Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA. Mostas daba, mostas alerģijas

© Rūta Kalmuka/ F654 Photo Agency

Lai gan pandēmijas apstākļos par citām veselības problēmām domājam mazāk, tās nekur nav palikušas. Pašlaik pilnā sparā zied bērzi un vējš nes pa gaisu īstus ziedputekšņu mākoņus. Mūsu klimata joslai raksturīgi trīs ziedputekšņu alerģijas periodi: aprīlis un maijs saistīts ar alkšņu, bērzu, lazdu, papeļu, gobu, ošu, skābaržu, egļu, kastaņu, ozolu un pieneņu ziedēšanu, jūnijā zied priedes un sākas pļavu zāļu ziedēšanas sezona. Augustā un septembrī zied ceļtekas, nātres, balandas, skābenes, vībotnes un vērmeles.

Tipiskais un netipiskais

Tipiskie ziedputekšņu alerģijas simptomi, kas parādās, ieelpojot alergēnu, ir visiem labi pazīstami: šķaudīšana, deguna tecēšana, deguna aizlikums, nieze degunā, atsevišķos gadījumos nieze parādās arī dziļāk rīklē; tūskaina gļotāda, acu apsārtums, nieze un asarošana. Aptuveni pusei pacientu ziedputekšņu alerģija kombinējas ar tā dēvēto mutes alerģijas sindromu, kad pēc kādu produktu nonākšanas mutē uz 10-15 minūtēm parādās kairinājums, nieze un tūskas sajūta mutes gļotādā, uz mēles, uz mīkstajām aukslējām un rīklē. Vainojami var būt āboli, rieksti, burkāni, persiki, aprikozes, bumbieri, ķirši, zaļi kartupeļi - produkti, kuri satur alergēnu, kas līdzīgs bērzu ziedputekšņu alergēnam. Cilvēks to var arī neuztvert kā alerģijas izpausmi, bet vienkārši uzskatīt, ka šie produkti viņiem negaršo.

Reizēm alerģiskās iesnas notur par parastu saaukstēšanos, tomēr atšķirības var ievērot: alerģiskas iesnas parasti nebeidzas tradicionālajās septiņās dienās un atkārtojas tajā pašā sezonā gadu no gada.

Paciest vai ārstēties

Alerģija ir jāārstē, rūpējoties ne tikai par traucējošo simptomu novēršanu, bet arī par astmas riska mazināšanu un polisensibilizācijas profilaksi, uzsver alergologi. Polisensibilizācija izpaužas tā, ka cilvēkam, kuram sākotnēji ir alerģija pret vienu alergēnu, ar laiku attīstās alerģija pret jauniem alergēniem. Statistika liecina, ka aptuveni 20% no šādiem pacientiem ir tikai viena alerģija.

Alerģijas ārstēšana

Viens no virzieniem ir kontakta novēršana ar alergēnu. Ziedputekšņu alerģijas gadījumā tas ir problemātiski. Teorētiski varētu neiziet no mājas, uz ko mūs šobrīd pat aicina jaunā koronavīrusa izplatības ierobežošanas nolūkā, bet tad nevajadzētu arī vērt vaļā logus, kas tomēr nav pieņemams risinājums. Šobrīd atkrīt arī «alerģijas tūrisms» - kad attiecīgo augu ziedēšanas laikā cilvēks pārceļas uz citu klimatisko zonu.

Iespējama arī medikamentu lietošana. Vieglākos gadījumos var iztikt ar antihistamīna tabletēm un deguna aerosoliem, kas nopērkami bez ārsta receptes. Otrās paaudzes antihistamīna preparāti neizraisa miegainību, nespēku un nogurumu. Ja simptomi ir smagāki, tad ārsts var nozīmēt kortikosteroīdu deguna aerosolus, kuru iedarbība ir lēnāka, taču spēcīgāka nekā tabletēm.

Alergēnu imūnterapija dod iespēju ietekmēt slimības gaitu, nevis tikai kontrolēt simptomus. Tā ļauj pacientiem ar vidēju un smagu alerģiju pēc ārstēšanas kursa uz ilgu laiku pilnīgi atbrīvoties no slimības simptomiem vai arī tos krietni mazināt. Imūnterapiju sāk vasarā vai rudenī, un, ja tā darbojas, tad jau nākamajā sezonā pacients var konstatēt, ka alerģiju izraisošo augu ziedēšanas laikā vairs nejūtas slikti. Jo smagāki simptomi, jo salīdzinoši lielāks ir uzlabojums, ko dod terapija. Alergēnu imūnterapijas efekts spēj saglabāties vairākus gadus pēc kursa pabeigšanas. Šo terapiju realizē, veicot ilgstošu zemādas injekciju kursu vai arī zem mēles ievadot alergēnu pilienu, aerosolu vai tablešu veidā pēc noteiktas shēmas.

***

Padomi alerģijas sezonā:

• Valkājiet galvassegu, pat ja laiks nav auksts - ziedputekšņi mazāk ieķersies matos, un būs mazāka iespēja tos ienest telpās.

• Pārnākot mājās, vēlams izskalot ziedputekšņus no matiem.

• Nēsājiet saulesbrilles - tās kalpos ne tikai acu aizsardzībai no saules ultravioletajiem stariem, bet zināmā mērā arī aizturēs ziedputekšņus.

• Virsdrēbes labāk turēt skapī priekšnamā, nenesot tālāk iekšā dzīvojamās telpās.

• Telpas centieties vēdināt pēc lietus, jo tad no āra iekļūs mazāk putekšņu.

• Braucot mašīnā, neturiet vaļā logus.

• Atpūtai pie dabas vislabāk izvēlēties kādu vietu pie jūras, jo tur putekšņu koncentrācija ir mazāka.