Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

Zinātnieki atklāj ko neparastu par rīsiem

© Didzis Grodzs/F64

Zinātnieki no Šrilankas atraduši veidu, kā pagatvot rīsus, samazinot tajā esošo kaloriju daudzumu par 50%.

Pētnieki no Šrilankas eksperimentēja ar 38 rīsu veidiem un atklāja, ka rīsu vārīšanas procesā pievienojot kokoriekstu eļļu un vēlāk ļaujot tiem atdzist ledusskapī 12 stundas, to kaloritāte samazinās divas reizes.

Kokosriekstu eļā maina rīsos esošās cietes sastāvu un tā kļūst "izturīga" pret gremošanas fermentu darbību. Tas nozīmē, ka rezultātā organismā uzsūcas mazāk kaloriju.

Taču jāpiebilst, ka atdzesēšana ledusskapī ir obligāta, taču pēc tam rīsus var atkal droši uzslidīt.