Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Šodien ir Pasaules diena bez tabakas; Latvijā vairāk nekā puse skolēnu ir mēģinājuši smēķēt

© Ģirts Ozoliņš/F64

Katru gadu 31.maijā visā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules diena bez tabakas (World No Tobacco day). 2020.gada Pasaules dienas bez tabakas mērķis ir kliedēt mītus, kas saistīti ar smēķēšanu un sniegt zināšanas jauniešiem par tabakas un nikotīna produktu lietošanas kaitīgo ietekmi.

Šogad uzsvars likts uz tabakas industrijas īstenoto manipulāciju ar jauniešiem. Tabakas industrijas mārketings ir aizvien vairāk vērsts uz jauniešiem kā potenciālajiem tabakas produktu patērētājiem. Pētījumi liecina, ka visbiežāk smēķēšanu uzsāk jaunībā, kas rada spēcīgu nikotīna atkarību un visbiežāk nikotīna atkarība turpinās arī pieaugušā vecumā. Pieaugušā smēķēšanas paradumi parasti izveidojas jau pusaudžu vecumā. Smēķēšanas uzsākšana agrīnā vecumā, palielina riskus veselībai un pastāv mazāka iespēja atmest smēķēšanu1. Tas nozīmē, ka smēķēšanas profilakse jauniešu vidū ir īpaši svarīga!

Smēķēšana ir galvenais priekšlaicīgas nāves cēlonis Eiropas Savienībā (ES). OECD sagatavotā pārskata par Latvijas valsts veselības profila informācija liecina, ka ar dzīvesveidu saistītie riska faktori ir cēlonis pusei visu nāves gadījumu Latvijā. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) veiktā pētījuma datiem, 2018.gadā vecumā 15-24 gadiem 26% vīriešu un 10% sieviešu smēķē ikdienā. Līdz šim veiktie pētījumi liecina, ka Latvijā kopumā 58,5% 13 līdz 15-gadīgo skolēnu kādreiz ir pamēģinājuši lietot tabakas izstrādājumus (smēķējamos un/vai bezdūmu produktus).

Pēdējo gadu laikā strauji aug pieprasījums pēc alternatīviem un "veselīgākiem" nikotīnu saturošiem izstrādājumiem, kas spētu apmierināt nikotīna radīto tieksmi, nemazinot tabakas smēķēšanas rezultātā izjusto baudas sajūtu. Tā rezultātā, ir pieejamas jaunas smēķēšanas ierīces, kurās izmanto dažādas tehnoloģijas, lai patērētājs varētu uzņemt nikotīnu bez tabakas klātbūtnes vai turpināt tabakas lietošanu, taču bez tabakas degšanas rezultātā radīto kancerogēno vielu inhalācijas. Šīs smēķēšanas ierīces tiek reklamētas kā nekaitīgākas alternatīvas tabakas izstrādājumiem, taču, kā liecina jaunāko pētījumu dati, šīs ierīces ir kaitīgas ne tikai to lietotājiem, izraisot acu un elpceļu gļotādu kairinājumu, centrālās nervu sistēmas traucējumus, plaušu iekaisumu, vemšanu, bet tās var arī uzsprāgt lietošanas laikā. Jaunizveidotās smēķēšanas ierīces arī apdraud progresu, kas globāli gūts gadu desmitiem ilgā cīņā pret tabakas epidēmiju un tās izplatību, tā vietā veicinot jaunas no nikotīna atkarīgas paaudzes attīstību. Latvijā katrs otrais 13 līdz 15-gadīgais pusaudzis vismaz reizi mūžā ir pamēģinājis smēķēt elektronisko cigareti.

Tabakas industrija jau gadu desmitiem ir apzināti izmantojusi stratēģisku taktiku, lai piesaistītu jauniešus tabakas un nikotīna izstrādājumiem. Šī taktika ir mērķēta uz jaunas tabakas lietotāju paaudzes piesaistīšanu ar dažādu jaunu izstrādājumu izveidi un ar mārketinga kampaņām.

Reaģējot uz tabakas rūpniecības sistemātisko un ilgstoši īstenoto pieeju, lai piesaistītu jaunu tabakas lietotāju paaudzi, 2020.gada Pasaules diena bez tabakas vērš uzmanību uz šīs industrijas īstenoto manipulāciju ar jauniešiem.

Kā tabakas un nikotīna industrijas manipulē ar jaunatni?

• Izmantojot garšas, kuras ir saistošas jauniešiem. Tabakas un nikotīna produktiem tiek pievienotas ķiršu, vaniļas, košļājamās gumijas u.c. garšas, kas liek jauniešiem nenovērtēt riskus veselībai un sākt tos lietot;

• Pievilcīga dizaina izstrādājumi, kurus var viegli un ērti pārnēsāt un kuri ir neuzkrītoši, piemēram, to forma ir kā USB zibatmiņai vai konfektēm;

• Produktu popularizēšana kā "samazināta kaitējuma" vai "tīrākas" alternatīvas parastajām cigaretēm arī tad, ja šiem apgalvojumiem nav objektīva un zinātniska pamatojuma;

• Slavenību un influenceru sponsorēšana un zīmolu sponsorēti konkursi, lai reklamētu tabakas un nikotīna produktus;

• Netiešs tabakas izstrādājumu mārketings filmās, TV pārraidēs un tiešsaistes straumēšanas šovos.

Lai ikviens no mums būtu zinošs, aicinām izmantot ticamus un uz pierādījumiem balstītus informācijas avotus, kā, piemēram:

www.spkc.gov.lv sadaļā "Smēķēšana"

www.vm.gov.lv sadaļā "Tava veselība - jauniešiem"