Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Vērts izmēģināt! Pretiekaisuma diēta

© depositphotos.com

Ir daži ēdieni un atsevišķas pārtikas sastāvdaļas, kas paaugstina iekaisuma procesus cilvēka organismā, stimulējot citokīnus un proiekaisuma faktorus, tajā skaitā IL6, kuriem ir liela nozīme šūnu savstarpējā komunikācijā.

«Mēs esam tas, ko mēs ēdam,» šo seno patiesību šodien atgādina Dr. Jana Janovska, Veselības centra 4 Dermatoloģijas klīnikas dermatoveneroloģe, preventīvās medicīnas speciāliste un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) zinātniskā pētniece un Iekšķīgo slimību katedras pasniedzēja.

Viņa norāda, ka šodienas ārkārtas situācijas apstākļos, lai stiprinātu un maksimāli pasargātu savu veselību, der ievērot tā saucamo pretiekaisuma diētu, kas fokusējas uz antioksidantiem bagātu ēdienu: augļiem un dārzeņiem. Antioksidanti palīdz cīnīties ar oksidatīvo stresu un izvada no organisma brīvos radikāļus. Brīvie radikāļi tieši var bojāt šūnu DNS, lipīdu peroksidāciju, veicinot organismā gan latentu, gan hronisku iekaisumu.

Vieni no spēcīgākajiem antioksidantiem ir mellenes, melnā šokolāde, artišoki, pekanrieksti, sarkanie kāposti, avenes, pupiņas, spināti, bietes, kāposti un oranžās krāsas dārzeņi.

PRODUKTI, KAS PALĪDZ MAZINĀT IEKAISUMU

- treknās zivis (tuncis un lasis)

- augļi (mellenes, kazenes, zemenes)

- dārzeņi, lapu kāposti, spināti un brokoļi (svaigi vai viegli termiski apstrādāti)

- pupiņas, rieksti un sēklas

- olīvas, olīveļļa, linsēkļu eļļa un citas ar Omega 3, 6, 9 bagātinātas eļļas

- ķiploki

- ingvers
- kurkuma

- zaļā tēja

PRODUKTI, NO KURIEM JĀATSAKĀS

- pārtikas produkti ar pievienotu cukuru vai sāli

- neveselīgas eļļas

- pārstrādātie ogļhidrāti (baltmaize, baltie makaroni, balto miltu izstrādājumi)

- ātrās uzkodas, piemēram, čipsi

- iepriekš gatavoti deserti, piemēram, cepumi, konfektes un saldējums

- alkohols

TOP 5 IETEIKUMI STIPRĀKAI VESELĪBAI

1. Miega režīma disciplīna - tā palīdz sagabāt veselu gan imūno, gan hormonālo sistēmu.

2. Pastaigas svaigā gaisā - tās tieši stimulē imūno sistēmu, kā arī papildus oksigenācija (plaši izmantojama sertificēta ārstniecības, profilakses un rehabilitācijas metode, kuras laikā pacients ieelpo piecas reizes vairāk skābekļa palielināta spiediena apstākļos) uzlabo perifēro audu jutību un reģenerācijas spējas.

3. Digitālais detokss - vismaz divas stundas pirms miega nelietojiet mobilo telefonu, planšeti un citas digitālās tehnoloģijas.

4. Laiks kopā ar tuvajiem un mīļajiem - laimes hormona serotonīna un mīlestības un maiguma hormona oksitocīna produkcijai. Augsta oksitocīna hormona koncentrācija rada mieru un drošību, mazina bailes.

5. Pretiekaisuma diēta.