Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

VIDEO: Kā izplatās Covid-19 un kā sevi no tā pasargāt?

© Ekrānuzņēmums no YouTube/PVO

Pasaules Veselības organizācija (PVO) skaidro, kā jaunais koronavīruss izplatās un kā vislabāk sevi no tā pasargāt.

Kā Covid-19 izplatās?

Kā norāda PVO, Covid-19 ir infekcijas slimība, kuru izraisa jaunais kronavīruss, kurš cilvēkus skāris pirmo reizi.

Vīruss izplatās "ceļojot" no cilvēka uz cilvēku ar pielienu palīdzību - siekalām, klepu vai iesnām. Vīruss izplatās brīdī, kad inficēta persona runā, klepo vai šķauda. Šie pilieni var nonākt mutē vai degunā cilvēkiem, kuri ir blakus inficētajai personai.

Šie pilieni ir pārāk smagi, lai atrastos gaisā, tāpēc tie "ceļo" aptuveni viena metra attālumā un ātri nosēžas uz virsmas. Šis ir iemesls, kāpēc, galvenokārt, vīruss no cilvēka uz cilvēku izplatās ar tuva fiziskā kontakta palīdzību, kā apskāviens vai blakus stāvēšana.

Lai gan iepriekš ziņots, ka ASV zinātniskā pētījumā konstatēts, ka vīruss uz dažām virsmām spēj izdzīvot dienām ilgi, bet gaisā - vairākas stundas, PVO norāda, ka vēl nav precīzi zināms, cik ilgi vīruss izdzīvo uz virsmām, tāpēc ir būtiski virsmas regulāri dezinficēt, īpaši ar Covid-19 inficēto cilvēku tuvumā.

Kā ikdienā izvairīties no Covid-19?

Mūsu rokas dienas laikā pieskaras daudzām virsām, uz kurām var būt vīruss, tāpēc jāizvairās ar rokām aiztikt acis, degunu vai muti, jo tādejādi vīrusu pārnesam uz sevi.

Kad klepo vai šķaudi, aizsedz muti un degunu ar elkoņa iekšdaļu vai izmanto papīra salveti. Ja izmanto salvetes, tās uzreiz pēc lietošanas izmet noslēgtā atkritumu spainī.

Visefektīvākais veids, kā novērst jaunā konoravīrusa izplatību, ir roku tīrīšana ar antibakteriāliem līdekļiem vai regulāra to mazgāšana ar ūdeni un ziepēm.