Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Praktisks padoms! Tautas līdzekļi, lai novērstu dažādas ikdienišķas ķibeles

© depositphotos.com

Ja mājas aptieciņā krājumi patukšojušies, bet jaunus iegādāties neatļauj naudas trūkums, ja nevari acumirklī aizkļūt līdz aptiekai vai arī ārkārtas situācijā, ejot ārpus mājas, bail no inficēšanās, noder atjautīgu cilvēku izdomāti tautas līdzekļi, lai novērstu dažādas ikdienišķas ķibeles, kas atgadījušās kopumā veseliem cilvēkiem. Ja problēmas ir nopietnākas, nekā domāts, šie paņēmieni nebūs efektīvi, taču vismaz nekaitēs.

Kad sāp galva

Zīmulis. Tas pārsteidzošā kārtā var palīdzēt pret galvassāpēm, kam pamatā ir stress un raizēšanās. Stresa ietekmē cilvēks neapzināti sasprindzina žokļu muskuļus, ciešāk sakož zobus, un tas veicina spriedzes galvassāpju rašanos. Zīmuli satver starp zobiem, tos nesakožot. Tā muskuļi tiek automātiski atbrīvoti.

Lavandas eļļa. Piecus pilienus lavandas ēteriskās eļļas iejauc aukstā vai siltā ūdenī. Tajā samērcē mīkstu drāniņu, nospiež, pieliek galvai vai kaklam.

Piparmētru eļļa. Vienādās devās sajauc piparmētru ēterisko eļļu un pirmā spieduma olīvu eļļu. Ar to viegli masē deniņus, žokļu apvidu un kaklu mugurpusē.

Var arī veikt inhalācijas. Mazā katliņā uzvāra ūdeni, nedaudz padzesē, pievieno 10 pilienus piparmētru ēteriskās eļļas. Apsēžas pie galda, novieto katliņu sev priekšā, pārliecas pār to, pārsedz galvu ar dvieli un dziļi elpo piparmētru tvaikus aptuveni 10 minūtes. Jāizmanto tikai kvalitatīva dabiska ēteriskā eļļa! To var pievienot arī vannai, ja galvassāpju pamatā ir sejas, kakla un plecu muskuļu saspringums.

Ja sāp muguras muskuļi

Rīsu maisiņš. Sagatavo drāniņu (30 x 60 cm), pārloka garāko malu uz pusēm, sašuj maisiņu. To piepilda ar nevārītiem rīsiem, kam var piejaukt kaltētus lavandas ziedus. Var pievienot arī veselas krustnagliņas. Maisiņu aizšuj, mikroviļņu krāsnī sasilda vēlamajā siltumā (lai tas būtu konkrētajam cilvēkam patīkams), pieliek sāpošajiem muskuļiem.

Jūtot pirmās saaukstēšanās pazīmes

Sinepju komprese. To nevajadzētu lietot, ja ir paaugstināta temperatūra. Ņem 2 - 4 ēdamkarotes sinepju pulvera, 2 - 4 ēdamkarotes miltu, vienu olu un nedaudz karsta ūdens, visu sajauc putriņā, uzklāj krūšu apvidū zem atslēgas kauliem, ļauj nožūt. Kad rodas kodīga, kairinoša sajūta, kompresi nomazgā.

Kurkuma. Tējkaroti kurkumas iemaisa glāzē silta piena un dzer trīsreiz dienā. Šīs metodes piekritēji atzīst, ka tā palīdz izvairīties no slimības komplikācijām un mobilizēt aknas cīņai ar toksīniem.

Bazilika un ingvera novārījums. Aptuveni vienu gramu bazilika lapu un mazu ingvera saknes gabaliņu liek puslitrā ūdens un vāra, kamēr puse šķidruma iztvaiko. Nedaudz atdzesē un lēnām malko. Pašsajūtai vajadzētu tūlīt uzlaboties.

Pret pinnēm

Zobu pasta. Katru pumpiņu pārklāj ar zobu pastu, uzlīmē plāksteri, atstāj vismaz divas stundas (šajā laikā zem plākstera jūt ādas kņudēšanu). Noņem plāksteri, maigi nomazgā seju ar ziepēm un siltu ūdeni, nosusina dvielī.

Laims un piens. Uzvāra pusglāzi piena, pievieno viena vesela laima sulu, samaisa. Ar šo šķidrumu mazgā sejas daļas, kur ir pinnes. Pēc tam noskalo ar aukstu ūdeni.

Jogurts. Izmanto jogurtu bez piedevām. Pirms gulētiešanas nomazgā seju, nosusina un ieziež ādu ar jogurtu kā ar sejas krēmu; pagaida, līdz nožūst un tad var iet gulēt. Nākamajā rītā seju nomazgā. Vakarā procedūru atkārto. Stāvoklim vajadzētu sākt uzlaboties pēc piecām dienām. Citus skaistumkopšanas produktus šajā laikā nelieto.

Pēdu problēmas

Tenisa bumbiņa. Ja ir sāpīgas, nogurušas pēdas, tenisa bumbiņu (vai citu aptuveni līdzīga izmēra bumbiņu) var izmantot vieglai stiepjošai pēdu masāžai. Jānovelk apavi, jāuzliek pēda uz bumbiņas un jāapļo 1 - 2 minūtes. Ja nav bumbiņas, var ar pēdām ripināt pudeli, kura piepildīta ar ledaini aukstu ūdeni.

Degvīns. Plaši pazīstams tautas līdzeklis, kas cita starpā lietojams arī tad, ja sākušas nelāgi ost kājas. Pēdas jānoberzē ar degvīnā samitrinātu drāniņu. Degvīnā esošais alkohols palīdzēs iznīdēt mikroorganismus, kas rada nepatīkamo aromātu un ierobežos to vairošanos, padarot pēdu ādu sausāku.

Antibakteriālais mutes skalošanas līdzeklis. To var izmantot, ja uzberztas tulznas. Samitrina mutes skalošanas līdzeklī vates bumbiņu un viegli apstrādā tulznu trīsreiz dienā.

Pret aizcietējumiem

Olīvu eļļa. Izmanto augstas kvalitātes pirmā spieduma olīvu eļļu (extra - virgin). Lieto vienu ēdamkaroti eļļas no rīta un vakarā.

Žāvēti augļi. Ēd žāvētas vīģes un mango, žāvētas plūmes un ābolus. Žāvētās plūmes vai ābolus var arī izmērcēt ūdenī, pēc tam augļus apēd, bet šķidrumu izdzer.

Mazliet saniķojies asinsspiediens

Skaista mūzika. Te nav runa par gadījumiem, kad asinsspiediens ir stipri paaugstināts. Bet, ja tas mēdz saniķoties tikai laiku pa laikam, piemēram, stresa iespaidā, var pamēģināt katru dienu vismaz uz pusstundu apgulties un, mierīgi elpojot, klausīties austiņās labu, melodisku klasisko mūziku, piemēram, kādu Mocarta skaņdarbu.

Kad nenāk miegs

Silts piens. Gan slavēts, gan nopelts, tomēr nekaitīgs «miega līdzeklis». Cilvēki, kuri paši to izmanto, iesaka izdzert glāzi silta piena 15 minūtes pirms gulētiešanas. Nav skaidrības par to, vai pienā ir vai nav kāda īpaša viela, kas palīdz iemigt. Nereti siltā piena iedarbību piedēvē psiholoģiskajam momentam - tas saistās ar bērnību, miera un drošības sajūtu un rada attiecīgu noskaņojumu: kļūst vieglāk nomierināties, atslābināties un iemigt.

Kumelīšu tēja. To ieteicams dzert 30 - 40 minūtes pirms gulētiešanas.

Banāni ar kumīnu. Uz sausas pannas apcep vienu tējkaroti romiešu ķimeņu, saberž pulverī, piejauc saspaidītam viena banāna mīkstumam. Apēd vakariņās.

Ja iemigšanas grūtības turpinās jau nedēļu vai ilgāk un tautas līdzekļi neko nedod, jākonsultējas ar ārstu.

Žagošanās

Elpas aizturēšana. Vispirms dziļi ieelpo, tad aiztur izelpu un, neatverot muti, izdara rīšanas kustību. Vēlreiz ieelpo, tad atkal izdara rīšanas kustību, to atkārto vairākas reizes.

Auksts ūdens. Dažiem pret žagošanos palīdz kakla skalošana ar aukstu ūdeni.

Cukurs. Žagošanos var mēģināt apturēt, norijot tējkarotīti smalkā cukura (sausā veidā, neuzdzerot šķidrumu). Zinātnieki spriež, ka, iespējams, cukurs kaut kā ietekmē nervus, kuri sūta diafragmas muskuļiem signālu, ka jāsaraujas, tā izraisot žagas.

Ja nepieciešama auksta komprese

Saldētu dārzeņu paciņa vai saldējuma rullis hermētiskā polietilēna iepakojumā noder gadījumos, kad nepieciešama auksta komprese, piemēram, tikko atgadījies zilums vai puns; reizēm aukstums atvieglo arī galvassāpes. Paciņu izņem no saldētavas, ietin tīrā dvielī un pieliek cietušajai vietai. Cilvēkiem ar aktīvu dzīvesveidu un ģimenēm ar bērniem vēlams ar laiku tomēr iegādāties aptiekā speciālu ar nesasalstošu gēlu pildītu leduspūsli, kas labi pieguļ cietušajai vietai.