Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Gripas sezona noslēgusies; Latvijā šogad slimība prasījusi 23 cilvēku dzīvības

© f64

Gripas sezonai tuvojoties beigām, pagājušajā nedēļā reģistrēti vien daži jauni saslimšanas gadījumi, un arī saslimstība ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām turpina samazināties, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Viens gripas pacients reģistrēts kādā ģimenes ārsta praksē Liepājā. Savukārt par trīs stacionētiem gripas pacientiem, tostarp, vienu ar gripas izraisītu pneimoniju, ziņojušas slimnīcas Liepājā un Rēzeknē.

Kopš šīs gripas sezonas sākuma kopumā slimnīcās ievietoti 1249 gripas pacienti, no kuriem 57% bijuši bērni līdz 14 gadu vecumam, 33% bijuši 15 līdz 64 gadus veci, bet 10% - 65 un vairāk gadus veci.

Savukārt ar gripas izraisītu pneimoniju kopumā stacionēti 235 pacienti, no tiem 43% stacionēto bijuši iedzīvotāji 15-64 gadu vecumā, 29% - 65 un vairāk gadus veci, bet 28% - bērni līdz 14 gadu vecumam.

Kopumā šajā sezonā gripa prasījusi 23 cilvēku dzīvības. Mirušie pacienti bijuši 38 līdz 92 gadus veci, no tiem 13 sievietes un desmit vīrieši. Gandrīz visiem pacientiem bija blakus saslimšanas - hroniskas sirds-asinsvadu un elpceļu slimības, cukura diabēts, nieru un aknu saslimšanas, onkoloģiskas saslimšnas un citas.

Citu akūtu augšējo elpceļu infekciju gadījumos pagājušajā nedēļā ambulatorajās ārstniecības iestādēs vērsušies vidēji 368 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju, kas ir mazāk nekā vēl pirms nedēļas. SPKC atzīmē, ka saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām šajā sezonā kopumā bijusi zemāka nekā iepriekšējās sezonās.

Pneimoniju gadījumos pie ģimenes ārstiem aizvadītajā nedēļā vērsušies desmit pacienti. Speciālisti skaidro, ka vēršanās ambulatorajās iestādēs pneimoniju gadījumos sezonas laikā mainījās pa nedēļām ar ievērojamām svārstībām, īpaši bērnu vecuma grupās.

SPKC norāda, ka arī Eiropas reģionā pagājušajā nedēļā gripas aktivitāte turpināja samazināties. Viena valsts - Luksemburga - ziņoja par augstu intensitāti un viena - Azerbaidžāna - par vidēju intensitāti. Neviena no valstīm nav ziņojusi par plašu gripas ģeogrāfisku izplatību.

Speciālisti gan piekodina, ka Covid-19 uzliesmojums ietekmējis veselības aprūpes sistēmu darbību monitoringa dalībvalstīs un testēšanas iespējas, kā arī negatīvi ietekmējis epidemioloģijas un virusoloģijas datu sniegšanu un sezonas raksturojumu kopumā, tādēļ sniegtie uzraudzības dati jāvērtē piesardzīgi.

Gripas epidēmija Latvijā ilga no 11.decembra līdz 19.martam.