēšanās?

Līgo svētkos ēdienam ir tikpat liela nozīme kā svētku tradīcijām. Grilēti un cepti ēdieni, Jāņu siers un citi labumi ierasti ir lielā daudzumā, tādēļ šādās reizēs svarīgi ievērot mērenību. Lai pārēšanās risku samazinātu, ieteicams gaļas cepšanu veikt vairākos piegājienos ar trīs stundu intervālu, nevis uzreiz grilēt visu ēdienu. Samērīgai jābūt arī proporcijai uz šķīvja - grila ēdienam jāaizņem ne vairāk kā ceturtā daļa ēdienreizes satura, to papildinot ar svaigiem dārzeņiem, salātiem, dažādām veselīgām mērcēm, augļiem. Savukārt, ja no treknajiem un neveselīgajiem ēdieniem nav bijis iespējams atteikties, turklāt alus ticis izmantots kā galvenais uzdzeramais, tad tas visdrīzāk novedīs pie tā, ka vēders sāks protestēt un kuņģis ar savām gremošanas fermentu rezervēm nespēs sašķelt pārtiku. Šādos gadījumos ieteicams lietot fermentu preparātus, kas palīdz šķelt uzņemto barību, kas mazinās diskomfortu. Savukārt smagāku vēdera problēmu vai pat saindēšanās gadījumos var līdzēt pazīstamais absorbents - aktīvā ogle.

4. Kā sevi pasargāt no apdegumiem saulē, pie grila vai ugunskura?

Lai pasargātu savu un bērnu ādu no iespējamiem saules apdegumiem, kā arī, lai saules kaitīgais starojums mazāk kaitētu ādai, pirms došanās ārpus mājas ieteicams izmantot saules aizsargkrēmu ar aizsardzības līmeni vismaz SPF 25, bērniem - SPF 50. Ja tomēr āda saulē ir apdegusi un svilst, ieteicams izmantot speciālos pēcsauļošanās līdzekļus ar atvēsinošām un dziedējošām īpašībām, kas mitrina un baro ādu, kā arī palīdz tai ātrāk reģenerēties, vienlaikus izlīdzinot iedeguma toni. Savukārt, ja apdegums gūts, piemēram, pieskaroties pie karsta grila, vai lecot pāri ugunskuram ­­­- nepieciešams apdegušo vietu likt zem tekoša, auksta ūdens un turēt to vismaz 10-15 minūtes. Vienlaikus ieteicams izmantot arī Pantenola putas ar E vitamīnu, kas nomierina, mitrina, atvēsina un mazina sāpīgo kairinājumu. Pēc putu iesūkšanās ādā, tās saudzīgi nepieciešams iesmērēt ādā, vienlaikus apdegušo vietu atstāt atklātu. Apģērbs, plāksteri vai apsēji var bojāt ādas audus, āda neelpos, radot vēl lielāku kaitējumu. Savukārt, ja apdeguma vietā parādās pūslīši, tos nedrīkst pārdurt, tiem jāļauj noplakt - pretējā gadījumā brūcē var rasties infekcija, kā arī palielināts risks, ka apdeguma vieta atstās rētas. Farmaceite atgādina - ja gūtais apdegums ir cilvēka plaukstas lielumā vai pat lielāks, nepieciešams izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību vai doties uz slimnīcu pašiem. Tāpat ir arī ar bērnu gūtajiem apdegumiem, skatoties pēc bērna plaukstas lieluma.

5. Piesardzība “Papardes ziedu” meklējot

Par vienu no skaistākajām Jāņu nakts tradīcijām tiek uzskatīta “Papardes ziedu” meklēšana, kas ir tēlains apzīmējums mīlestības fiziskajai izpausmei, pret kuru Z.Melberga aicina neizturēties vieglprātīgi un sagatavoties jau iepriekš. Lai izvairītos no nevēlamas grūtniecības iestāšanās, nepieciešams savlaicīgi parūpēties par kontracepcijas līdzekļu iegādi. Ja pāris tomēr nav lietojis kontracepcijas līdzekļus un nav bērniņam gatavi, aptiekās bez receptes iespējams iegādāties avārijas kontracepciju, ko nepieciešams izdzert tuvāko 72 stundu laikā pēc neaizsargāta dzimumakta, ievērojami samazinot grūtniecības iestāšanās risku. Farmaceite uzsver - avārijas kontracepcija ir paredzēta tikai ārkārtas situācijām, nevis ikdienas lietošanai. Iedzerot avārijas kontracepcijas tableti 24 stundu laikā pēc neaizsargāta dzimumakta, garantija par grūtniecības neiestāšanos ir 95%, iedzerot 48 stundu laikā - 85%, bet 72 stundu laikā - 58%.