Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA. Kad aiz maskas neredz smaidu

© depositphotos.com

Labs mediķis palīdz pacientam ne tikai ar tiešiem ārstniecības pasākumiem, bet arī ar nomierinošu, līdzjūtīgu, laipnu attieksmi, ko pauž smaids.

Nonākot medicīnas iestādē pandēmijas laikā, cilvēki jūtas vēl nervozāki un bažīgāki nekā parasti. Pacientus nedrīkst apmeklēt tuvinieki, savukārt ārsti, māsas un pārējais personāls lieto maskas un citus individuālos aizsarglīdzekļus, tā ka viņu izskats gandrīz vai rada sterilu, bezpersonisku robotu iespaidu. Ja cilvēku, kurš jau tāpat ir nobažījies, vai tikai viņš nav inficēts ar jauno koronavīrusu, slimnīcā sagaida mediķu pulks pilnos aizsargtērpos, tas vēl vairāk veicina bailes.

Health vēsta par Sandjego ārsta Robertino Rodrigesa iniciatīvu - viņš sācis pie sava ietērpa valkāt laminētu kartīti, kur ne tikai norādīts vārds un amats, bet pievienots arī liels smaidošs paša fotoportrets. No šā piemēra iedvesmojušies arī citi mediķi, izvietojot savus smaidošos foto pie darba ietērpa. Smaidošā foto vēstījums ir vienkāršs: man rūp pacienti, un es ar prieku gribu viņiem palīdzēt. Pacienti šo žestu uztver ļoti atsaucīgi, jūtas priecīgāki, mierīgāki, biežāk saka mediķiem paldies, pauž atzinību klātienē un sociālajos medijos. Arī paši medicīnas darbinieki, kas pandēmijas laikā ikdienā cits citu galvenokārt redz tikai aizsargtērpos, atzīst, ka jūtas labāk, uz brīdi uzlūkojot savu kolēģu smaidošos attēlus.