Infektologs: Repatrianti šobrīd nav galvenais apdraudējums

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Repatrianti šajā brīdī nav galvenais epidemioloģiskais apdraudējums, mikroblogošanas vietnē twitter norāda Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.

Speciālists uzsver, ka repatrianti tiek identificēti, informēti un kontrolēti. "Visvairāk mūs apdraud iekšējā infekcijas izplatība slimnīcās, pansionātos un darba vietās. Tāpēc tur jāstiprina infekciju uzraudzības un kontroles pasākumi," norāda U.Dumpis.

Ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka no vakar aptuveni 280 cilvēkiem, kuri atgriezās ar repatriācijas reisiem, vairāk nekā 20 pasažieriem tika veikti Covid-19 testi.

Repatriācijas reisi trešdien ielidoja Rīgā no Amsterdamas un Frankfurtes. Obligātā kārtā tiek testēti visi repatrianti ar simptomiem, kā arī tie, kuri paši izrāda vēlmi nodot analīzes, skaidroja veselības ministre Ilze Viņķele.

Testēt repatriantus bez simptomiem arī nebūtu ieteicams tādēļ, ka "tā var būt tādā viltus drošības sajūta", jo pastāv iespēja, ka vīruss vēl ir tikai inkubācijas periodā un tā simptomi parādīsies tikai pēc vairākām dienām, klāstīja Viņķele.

Līdz ar to pasažieri tiek informēti, ka viņiem, atrodoties 14 dienu pašizolācijā, pie mazākajām izmaiņām pašsajūtā, ir visas iespējas veikt Covid-19 testu.

Veselība

Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.

Svarīgākais