Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Veselība

Svarīgi! Kā pasargāt sevi no melanomas?

© SWNS.com/Scanpix/Leta

Latvijā ar diagnozi melanoma mirst katrs otrais vai trešais pacients, kā pamatā, galvenokārt, ir novēlots ārsta apmeklējums, iedzīvotāju uzmanību Melanomas mēnesī vērš ārstu biedrība "Dermatologi pret ādas vēzi".

"Katru gadu redzam, ka jaunatklāto gadījumu ‘pīķis’ ir maija mēnesī, kad melanomai tiek pastiprināti pievērsta uzmanība un rīkotas bezmaksas pārbaudes. Ik gadu atklājas gadījumi, kad cilvēks atnācis uz pārbaudi nejauši, pats neko aizdomīgu nav nojautis. Tāpēc stingri iesakām - iekļaujiet ādas veidojumu pārbaudi personīgajā veselības kalendārā, līdzīgi kā ikgadēju zobārsta apmeklējumu. Jo agrākā stadijā melanoma tiek diagnosticēta, jo lielāka iespēja ir tikt cauri sveikā! Agrīna melanoma ir pilnībā izārstējama, pie kam šodienas tehnoloģijas ļauj audzēju atklāt vel acīmnesaredzamā stadijā," uzsver dr. Raimonds Karls, biedrības "Dermatologi pret ādas vēzi" valdes priekšsēdētājs.

Ja cilvēks uz vizīti atnāk savlaicīgi, arī diagnoze tiek noteikta laicīgi. Uz to, ka speciālista apmeklējums ļoti bieži ir novēlots norāda arī onkologs Aleksandrs Derjabo. "Nedēļā pieņemu vienu līdz divus pacientus ar pirmreizēji diagnosticētu ādas ļaundabīgo melanomu. Diemžēl joprojām, liela daļa ierodas, kad melanoma sasniegusi vidēji 2,5mm biezumu pēc Breslova, t.i. audzējs ir sasniedzis 2.stadiju. Lai arī pēdējo 10 gadu laika tendence ir pozitīva, kad uz pirmo vizīti ieradās ar 10mm audzēju, tomēr salīdzinot ar Eiropas valstīm, Latvijā novēlota diagnostika ir viens no galvenajiem augstās mirstības cēloņiem," uzsver onkologs, norādot, ka Austrijā, Vācijā un Šveicē saslimstība ir daudz augstāka, bet mirstības rādītāji ir zemi. "Latvijā mirst katrs otrais vai trešais, bet Šveicē - katrs desmitais", tā dr. Derjabo.

Speciālista apmeklējuma biežums ir individuāls - atkarībā no dažādiem faktoriem, bet reizi mūžā pilnu sejas un ķermeņa ādas apskati un veidojumu pārbaudi ir jāveic jebkuram cilvēkam, un pirmā jeb "nulles" apskate jāveic pēc iespējas jaunākos gados. Obligāts apmeklējums ir cilvēkiem, kuriem uz ķermeņa ir vairāk nekā 20 pigmenti, un, ja ir bijuši saules apdegumi.

"Tas ir viens solis - atnākt un konstatēt, ka viss ir kārtībā!" uzsver estētiskās dermatoloģijas pārstāve, dr. Lauma Valeine, stāstot, ka izpratnes veidošana par drošu atrašanos saulē ir svarīga jau no bērnības. "Tāpēc aicinām vecākus vest pārbaudīt bērnus un nākt pašiem, lai izglītotos un spētu pasargāt sevi un savus bērnus. Labi zināms, ka saules bojājumam ir kumulatīva jeb uzkrājošā iedarbība, kas sākas jau no bērnības. Saules apdegumu epizodes vecumā līdz 18 gadiem ievērojami palielina ādas vēža saslimšanas risku pieaugušā vecumā", norāda dr. Valeine.

"Melanoma ir liels lietussargs zem kura ir daudzas klīniskās formas un dažādas prognozes. Vēlos īpaši uzsvērt, ka mūsdienās, kad dermatologiem ir nācis talkā mākslīgais intelekts, ir iespējams ‘noķert’ melanomu vēl in situ jeb nulles stadijā, kad audzējs ir tikai vienā vai divās ādas epidermas kārtiņās, un tam vēl nav saistības ne ar kapilāriem, ne limfvadiem. Mazākā ādas audzēja izmērs, kuru palīdz diagnosticēt mākslīgais intelekts, ir 1,2 x 1,4 mm. Diagnostika šajā stadijā ir ideālais variants. Biežākais iemesls tam, kāpēc šajā in situ stadijā audzējs netiek diagnosticēts, ir tas, ka cilvēks gaida parādāmies klasiskās ABCD pazīmes, kas redzamas melanomai jau esot 5 - 6mm lielai," uzsver biedrības "Dermatologi pret ādas vēzi" vadītājs.

Uz faktu, ka ļoti bieži melanomas ir absolūti nejaušas atradnes, norāda arī dr. Valeine. "Cilvēks ierodas ar sūdzību par labdabīgiem veidojumiem - papilomām. Veicot pilnīgu ķermeņa apskati no galvas augšdaļas līdz plaukstām un pēdām, tiek atklāts neliels veidojums, kas izrādās ir otrās stadijas melanoma. Šis ir reāls stāsts, ļoti skaudrs gadījums. Savā 15 gadu pieredzē, strādājot dermatoloģijā esmu sapratusi, ka tas, kas traucē pacientu, ne vienmēr, un reti saskan ar to, kas satrauc ārstu," secina dermatoloģe.

Trīs vienkārši soļi sevis pasargāšanā

1. Dienas saule, vakara saule: ja tava ēna ir īsāka par tevi, sauļoties nedrīkst! Ja ēna ir garāka par pašu - drīksti uzturēties saulē.

2. Lietot galvassegu, saules brilles, vieglu apģērbu un saules aizsargkrēmus atklātām ķermeņa daļām. Nepieļaut saules apdeguma veidošanos!

3. Veikt regulāru ādas pārbaudi pie speciālista, bet, jā radušās kaut mazākās aizdomas par iespējamu melanomu, apmeklēt dermotologs vai onkologs nekavējoties!

Maijs visā pasaulē tiek atzīmēts kā Melanomas mēnesis, kad pastiprināti tiek pievērsta uzmanība šai ļaundabīgai saslimšanai, kurai ir pieaugoša izplatības tendence. Šogad ārsti ar īpašu gandarījumu novērtē pacientu biedrības "Soli priekšā melanomai" iniciatīvu, rīkojot informatīvu kampaņu "Balts arī ir skaisti", kuras laikā iedzīvotājiem tiek sniegta informācija par slimību, un kur vērsties aizdomu gadījumā, kā arī ieteikumi gada siltajā sezonā kā pasargāt sevi no saules kaitīgā starojuma.