Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Vērts zināt! TOP 3 ieteikumi ādas aizsardzībai pavasarī

DOMĀJOT par ādas skaistumu un veselību pavasarī, neaizmirstiet par uztura bagātinātājiem, kuru sastāvā arī ir antioksidanti – C, E un A vitamīns, vīnogu kauliņu ekstrakts un resveratrols © depositphotos.com

Lai arī šogad pavasaris visā pasaulē ir ievērojami citādāks nekā citos gados, tomēr dažas jomas paliek nemainīgas – saules aktivitāte arī šajā pavasarī krietni palielinās, tādēļ ir jādomā par ādas aizsardzību no ultravioletā starojuma – gan UVA, gan UVB stariem.

Šobrīd, kad publiskie pasākumi atcelti un sporta un izklaides iestādes slēgtas, daudzi vairāk laika pavada pie dabas, kas vienlaikus veicina imunitātes stiprināšanu. Tomēr jāņem vērā, ka šobrīd saules staru aktivitāte jau ir augsta un, dodoties ārpus telpām, ir nepieciešams parūpēties par ādas aizsardzību no saules. Arvien aktuālāks kļūst arī zilās gaismas jeb HEV (High Energy Visible) starojums. Vai arī tam ir ietekme uz mūsu ādu? Šīs nianses skaidro Benu aptiekas skaistuma konsultante Natālija Gavriļčenko.

1. KĀDU AIZSARGKRĒMU IZVĒLĒTIES

Ja ziemas sezonā esat pārstājuši lietot saules aizsargkrēmu, tad ir jāsāk ar ieradumu maiņu. Jāņem vērā, ka tumšajos ziemas/rudens sezonas mēnešos āda ir kļuvusi gaišāka un tādēļ arī neaizsargātāka pret saules gaismu.

*Sākotnēji ieteicams izvēlēties saules aizsargkrēmu ar augstāko aizsardzības indeksu jeb SPF50.

Saules aizsarglīdzekļi šobrīd pieejami ļoti plašā klāstā un dažādās formās - krēmi, spreji, losjoni. Formu ikviens var izvēlēties pēc savas gaumes un nepieciešamības. Taču būtiskākais, kas jāņem vērā, ir to aizsardzības pakāpe jeb SPF (Sun Protection Factor). Šis skaitlis norāda, cik liela ir līdzekļa aizsargspēja pret sauli. Attiecīgi - jo skaitlis ir lielāks, jo spēcīgāka ir aizsardzība. Piemēram, līdzeklis ar SPF50 aizsargā ādu no 98% saules staru un ir ieteicams cilvēkiem ar gaišu ādu un matiem, arī bērniem un pusaudžiem. Tikmēr aizsarglīdzekļi ar SPF30 būs piemērotāki cilvēkiem ar tumšāku ādu un brūniem matiem. Līdzekļi ar SPF10 līdz SPF20 ir paredzēti ikdienas lietošanai, kad lielu dienas daļu pavadām telpās, un gadījumiem, ja neapmeklējam pludmali. Taču pludmalei un ilgstošākai laika pavadīšanai saulē šis aizsardzības līmenis ir par zemu.

*Atcerieties, ka, bez aizsardzības atrodoties intensīvos saules staros, āda var apdegt jau 10-20 minūtēs.

2. PAGĀJUŠĀS SEZONAS AIZSARGKRĒMS NEDER

Viena no visizplatītākajām kļūdām ir pavasarī atsākt lietot saules aizsardzības līdzekli, kas netika izlietots iepriekšējā vasarā. Ilgstoši (pusgadu) uzglabāts atvērts, saules aizsargkrēms diemžēl zaudē savu efektivitāti un vairs pilnvērtīgi neveic aizsargfunkcijas - gaisa ietekmē krēmi oksidējas un aizsargfiltri vairs nestrādā.

3. KĀ CĪNĪTIES PRET ZILĀS GAISMAS KAITĪGO IETEKMI?

Viedierīču un datoru lietojums, kas šobrīd, sociālās distancēšanās laikā, ir palielinājies vēl vairāk, liek daudz sastapties ar zilās gaismas starojumu. Tas gan ietekmē miega kvalitāti un nogurdina acis (var lietot speciālas aizsargbrilles un uztura bagātinātājus ar luteīnu), gan veicina ādas novecošanas un pigmentācijas traucējumu rašanos. Zilā gaisma paātrina oksidācijas procesus, noārdot ādas aizsargbarjeru, tādējādi samazinās ādas tonuss, veicinot grumbu veidošanos.

*Aptiekās ir pieejami sejas krēmi, kuri pasargā ādu no zilajiem stariem. Šiem produktiem pievienots gan termālais ūdens ādas stiprināšanai, gan antioksidanti cīņai ar oksidācijas procesiem, kā arī hialuronskābe ādas mitrināšanai.