Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Veselība

Vērts izmēģināt! TOP 5 + 5. Peldes + maskas rokām

© depositphotos.com

Šajā laikā, kad rokas tiek intensīvāk mazgātas un dezinficētas, tādējādi arī pakļautas lielākam kairinājumam un noslodzei, ir svarīgi par tām pastiprināti rūpēties.

Ja rokas intensīvi tiek apstrādātas ar dezinfekcijas līdzekļiem, kuru sastāvā ir augsts procents etilspirta šķīduma, tas roku ādu pakļauj spēcīgai sausināšanai.

Tieši tāpēc ir svarīgi roku ādu pabarot un mitrināt, īpaši uz nakti. Ja āda ir ļoti sausa, ar krēmu vien var nepietikt, tāpēc ieteicams rokas palutināt arī ar kopjošām vannām un mitrinošām maskām. Un ne vienmēr nepieciešams doties uz skaistumkopšanas saloniem, lai sevi palutinātu, jo arī mājas apstākļos iespējams pagatavot kopjošas un mitrinošas maskas no produktiem, kuri visbiežāk atrodas virtuves plauktos. Pats galvenais nosacījums, lai mājās gatavotās roku maskas būtu efektīvas - uzklāt tās regulāri, divas trīs reizes nedēļā.

Ieteikumus roku ādas kopšanai, kā arī roku vanniņu un mitrinošo masku pagatavošanai mājas apstākļos sniedz aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite, Gada farmaceite 2019 Laila Zālīte.

***

DER ZINĀT!

• Antibakteriālās ziepes ir drošākas, bet jāņem vērā, ka tās no ādas nomazgā ne tikai visu slikto, bet arī labo, kā rezultātā ādai nav iespējams sevi mitrināt un atgūties, ja mazgāšana tiek atkārtota ļoti bieži. Tāpēc mājas apstākļos rokas ieteicams mazgāt ar mazāk agresīvām ziepēm, tādām, kam pievienotas barojošas un mitrinošas sastāvdaļas, vai vislabāk - ar ziepēm uz eļļas (olīveļļas, smiltsērkšķu, mandeļu, vīnogu kauliņu, persiku vai citas) bāzes

• Izvēloties roku krēmu, jāpievērš uzmanība, lai tas būtu barojošs un mitrinošs un tā sastāvā ir hialuronskābe, keramīdi, kolagēns, glicerīns, vitamīni, labās taukskābes, dekspantenols vai augu eļļas. Krēms jāklāj bagātīgi, īpaši pirms došanās gulēt, kad roku ādai ir laiks atkopties. Lai pastiprinātu krēma iedarbību, var uzvilkt plānus kokvilnas cimdiņus

***

PELDES

1. Olīveļļa, A+E vitamīns un citrona sula. Ūdens peldē uzsilda olīveļļu, pievieno šķidro A+E vitamīnu, kā arī nedaudz citrona sulas. Mērcē rokas 10-15 minūšu, pēc tam nosusina.

2. Vārīti kartupeļi. Vērtīga ir siltā ūdens pelde, kurā vārīti kartupeļi, jo tā izteikti mīkstina roku ādu.

3. Linsēklas. Ēdamkaroti linsēklu aplej ar siltu ūdeni un uzbriedina. Mērcē rokas 10 minūšu, pēc tam nosusina.

4. Paniņas un kliņģerītes. Sajauc paniņas ar atdzesētu kliņģerīšu novārījumu. Mērcē rokas 10 minūšu, pēc tam nosusina.

5. Kumelītes, asinszāle un jūras sāls. Siltam kumelīšu, asinszāles vai trejdaivu sunīša novārījumam pievieno jūras sāli. Mērcē rokas līdz pat 20 minūtēm, pēc tam nosusina.

MASKAS

1. Olas un olīveļļa. Olas dzeltenumu sajauc ar olīveļļu un pievieno dažus pilienus citrona sulas. Tur uz rokām 10 minūšu, pēc tam noskalo un rokas nosusina, uzklāj krēmu.

2. Auzu pārslas un skābais krējums. Verdošā ūdenī izmērcē auzu pārslas (attiecībā 1:1), piejauc vienu ēdamkaroti skābā krējuma un vienu ēdamkaroti olīveļļas. Iegūto masu liek polietilēna cimdos, un tur rokas tajos 15-20 minūšu. Maska lieliski mīkstina ādu, kā arī palīdz ātrāk sadzīt mikrotraumām.

3. Kartupeļi un piens. 2-3 novārītus kartupeļus, samīcītus biezputrā, sajauc ar pusglāzi piena. Silto masu klāj uz rokām, tur tik ilgi, kamēr tā atdzisusi, un tad noskalo.

4. Banāns un olas dzeltenums. Saspaidītu banānu sajauc ar olas dzeltenumu un tējkaroti olīveļļas. Iegūto masu klāj uz rokām, patur 15-20 minūšu un pēc tam noskalo.

5. Olas dzeltenums un A vitamīns. Olas dzeltenumu sajauc ar tējkaroti A vitamīna eļļas (nopērkama aptiekās), 1 tējkaroti rīcineļļas un saspiesta augļa (pēc izvēles). Tur uz rokām 15-20 minūšu un tad nomazgā - sākumā ar siltu ūdeni, tad vēsu.