Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Ko svarīgi zināt par aptiekas apmeklējumu koronavīrusa pandēmijas laikā?

© EPA/SCANPIX/LETA

Pat Covid-19 smagi skartās valstīs aptiekas joprojām ir atvērtas un veic savus uzdevumus. Kā pareizi plānot zāļu iegādi un aptiekas apmeklējumu, lai neapdraudētu veselību, padomus sniedz „Mēness aptiekas” farmaceite Ieva Virza.

  • Hroniskās slimības joprojām ir aktuālas un tātad - zāles jālieto regulāri. Ja esat hroniskas slimības pacients, no aptiekas apmeklējuma ieteicams izvairīties. Ieejot sistēmā e-veselība.gov.lv, varat deleģēt kādu citu personu izņemt jūsu medikamentus. Zāles varēsiet saņemt gan jūs, gan cilvēks, kurš deleģēts e-recepšu zāļu iegādei (aptiekā uzrādot tikai savu personu apliecinošu dokumentu un nosaucot pacienta vārdu, uzvārdu). Ja, piemēram, seniors nelieto internetu, viņam ir iespēja deleģēt citu cilvēku, vēršoties ar iesniegumu Nacionālajā veselības dienestā (sūtot pa pastu, ar pilnvaru, kuru apliecinājis notārs). Uzstādīto deleģējumu var mainīt vai atcelt.
  • Iepriekš, sajūtoties slikti, tūlīt devāties uz aptieku, taču tagad to darīt nevajag. Ja ir, piemēram, mazliet paaugstināta temperatūra, vai nelieli simptomi, kā nogurums, nedaudz jutīgs kakls, ir obligāti jāpaliek mājās un jāpalūdz uz aptieku aiziet kādam, kurš ir vesels.
  • Farmaceits var sniegt kvalitatīvu konsultāciju arī pa tālruni. Riska grupas - seniori, hronisko slimību pacienti, grūtnieces - gan par medikamentu lietošanu, gan pieejamību var uzzināt, piezvanot uz dzīvesvietai tuvāko vai savu iecienītāko aptieku. Nav noteikti jāiziet no mājas!
  • Ja esat kādā no riska grupām un jūsu vietā aptieku nevar apmeklēt cits cilvēks, sazinieties ar savas aptiekas farmaceitu un noskaidrojiet, kurā laikā aptiekā ir vismazāk apmeklētāju. Aptieku noslodze, atkarība no to atrašanās vietas (mazpilsēta, Rīga, lielveikals utt.), ir atšķirīga, un tikai konkrētās aptiekas farmaceits varēs ieteikt labāko apmeklējuma laiku.