Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Lai izvairītos no Covid-19, aicina ik pa laikam dezinficēt arī viedierīces

© Pixabay

Viedierīces ik pa laikam būtu jādezinficē, lai izvairītos no saslimšanas ar Covid-19, informē mobilo sakaru operatora "Bite Latvija".

Kompānijā atgādina, ka saskaņā ar jaunāko ASV zinātnieku pētījumu datiem Covid-19 uz dažādām virsmām spēj izdzīvot diezgan ilgi. Piemēram, uz plastmasas, kas ir lielākās daļas telefonu aizsargvāciņu sastāvā, vīruss ir aktīvs līdz pat trīs dienām, tāpēc prevencijas nolūkā viedierīces - telefonus, datorus, planšetdatorus - laiku pa laikam jādezinficē.

"Bite Latvija" loģistikas un ierīču nodaļas vadītājs Roberts Birnbaums norāda, ka viedierīces ekrāna rūpīgai notīrīšanai jāvelta īpaša uzmanība. Tam vislabāk izmantot dažādus speciālos tīrīšanas līdzekļus, kas paredzēti šim nolūkam. Ja tādu nav, digitālo ierīču ekrānus var tīrīt ar mikrošķiedras lupatiņu, kas samitrināta destilēta ūdens un 70% izopropilspirta šķīdumu attiecībā viens pret viens. Tāpat šim nolūkam var izmantot roku dezinfekcijas salvetes vai dezinfekcijas šķidrumu, taču to nedrīkst liet tieši uz ekrāna. Viedierīces ekrānu nedrīkst tīrīt ar parastajiem tīrīšanas līdzekļiem.

Birnbaums piebilst, ka pārējai tālruņa korpusa tīrīšanai var izmantot gan to pašu šķīdumu, ar kuru tīrīts displejs, gan citus dezinfekcijas līdzekļus, uzmanoties no šķidruma iekļūšanas, piemēram, lādētāja ligzdā vai skaļrunī. Ierīces jāsargā no tīrīšanas līdzekļu šķidrumu iekļūšanas tajā arī tad, ja tā ir mitrumdroša, jo tīrīšanas līdzekļi var iekļūt ierīcē. Šaurākas vietas, stūrīšus, iedobes ieteicams iztīrīt ar vates kociņu.

Viņš arī norāda, ka pēc tīrīšanas mobilo nevajadzētu uzreiz likt atpakaļ aizsargvāciņā, bet jāļauj tam nožūt. Ja ierīces aizsargvāciņš gatavots no plastmasas vai silikona, to var mazgāt ar ūdeni un ziepēm, pēc tam ļaujot tam nožūt. Ja aizsargvāciņš izgatavots no cita materiāla, jāatrod tam paredzēts tāds tīrīšanas līdzeklis.

Tāpat kā viedtālruni, arī citas viedierīces būtu vēlams notīrīt. Planšetdatora tīrīšanai var izmantot tās pašas metodes un materiālus, ko viedtālruņa tīrīšanai. Portatīvā datora klaviatūrai, lādēšanas un citām ligzdām, kā arī pelei un skārienpaliktnim tīrīšanas līdzekli nedrīkst uzklāt tieši - vispirms līdzeklis jāizsmidzina uz lupatiņas un tikai tad ar to jātīra ierīce. Tīrot datora ekrānu, nedrīkst izmantot mājsaimniecībā izmantotus tīrīšanas līdzekļus, datoru labāk tīrīt ar dezinfekcijas salvetēm vai speciāli datora tīrīšanai paredzētiem tīrīšanas līdzekļiem. Viss datora korpusa laukums rūpīgi jādezinficē.