Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Ibuprofēna skandāls: ikvienām zālēm ir savi riski

© imago images / Joko/SCANPIX/LETA

Jaunā koronavīrusa Covid-19 pandēmijas kontekstā Pasaules veselības organizācijas (PVO) pārstāvju, atsaucoties uz atsevišķu ekspertu novērojumiem, paziņojums, ka pacientiem, kuri inficējušies ar koronavīrusu, drudža un sāpju ārstēšanai kā pirmo izvēli izmantot paracetamolu un atturēties no ibuprofēna lietošanas, sacēlis vētru pacientu vidū visā pasaulē.

Ibuprofēns ir aktīvā viela, ko satur virkne dažādu un arī Latvijā ļoti populāru medikamentu. Latvijas atbildīgie dienesti ir informēti par masu medijos izplatīto informāciju, taču, kā Neatkarīgajai norādīja Zāļu valsts aģentūrā, pašlaik nav nekādu zinātnisku pierādījumu, kas norādītu uz saikni starp ibuprofēnu un Covid-19 smagāku norisi. Kamēr farmācijas un medicīnas eksperti cenšas saprast, vai un kāda saikne ir starp ibuprofēnu un koronavīrusu izraisītām saslimšanām, Latvijas pacienti sākuši izpirkt aptiekās pieejamo paracetamolu.

Izpētot, kāds tad ir bijis PVO paziņojuma nozīmīgums, jāsecina, ka oficiāla paziņojuma no pasaulē svarīgākās un ietekmīgākās veselības aprūpes organizācijas par ibuprofēnu nemaz nav. Atsevišķas ziņu aģentūras - gan pasaulē, gan Latvijā ir publicējušas ziņu, atsaucoties uz PVO preses pārstāvi, ka «mēs iesakām pacientiem ar Covid-19 lietot paracetamolu, nevis ibuprofēnu», bet vienlaikus norādīts, ka «nav jaunu pētījumu, kas saistītu ibuprofēnu, Covid-19 un palielinātu mirstību, […] eksperti pašreiz pēta šo zāļu iespējamo negatīvo efektu». Britu raidorganizācija BBC, pētot šīs ziņas, secinājusi, ka paziņojums balstīts uz atsevišķu franču mediķu secinājumiem, ārstējot Covid-19 pacientus, tomēr arī BBC eksperti uzsver: tas, kādas zāles pie drudža, temperatūras un sāpēm nozīmē ārsts, ir ārsta kompetence, un pašlaik apgalvot bez jebkādiem pētījumiem, ka viena medikamentu grupa ir kaitīga, nevar, tomēr, pastāvot bažām par ibuprofēna iedarbību jaunā vīrusa saslimšanas gadījumos, mediķi piesardzīgi norāda: kā pirmo iespējamo medikamentu lietot paracetamolu, kas samazina temperatūru un atvieglo saslimšanas simptomus.

Ko par šo situāciju saka Latvijas atbildīgā valsts iestāde - Zāļu valsts aģentūra? «Esam informēti par medijos izskanējušo informāciju un varam norādīt sekojošo: šobrīd nav nekādu zinātnisku pierādījumu, kas norādītu uz saikni starp ibuprofēnu un Covid-19 smagāku norisi,» Neatkarīgajai sacīja Zāļu valsts aģentūras speciāliste Dita Okmane. Jebkurā gadījumā jāatgādina, ka par pirmās izvēles zālēm drudža un sāpju ārstēšanai saskaņā ar lielāko daļu Eiropas Savienības valstu nacionālo ārstēšanas vadlīniju vienmēr ir bijis ieteikts paracetamols. Ikvienām no pretdrudža un pretsāpju zālēm ir savas priekšrocības un savi riski, kas atspoguļoti to lietošanas instrukcijās un zāļu aprakstos un kuri jāņem vērā, parakstot un lietojot zāles. Tāpat vēl ir jāņem vērā, ka nesteroidālie pretiekaisuma līdzekļi, piemēram, ibuprofēns, var maskēt infekcijas simptomus un drudzi, kā arī jāatceras, ka jebkuras pretdrudža un pretsāpju zāles jālieto mazākajā efektīvajā devā pēc iespējās īsāku laiku. Pacientiem, kuri šobrīd lieto ibuprofēnu, nav iemesla pārtraukt ārstēšanu. Tas ir īpaši būtiski pacientiem, kas lieto ibuprofēnu vai citus nesteroidālos pretiekaisuma līdzekļus hronisku slimību ārstēšanai.

Arī Eiropas Zāļu aģentūra (EMA) ir informēta par ziņojumiem, īpaši sociālos medijos, kas pauž bažas, ka nesteroidālie pretiekaisuma līdzekļi varētu pasliktināt koronavīrusa izraisītas infekcijas gaitu, bet arī šī Eiropas organizācija norāda, ka nav nekādu zinātnisku pierādījumu par saikni starp šīm zālēm un Covid-19 smagāku norisi. EMA uzrauga situāciju un izvērtēs ikvienu jaunu informāciju, kas būs pieejama pandēmijas kontekstā. Jāatgādina, ka 2019. gada maijā EMA Zāļu drošuma komiteja uzsāka nesteroidālo pretiekaisuma līdzekļu ibuprofēna un ketoprofēna vērtēšanu saistībā ar Francijas Zāļu un veselības aprūpes produktu aģentūras pārskatu, kas vedināja domāt, ka šie līdzekļi varētu pasliktināt vējbaku un dažu bakteriālu infekciju gaitu. Taču, kā norāda EMA, jau šobrīd daudzu nesteroidālo pretiekaisuma līdzekļu zāļu aprakstos un lietošanas instrukcijās iekļauta informācija, ka to pretiekaisuma darbība var maskēt infekcijas pasliktināšanās faktu. Uzsākot Covid-19 izraisīta drudža vai sāpju ārstēšanu, pacientiem un veselības aprūpes speciālistiem jāapsver visas pieejamās ārstēšanas iespējas, tostarp paracetamola un ibuprofēna līdzekļu lietošana. Ikvienām zālēm ir savas priekšrocības un savi riski.

KAS IR IBUPROFĒNS?

Ibuprofēns ir pretsāpju zāļu aktīvā viela, ko satur virkne dažāda zīmola zāļu (populārākie zīmolu nosaukumi ir Ibumetin, Ibumax, Nurofen, Ibufen, kā arī ar nosaukumu Ibuprofen)

Ibuprofēns Eiropas Savienībā reģistrēts nacionālās reģistrācijas procedūrās kā pretsāpju līdzeklis un dažās valstīs - arī kā pretdrudža līdzeklis. Tas ir plaši pieejams kā bezrecepšu un recepšu zāles

Atkarībā no simptomiem, iekšķīgi lietojamais ibuprofēns tabletēs un perorālā šķīduma formā (bezrecepšu vai recepšu preparāti) tiek izmantots drudža un/vai sāpju, piemēram, galvassāpju, gripas, zobu sāpju un dismenorejas ārstēšanai pieaugušajiem un bērniem

Ibuprofēns tiek parakstīts arī artrīta un reimatisku slimību ārstēšanai

Avots: Zāļu valsts aģentūra