Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

"Grindeks" nav atbilstošu tehnoloģiju, lai varētu iesaistīties jaunās Covid-19 vakcīnas ražošanā

© f64

Jaunās vakcīnas, kuras tiks izstrādātas Covid-19 pandēmijas apturēšanai, ražošanā noteikti būs jākooperējas vairākiem uzņēmumiem, bet Latvijas zāļu ražotāja "Grindeks" rīcībā nav atbilstošu tehnoloģiju vakcīnu ražošanai, norāda "Grindeks" valdes priekšsēdētājs Juris Hmeļņickis.

Viņš bija optimistisks, ka vakcīna tiks izstrādāta salīdzinoši drīz.

"Pašlaik vakcīnas izstrādei ir pieejams liels finansējums. Ja visi cenšas, tad esmu pārliecināts, ka vakcīna tiks arī izstrādāta. Nevar būt tā, ka 100 vai vairāk uzņēmumu un institūtu ar to nodarbojas un nevienam neveicas. Ja mēs paskatāmies uz medicīnas vēsturi, tad risinājumu atrod vienmēr - tas ir tikai laika jautājums. Turklāt zāļu aģentūras visās valstīs pašlaik tam dod zaļo gaismu un formalitātes ļauj kārtot daudz īsākā termiņā, pētījumiem tiek dota daudz lielāka brīvība. Ar to nevar gaidīt," pauda Hmeļņickis.

Vienlaikus viņš norādīja, ka vakcīnas ražošana noteikti nebūs tikai viena vai dažu uzņēmumu priekšrocība.

"Te ir jautājums par ražošanas, jaudām. Mēs jau redzam, kas tagad notiek ar aizsargmaskām. Pēc tām ir tik liels pieprasījums, ka Eiropā nemaz nav iespējams tās prasītajā apmērā saražot. Vakcīnu ražošanai ir noteiktas tehnoloģijas, principi un vienam vai pat dažiem uzņēmumiem jaudu tam nepietiks. Tādēļ, visdrīzāk, vai nu uz patenta nosacījumiem, vai citādāk notiks kompāniju kooperācija," prognozēja "Grindeks" vadītājs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka "Grindeks" rīcībā nav atbilstošu tehnoloģiju vakcīnu ražošanai.