Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

"Centrālajā laboratorijā" var veikt Covid-19 antivielu testu; tā cena 15 eiro

© AFP/SCANPIX/LETA

„Šobrīd mēs piedāvājam antivielu testus uz COVID – 19. Var atnākt uz laboratoriju jebkurā filiālē un pārbaudīt, vai ir antivielas uz šo saslimšanu vai nav. Tie ir absolūti jauni testi. Tie nav domāti, lai noteiktu, vai cilvēks ir slims ar COVID – 19 vai nē. Ar šiem testiem nosaka, vai cilvēks ir jau slimojis ar COVID – 19,” tā par antivielu testu pieejamību Latvijā, lai noteiktu, vai ir izslimots vīruss un iegūtas antivielas pret COVID – 19, RīgaTV 24 raidījumā „Uz līnijas” stāstīja SIA "Centrālā Laboratorija" valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa.

Viņa pastāstīja, ka pirmo divu dienu laikā 40 cilvēki šo iespēju ir izmantojuši un trim ir bijušas pozitīvas antivielas, kas nozīmē, ka viņi bija pārslimojuši COVID - 19 un ir ieguvuši antivielas pret šo vīrusu. Šāds tests šobrīd maksā 15 eiro.

Pēc divām nedēļām būs pieejami testi, kurus varēs izmantot, masveidā testējot cilvēkus, kas paātrinās šo procesu, un tas būs ievērojami lētāk. Testa rezultātus iespējams uzzināt vienas dienas laikā, no rīta nododot, vakarā jau uzzinot rezultātu,” vēsta Lapiņas kundze.

"Centrālā Laboratorija" valdes priekšsēdētāja arī paskaidroja, ka laboratorijas ekspress-testus neizmanto. Laboratorijas izmanto profesionālus antivielu testus. Uzticamība šiem testiem esot 99%, bet, ja cilvēks ir ar ilgāku saslimšanas periodu, pat 100 % uzticams.