Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Zinātnieki ziņo par jaunu Covid-19 mutāciju

© AFP/SCANPIX/LETA

Zinātnieki apgalvo, ka pamanījuši jaunu koronavīrusa Covid-19 mutāciju, kas varētu liecināt par vīrusa vājināšanos, raksta "The Sun".

Eksperti apgalvo, ka process ir līdzīgs kā 2003.gadā, kad tas bija nopietna pagrieziena punkts SARS vīrusa tālākā izplatībā. Kā vēsta "The Sun", tad Arizonas štata universitātes komanda norāda, ka jaunā mutācija var padarīt vīrusu mazāk spējīgu "ielauzties" cilvēka ķermeņa imūnsistēmā.

Konkrētā pētnieku komanda analizējusi 382 slimnieku sniegtos paraugus. Pēc to izpētes secināts, ka jau daļai no tiem iztrūkst lielas daļas vīrusa ģenētiskā koda.

Eksperti norāda, ka tāpat kā gadījumā ar SARS vīrusu, arī šoreiz šī fakta konstatācija varētu nozīmēt par Covid-19 vīrusa infekcijas spēju samazināšanos.

Jau vēstīts, ka šobrīd tiek turpināts arī darbs pie Covid-19 vakcīnas izstrādes. Ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka Pasaules līderi videokonferencē pirmdien apsolījuši atvēlēt 7,4 miljardus eiro, lai finansētu vakcīnas izstrādāšanu pret jauno koronavīrusu un citus projektus cīņā pret pandēmiju.

Latvija šim globālajam mērķim gatava atvēlēt 100 000 eiro, taču gan Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), gan ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) uzsver, ka valdība jau ir pieņēmusi lēmumu novirzīt piecus miljonus eiro vietējiem pētniekiem, lai motivētu radīt zinātniski pamatotus un efektīvus risinājumus cīņai pret Covid-19.

"Vienlaikus mēs esam pārliecināti, ka tikai ar multilaterāliem un kopīgiem spēkiem varam sakaut šo sērgu, tāpēc es vēlētos pateikties EK par šīs konferences organizēšanu un tām valstīm, kuras piedalās un sola savu atbalstu," pauda Rinkēvičs.

Līderi cer, ka šī iniciatīva dos stimulu nebijušai globālai sadarbībai starp zinātniekiem, varasiestādēm, nozarēm, valdībām, starptautiskām organizācijām, fondiem un veselības aprūpes profesionāļiem.

Videokonferencē piedalījās arī ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs, Austrālijas, Kanādas, Izraēlas, Japānas, Jordānijas, Dienvidāfrikas un Turcijas līderi, kā arī Ķīnas sūtnis ES.

ASV videokonferencē nepiedalījās, bet augsta ranga ASV amatpersona uzsvēra, ka Vašingtona atbalsta šo iniciatīvu un vada starptautiskos centienus cīņā pret pandēmiju.