Eksperts skaidro, kad īsti jāvelk sejas maska

© EPA/SCANPIX/LETA

Teju katrā pasaules lielākajā medijā atrodama publikācija, kurā skaidroti dažādie valstu piemēri par to, vai koronavīrusa Covid-19 pandēmijas laikā ir jāvelk maskas, un kuram tas vispār būtu jādara. Arī Latvijā viedoklis pat speciālistu vidū atšķiras, tomēr šoreiz iesakām ieklausīties Slimību profilakses un kontroles centra eksperta Jurija Perevoščikova teiktajā.

RigaTV 24 raidījumā "Jautā! Ārsti Tev atbildēs!" J.Perevoščikovs paskaidroja par to, kādas joprojām ir Pasaules veselības organizācijas (PVO) rekomendācijas šajā jautājumā, kā arī atgādināja, kurā brīdī sejas masku lietošana ir bezjēdzīga.

Jau vēstīts, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUDG) priekšnieka vietnieks pulkvežleitnants Mārtiņš Baltmanis informēja, ka Latvijā ik nedēļu ir nepieciešami vairāk nekā 600 000 ķirurģisko masku un 200 000 respiratoru.

Tikmēr Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons žurnālistus informēja, ka Covid-19 izplatības ierobežošanai šodien plānots parakstīt divus līgumus par medicīnisko sejas masku piegādi. Viņš pauda cerību, ka jau rīt, 9.aprīlī, Latvijā varētu būt nogādāta krava ar 1,5 miljoniem sejas masku. Ņemot vērā, ka šīs maskas pasaulē ir ļoti pieprasītas, pats lielākais izaicinājums ir to transportēšana, jo dažas valsts liedz pārvadājuma atļaujas, skaidroja ierēdnis.

Veselība

“Barojošs uzturs ir veselīga dzīvesveida pamats. Papildus svara zaudēšanai un uzturēšanai, sabalansēts uzturs ir ļoti svarīgs sievietes un vīrieša vispārējai veselībai. Laba pārtika nodrošina vitamīnus, minerālvielas un uzturvielas, kas ir svarīgas augšanai, labklājībai un attīstībai,” raksta healthline.com.

Svarīgākais