Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Pētnieki Singapūrā izsaka prognozes, kad Latvijā beigsies Covid-19 pandēmija

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Singapūras tehnoloģiju universitātes komanda izstrādājusi sistēmu, ar kuras palīdzību tiek izteiktas prognozes par koronavīrusa Covid-19 pandēmijas beigām konkrētās pasaules valstīs.

Lai gan izstrādātajā modelī iekļauti dati par Covid-19 , ko katru dienu sniedz valstis, pētnieki skaidro, ka šādu analītisku datu publicēšanai ir tikai izglītojošs saturs, kas paredzēts pētnieciskām vajadzībām. Protams, netiek izslēgta kļūdu iespējamība.

Jāņem vērā, ka prognozes var mainīties katru dienu, attiecībā no situācijas katrā konkrētajā pasaules valstīs.

Pētījumā pieejamie dati tiek atjaunoti katru dienu. Piemēram, kopš 27.aprīļa runājot par Latvijas prognozēm tiek minēts, ka jau 6.maijā mūsu valsts par 97% pietuvosies koronavīrusa Covid-19 pandēmijas izskaņai. 99% rādītājs tiks sasniegts 19.maijā, savukārt par pandēmijas beigām Latvijā pēc šī brīža prognozēm tiek minēts 17.jūnijs. Ar pilnu datu izklāstu un jaunākajām prognozēm katru dienu iespējams iepazīties šeit.

Tiesa, jāatgādina, ka ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijas eksperti un Pasaules veselības organizācijas speciālisti prognozē, ka otrais Covid-19 vilnis ir sagaidāms šī gada rudenī, vienlaikus ar gripas sezonu, trešdien Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē pavēstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

"Vasara mums ir iedota sagatavošanās laikam, lai rudenī mēs būtu pielāgoti sadzīvošanai ar Covid-19 uz ilgāku laiku," sacīja Viņķele.

Pēc ministres vārdiem, speciālistiem bažas raisa fakts, ka rudenī sākas arī gripas sezona, kas nozīmētu, ka būs jāierobežo divu infekciozu slimību izplatība.

Sniedzot atbildi uz deputātes Andas Čakšas jautājumu, Viņķele norādīja, ka, prognozējot Covid-19 atkārtotu parādīšanos vienlaikus ar gripas sezonu, tiek plānots veikt plašāka mēroga gripas vakcinēšanu.