Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Covid-19 vakcīnas meklējumos: 10 vakcīnas jau testē uz cilvēkiem

© AP/SCANPIX/LETA

Skrējiens pēc Covid-19 vakcīnas kļūst arvien intensīvāks. Pirms dažām nedēļām izstrādes procesā atradās aptuveni 100 vakcīnas, bet šobrīd saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem – jau 124. Britu prese, atsaucoties uz “Coalition for Epidemic Preparedness Innovations”, min gan vēl lielāku skaitu – 224, vēsta LTV "Panorāma".

No 10 vakcīnām, kas jau šobrīd tiek testētas uz cilvēkiem, sešas ir izstrādātas Ķīnā. ASV paziņojusi, ka jebkurā gadījumā spēs izstrādāt labāku vakcīnu nekā Ķīna un ātrāk.

Šobrīd ārpus Ķīnas lielas cerības tiek liktas uz Oksfordas Universitātes un farmācijas kompānijas “AstraZeneca” izstrādāto vakcīnu un arī uz otru, pie kuras strādā “Moderna Therapeutics and Lonza”. Oksfordas Universitātes izstrādātu vakcīnu tūlīt sāks paplašināti testēt - ar eksperimentālo vakcīnu vakcinēs jau vairāk nekā 10 000 cilvēku visā Lielbritānijā, ieskaitot vecākus cilvēkus un bērnus.

Arī Austrālijas biotehnoloģiju kompānija “Novavax” tikko sākusi eksperimentālās vakcīnas testus uz cilvēkiem. Arī citas valstis norūpējušās, vai tām tiks Ķīnas vai ASV izstrādātā vakcīna. Tāpēc Taizeme pati aktīvi strādā pie savas vakcīnas izstrādes

“Mēs cenšamies ražot paši, jo mums taizemiešu valodā ir teiciens - ja gribi elpot, tad labāk izmantot degunu. Tātad, ja mēs varam izgatavot savu vakcīnu, tad mums būs savs deguns, ar ko elpot. Un mēs ceram, ka, ja to ražosim paši, tā būs arī lētāka,” skaidroja profesore, Taizemes nacionālā primātu pētniecības centra vadītāja Sučinda Malaivijitnonda.

Savukārt ar pretvīrusa zālēm iet daudz grūtāk. Pasaules Veselības organizācija paziņoja, ka tā uz laiku izņem hidroksihlorokvīnu - pretmalārijas zāles - no globālā pētījuma par eksperimentālo ārstēšanu no Covid-19. Tas radot paaugstinātu sirds problēmu un nāves risku pacientiem ar Covid-19.