Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Katru dienu inficējas vismaz viens mediķis

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Inficējoties ar Covid-19 kādam no mediķiem, karantīnai jāpakļauj ne tikai pats ārsts, ārsta palīgs vai māsa, bet arī citi mediķi un pacienti, ar kuriem ārsts kontaktējies vai kurus ārstējis. Kopumā pašlaik ir zināms, ka ar jauno koronavīrusu Covid-19 inficējušies 11 mediķi (saslimšana apstiprināta laboratoriski), bet karantīnā ir vairāki desmiti ārstniecības personu un citi slimnīcu darbinieki.

Epidemiologi katru dienu konstatē vismaz vienu mediķi, kurš ir inficējies ar Covid-19, atzina Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs, «tie ir cilvēki, no kuriem ir atkarīga mūsu veselība, tāpēc vēlreiz aicinām saskarsmē ar mediķiem informēt par jebkuru riska situāciju, piemēram, ka esat bijis ārzemēs, ka ir bijuši kontakti ar ārzemniekiem, ka esat bijuši kādā pasākumā vai ka ir elpošanas saslimšanas pazīmes. Tāpat saslimušos ar viegliem simptomiem aicinām neiet uz medicīnas iestādēm, bet palikt mājās, sazinoties ar ārstu attālināti.»

Līdzīgi kā ikviena cilvēka, kam laboratoriski apstiprināts Covid-19, gadījumā, arī, ja inficēšanās konstatēta ārstam, māsai vai zobārstam, epidemiologi apzina visus kontaktus un mēģina noskaidrot inficēšanās ceļu. Taču atšķirībā no iedzīvotājiem, kuru saskarsme ar citiem pašlaik ir ierobežota, mediķi ikdienas darba pienākumos saskaras ar lielāku skaitu cilvēku, pacientu, kuru vidū ir arī tādi, kuri nav informējuši ne par atgriešanos no ārzemēm vai par kontaktiem ar inficēto. Pašlaik ir zināmas divas slimnīcas, kurās ar Covid-19 saslimuši ārsti, kā arī vairākas ambulatorās iestādes, tostarp zobārstniecības klīnikas.

Rēzeknes slimnīcā ar Covid-19 inficēto skaits kopš ceturtdienas, kad tika konstatēts pirmais inficēšanās gadījums, nav mainījies. Koronavīruss atklāts trim mediķiem - bērnu ķirurģei un vēlāk diviem viņas kolēģiem. Saistībā ar šo gadījumu ir noteiktas kontaktpersonas - ārsti, darbinieki, pacienti, kas bijuši kontaktā ar mediķiem dienās, kad pastāvēja inficēšanās risks. Prasības pēc atrašanās karantīnā attiecas uz ikvienu kontaktpersonu, un kopumā analīžu paraugi paņemti no 67 darbiniekiem. Sākotnēji pēc pirmajām analīzēm aizdomas par koronavīrusu bija vēl četriem slimnīcas darbiniekiem. «Laboratorijā līdz galam nebija iespējams pateikt, vai vīruss ir apstiprināms. Šiem cilvēkiem simptomu nebija. Veicot atkārtotas analīzes, tās bija negatīvas - vīruss netika konstatēts,» situāciju skaidroja J. Perevoščikovs, «mēs apspriedīsim, ko darīt šādā situācijā, un pieņemsim lēmumu.» Arī šie slimnīcas darbinieki ir mājas karantīnā.

Ar Covid-19 inficēta arī viena no P. Stradiņa slimnīcas ārstēm - onkoloģe. Arī šajā gadījumā epidemiologi cenšas noskaidrot, kādā veidā ārste inficējusies. «Līdz šim noskaidrots, ka ārstei kontaktu ar ārzemniekiem nebija, iespējams, tas ir bijis kāds no pacientiem, bet kopumā inficēšanās ceļš nav noskaidrots,» sacīja J. Perevoščikovs. Ir apzinātas ārstes kontaktpersonas gan Stradiņa slimnīcas darbinieku, gan pacientu vidū. Kopumā līdz šim par kontaktpersonām atzīti aptuveni 12 pacienti un 20 ārstniecības personu. Visi minētie cilvēki atrodas karantīnā, un tiek novērots viņu veselības stāvoklis. Stradiņa slimnīcas vadība apliecina, ka slimnīca turpina strādāt.

Inficēšanās ar Covid-19 konstatēta arī pieciem stomatologiem no dažādām zobārstniecības klīnikām. Sākotnēji vīrusu atklāja trim zobārstiem no divām zobārstniecības klīnikām, bet svētdien viņiem piepulcējās vēl divi kolēģi. Epidemiologiem ir aizdomas, ka zobārsti varētu būt inficējušies kādā pasākumā, kur bija arī viesi no ārzemēm. Ar katru praksi veikts individuālais darbs, lai noteiktu cilvēkus, kuri bijuši kontaktā - apzināti visi klienti, kas bija pie šiem ārstiem, un ar viņiem sazinājušies epidemiologi.

Slimību profilakses un kontroles centrs saņēmis arī informāciju par vienas medmāsas inficēšanos ar Covid-19. Viņa strādā ambulatorā veselības aprūpes iestādē, tāpat inficējies arī viens Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādes šoferis. Pieaugošais medicīnas darbinieku inficēšanās gadījumu skaits apliecina to, ka šī ir viena no pirmajām riska grupām.