Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Kā mazināt pārmērīgas līgošanas sekas?

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Nereti pēc kārtīgas Līgo nakts svinēšanas nākamais rīts sagādā galvassāpes, sliktu dūšu un gremošanas traucējumus. Vienkāršākā recepte, lai novērstu paģiru un pārēšanās sekas, ir svētku ēdienus un dzērienus baudīt ar mērenību. Tomēr ko darīt, ja rīts pēc Līgo svinībām ir sācies ar galvassāpēm un nepatīkamu pašsajūtu? Ar padomiem dalās BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.

Kā "sagatavot" sevi svinībām?

Ja ir zināms, ka Līgo svētkos tiks lietots alkohols, pirmkārt, uz svinību vietu ieteicams ierasties ar sabiedrisko transportu vai kājām, lai izslēgtu varbūtību svinību laikā sēsties pie stūres. Z. Ozoliņa norāda, ka uz svētku galda jābūt ne vien alkoholiskajiem dzērieniem, bet arī sātīgām vakariņām un vieglām brokastīm. Lai savlaicīgi novērstu pārmērīgu alkohola lietošanu, jau iepirkšanās laikā ieteicams noteikt savu alkohola maksimumu, kuru svētkos nebūtu ieteicams pārsniegt. Tāpat speciāliste iesaka svinību laikā pieskatīt citam citu, lai mazinātu pārmērīgas alkohola lietošanas riskus, kā arī novērstu iespējamos konfliktus ar citiem līgotājiem. Pirms lēkšanas pāri ugunskuram noteikti jāizvērtē savas spējas, reibuma pakāpe un ugunskura augstums. Tāpat pirms svinībām ir ļoti svarīgi nodrošināties ar dzeramo ūdeni, proti, lai tā pietiktu gan svinību laikā, gan arī nākamajā dienā. Runājot par veselību, vēlams pēc iespējas atturēties no trekniem ēdieniem, lai pārlieku nenoslogotu aknas, jo tām tāpat svētku laikā ir liela noslodze. Pirms svētkiem un kādu laiku pēc tam ieteicams lietot aknu atjaunojošos medikamentus. Svētkos bieži sanāk pārēsties, līdz ar to būtu vēlams lietot arī gremošanas fermentus. Katram gadījumam aptieciņu ieteicams atjaunot ar dezinfekcijas līdzekļiem, plāksteriem un repelentiem pret odiem un ērcēm.

Neielaidies alkohola lietošanas spēlēs!

Z. Ozoliņa skaidro, ka alkohola lietošanas radītos efektus ietekmē vecums, svars un arī dzimums. Standarta dzēriens satur 10 gramus etanola, to organisms var pārstrādāt vienā stundā. Pirms svinībām ieteicams kārtīgi paēst, tomēr būtu vēlams atturēties no sāļiem ēdieniem, kas var pastiprināt slāpes. Uz svinību galda jābūt arī sulai, ūdenim un bezalkoholiskajiem dzērieniem. Alkoholiskos dzērienus nav ieteicams jaukt ar cukurotiem vai enerģijas dzērieniem. BENU Aptiekas farmaceite Z. Ozoliņa uzsver, ka noteikti nevajadzētu ielaisties spēlēs, kas vērstas uz ātru alkohola patēriņu. Tāpat speciāliste atgādina, ka alkoholu nedrīkst lietot grūtnieces, jaunieši līdz 18 gadiem, kā arī pacienti ar hroniskām saslimšanām.

Kā tikt galā ar pārēšanos?

Kaut arī vienas dienas pārēšanās nav pasaules gals, tas nozīmē, ka nākamajā dienā ieradumi būtu jāmaina. Veiciet sporta vingrinājumus, kas kompensētu kaloriju patēriņu. Dienā pēc pārēšanās izvēlieties pārtikas produktus, kas bagāti ar olbaltumvielām un palielina sāta sajūtu. Tie būtu vistas vai tītara gaļa, jūras veltes, liesa liellopa gaļa, olas, sojas un piena produkti, kā arī pārtika, kas bagāta ar šķiedrvielām, piemēram, pākšaugi, augļi, dārzeņi, rieksti un sēklas. Noteikti jādzer daudz ūdens, kas palīdz no organisma izvadīt uzņemto nātriju. Ieteicama arī piparmētru tēja, kas uzlabo gremošanu, kā arī gremošanas fermenti.

Kā rīkoties, ja nākamajā rītā sāp galva?

Ja svinību laikā sanācis lietot alkoholu un nākamā diena sagaida ar galvassāpēm, uzreiz pēc pamošanās ir ieteicams izdzert divas glāzes ūdens. Tas palīdzēs organismam atgūt zaudēto šķidrumu. Tāpat ieteicama ir tomātu, greipfrūtu vai apelsīnu sula, jo augļi satur vienkāršo cukuru - fruktozi, kas paātrina alkohola pārstrādi vielmaiņas procesā. Var izdzert arī tasi kafijas. No pārtikas ieteicama karsta vistas zupa vai piena kokteilis ar banānu. Lai tomēr nebūtu jācīnās ar alkohola izraisītajām sekām, ieteikums svinību laikā kārtīgi paēst, dzert lēnām un nejaukt dažāda stipruma dzērienus. Ja otrajā dienā nav spēka gatavot, tad var lietot aptiekā iegādātus galvassāpes mazinošus un vispārējo labsajūtu uzlabojošus medikamentus un uztura bagātinātājus, kas satur aspirīnu kombinācijā ar C vitamīnu, vai no dabīgām vielām veidotus detoksikācijas "kokteiļus". Jāuzsver, ka paģiru "ārstēšana" ar alkoholu ir mīts, turklāt tas var veicināt neveselīgu ieradumu attīstību un atkarību no alkohola.

Lai būtu skaisti svētki un jauka noskaņa, farmaceite iesaka ievērot mērenību gan ēdiena, gan arī alkohola lietošanas ziņā. Pirms tam noteikti jāizvērtē nepieciešamie medikamenti, un, ja tomēr gadījusies ķibele, nedrīkstētu lietot visu pēc kārtas, bet būt zinošiem un lietot zāles atbildīgi un atbilstoši simptomiem.