Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Veselība

Ar novecošanās problēmām var cīnīties

© Depositphotos.com

Nav jau tā, ka, tikai sasniedzot 50 gadu slieksni, sākas novecošanās problēmas. Var teikt, ka tās nemanāmi sākas jau no piedzimšanas, bet visbiežāk pirmās saskatāmās pazīmes – sīkās grumbiņas pierē un ap acīm – parādās no apmēram trīsdesmit gadu vecuma. Ar laiku tās padziļinās, āda zaudē tvirtumu, sāk saplakt un noslīdēt vaigi.

Botulīna toksīns un hialuronskābe

Smalko grumbiņu ārstēšana ir samērā viegla - tai izmanto botulīna toksīna preparātus, ko injekciju veidā ievada pārmēru aktīvajos muskulīšos, un grumbiņas pilnībā izzūd. Ja grumbiņu ārstēšanu ar botulīna toksīnu sāk tad, kad tās jau ir dziļākas, redzamas arī miera stāvoklī, muskuli nesasprindzinot, zināmas zīmes tomēr paliek. Tad papildus botulīna toksīnam var tikt izmantotas pildvielas (filleri). Novecošanās būtiska pazīme ir ādas tvirtuma un elastības samazināšanās. Ar mitrinošu krēmu lietošanu nepietiek, āda kļūst sausāka un plānāka, nespējot noturēt ūdens molekulas, jo ir samazinājies hialuronskābes daudzums ādā. Šo problēmu lokāli var risināt, veicot ādas dziļās mitrināšanas procedūras ar hialuronskābes preparātu injicēšanu sīku pilienu veidā. Efekts saglabājas mēnešiem ilgi.

Ģenētika un dzīvesveids

Nav viennozīmīgas atbildes, kura skaistumkopšanas metode jaunības saglabāšanai ir vislabākā, jo - pacients no pacienta atšķiras. Ja āda ir tīra un vajag nedaudz uzlabot tvirtumu, iespējams, vislabākā ir neablatīvā rejuvenācija vai radiofrekvences procedūra. Ja vispirms jāsaārstē asinsvadi vai jātiek vaļā no pigmentācijas plankumiem, tad jāsāk ar lāzera procedūrām un ādas elastības atjaunošanai var izvēlēties kādu citu metodi. Protams, ja filleri un lāzerprocedūras vairs nelīdz, tad galējā iespēja ir veikt ķirurģisku ādas plastikas operāciju. Tikai izvērtējot pacientu, iespējams vienoties par vispiemērotāko metodi, jo nereti šie lēmumi tiek pieņemti, arī izvērtējot finansiālās iespējas. Bet nav jau tā, ka visi cilvēki noveco vienādi - novecošanās procesus ietekmē gan ģenētika, gan dzīvesveids, gan uztura paradumi un kaitīgie ieradumi, tostarp pārmērīga sauļošanās (gan dabiskajā saulē, gan solārijā), kas, sasniedzot 50+, var radīt ļoti daudz problēmu ar ādu, ieskaitot arī onkoloģiskas saslimšanas. Jo, kamēr āda vēl ir jauna, tā vēl nosacīti spēj turēties pretī, bet diemžēl gadi iet, un vienā brīdī āda padodas - jo tās imūnā funkcija ir neatgriezeniski bojāta. Protams, ar visām šīm problēmām var cīnīties, bet svarīgi ir atcerēties: pilnībā izārstēt un atgriezt ādas jaunību nav iespējams. Bet, iespējams, kādai 50 gadu vēl nemaz nav rādītājs, ka kaut ko vajag darīt. Jo ir sievietes, kuras tuvojas jau 70 gadu slieksnim, un viņām ar novecošanās pazīmēm jācīnās mazāk nekā kādai 40 gadu vecumā. Kāpēc mēs runājam tikai par sievietēm, ja noveco arī vīrieši? Tāpēc, ka 95% Lāzerplastikas klīnikas pacientu ir sievietes. Vīrieši laikam samierinās ar novecošanās procesu un tik ļoti nepārdzīvo par dinamiskajām grumbiņām pierē un vārnu kājiņām ap acīm. Tas ir mūsdienu mākslīgā skaistuma kults - visas grib izskatīties kā modeles no žurnāla vāka.

***

Der zināt:

• Iesauļota āda ir kontrindikācija daudzām lāzera procedūrām, bet radiofrekvences procedūrām, filleru injekcijām, botulīna toksīna injekcijām un PRP terapijai šāda ierobežojuma nav

• Jebkura procedūra ir kairinājums ādai, tāpēc ir jānogaida, līdz āda nomierinās, apsārtums pāriet, un tikai tad var rādīties saulē. Pretējā gadījumā var iegūt nevienmērīgu pigmentāciju

• Lai ādu pasargātu no novecošanas, svarīgi ir to sargāt no vides kaitīgās ietekmes - mazāk uzturēties saulē, lietot mitrinošus un saules aizsargkrēmus

***

METODES, KAS ĻAUJ ATGŪT ĀDAI TĀS PAZAUDĒTO ELASTĪBU

Ādas elastību nosaka tās kolagēna un elastīgo šķiedru daudzums, kas novecojot samazinās. Šo procesu ievērojami paātrina pārmērīga sauļošanās un smēķēšana. Ultravioleto staru ietekmē cieš arī ādas imunitāte un aizsargspējas - parādās vīrusu izraisītas keratopapilomas, papilomas, keratozes, pigmenta plankumi. Šo problēmu, kā arī sejas ādas asinsvadiņu un liekā apmatojuma likvidēšanai izmanto ablatīvos un selektīvās fototermolīzes lāzerus. Zaudētās ādas elastības atgūšanai var izmantot dažādas metodes: neablatīvos un ablatīvos lāzerus, radiofrekvences (RF) un ultraskaņas (HIFU) iekārtas.

***

Radiofrekvence (RF) un ultraskaņa (HIFU)

Iedarbībai uz kolagēna un elastīgajām šķiedrām dažādos ādas dziļumos izmanto elektromagnētiskās enerģijas vai ultraskaņas impulsus. RF gadījumā šie impulsi nokļūst vajadzīgajā dziļumā caur smalkām adatiņām, kuru garums ir regulējams, bet, strādājot ar HIFU, tiek mainīti uzgaļi. Nepieciešama vietējā anestēzija.

Abas metodes efektīvi palīdz kakla un dekoltē rejuvenācijai. Radiofrekvenču procedūras ir ļoti efektīvas arī cīņā pret strijām.

Koncentrētu trombocītu plazmas (PRP) injekcijas

No paša pacienta asinīm tiek izdalīta trombocītiem bagātināta plazma, kas satur reģenerāciju un ādas atjaunošanos veicinošus faktorus. Veiksmīgi atjauno ādu ap acīm, kakla un dekoltē zonā, kā arī ievērojami paātrina brūču dzīšanu.

Lāzerprocedūras

Sākotnēji, lai izlīdzinātu ādu un padarītu to vizuāli jaunāku, der izmēģināt lāzerprocedūras, ko veic ar neablatīvajiem lāzeriem, kas netraumē ādas virsējo slāni - tie iedarbojas termiski, ādas dziļākajos slāņos izraisot kolagēna un elastīgo šķiedru saraušanos un jaunu veidošanos. Nav nepieciešama atsāpināšana. Pēc procedūras apsārtums un minimālais pietūkums ilgst dažas stundas vai dienas. Laba efekta sasniegšanai nepieciešamas vairākas procedūras. Agresīvākas, bet arī efektīvākas ir procedūras ar ablatīvajiem lāzeriem - efektu, ko sniedz šāda procedūra, var daļēji salīdzināt ar rezultātu, kādu dod ķirurģiska ādas plastikas operācija. Procedūru atsāpina ar anestezējošu ziedi. Atveseļošanās ir salīdzinoši ilgāka (vismaz nedēļa mājas režīmā), bet efekts, kas laika gaitā, protams, pakāpeniski zūd, tomēr saglabājas 3-5 gadus.

Ādas pildvielas (filleri)

Novecošanas procesi ietekmē arī zemādas tauku slāni, kas balsta ādu. Sejas ovāla izmaiņas salīdzina ar olu: jaunībā ovāla apaļākais gals vērsts uz augšu, bet novecojot - uz leju. Šīs izmaiņas rada zemādas taukaudu samazināšanās vaigu kaulu zonā, gravitācijas ietekmē ādas noslīdējums pāri deguna-mutes kaktiņa rievai un apakšžokļa malai. Zudušo taukaudu tilpumu var atjaunot, izmantojot paša taukaudu injekcijas (lipofilings) vai fillerus. Ir vairākas filleru grupas, bet vispopulārākie ir hialuronskābes un kalcija hidroksilapatīta preparāti. Šīs vielas dabiski ir sastopamas mūsu organismā, tādēļ neizraisa alerģiju. Tās pakāpeniski izvadās, apmēram pēc gada injekcijas jāatkārto. Ar filleru palīdzību var mainīt arī sejas daļu formu - koriģēt deguna, zoda vai lūpu formu un tilpumu.

Rīga, Baznīcas iela 31, 3. stāvs

Tālrunis: + 371 67295066

e-pasts: info@lazerplastikasklinika.lv

www.lazerplastikasklinika.lv

*Promo materiāls tapis sadarbībā ar Lāzerplastikas klīnika